Beko warmtepomp droger, reservoir melding

Dinky173

  • #1
Hallo,

Ik heb een Beko DPU 8360x warmtepomp droger die ineens stopt.
Alle filters worden regelmatig schoongemaakt en dat is waarschijnlijk ook niet het probleem. De indicatie van het reservoir brand op het moment dat hij stopt dus het lijkt erop dat de droger denkt dat het reservior vol water zit terwijl deze aangesloten is op de afvoer. Deze is trouwens al jaren aangesloten op de afvoer
Heeft iemand tips wat te doen of wat te controleren?

Bedankt alvast!
 

Lampje45

  • #2
Dit alles duidt op vervuiling van pomp en vlotterruimte.

Dus reinig en spoel deze compartimenten en de condensor maar eens grondig.
 

Dinky173

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie
Misschien een hele domme vraag maar wat is de beste manier om die te spoelen?
 

Lampje45

  • #4
Ik heb hier al eerder over geschreven zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic...vervormd-beko-dr-5834-gxo.134119/#post-810678
Het beste is vlotter en pomp demonteren warm water in de condensbak ruimte gieten via de overstort, dit komt in de pompruimte En door de condensor te spoelen met een dun straaltje en het vuil water met een natzuiger in de pompruimte af te zuigen.
Het is een kwestie van een bepaald niveau in de sump te maken en dan de machine te bewegen zodat de blubber ook uit de hoeken en gaatjes komt. Om daarna af te zuigen
 

Dinky173

  • #5
Ga een poging doen, ik was begonnen met de achterkant en het reservoir bij de pomp stond vol. De vlotter stond bovenin. Heb de pomp schoongemaakt en de bak ook, er zat wel iets vuil in maar niet veel.
Zou het wellicht de pomp kunnen zijn die een probleem heeft? Zie er niets geks aan, de magneet is ook niet gescheurd zo te zien.
 

Lampje45

  • #6
Natuurlijk kan het ook een defecte pomp zijn, maar meestal zijn het verstoppingen. Je kunt ook de pomp voeden met een vreemde voeding van 230 volt dan kun je uitsluiten of de sturing van de pomp defect zou zijn. Maar het kan ook de vlotterschakelaar zijn.
 

Dinky173

  • #7
Alles schoongemaakt en nu aan het proef draaien, kwam niet heel veel troep uit.
Achterkant van de condensor is trouwens niet bij te komen, ik denk dat je dan de hele trommel moet verwijderen. Je kan alleen bij de voorkant en bij de bak waar de pomp in zit aan de achterkant.
Fingers crossed :-)
 

Lampje45

  • #8
De achterkant wordt over het algemeen niet vuil.
Dat schoonmaken van de achterste delen is zonder complete demontage niet te doen, maar ook niet nodig.
Wat heb je gedaan om de pomp weer te laten werken?
Waarom stond het niveau dan hoog?
 

Dinky173

  • #9
Weet nog steeds niet waarom het nivea te hoog stond.
De vlotter sensor werkt prima, en de pomp op moment van testen ook. Heb de pomp en sensor verwijderd en daarna de bak waar de pomp en vlotter inzitten leeggemaakt. Heb het water met een spons eruit gehaald en daarna de bak schoongemaakt. Er zat wel wat vuil in maar niet extreem veel

Ik heb geen opvangbak voor de condensor zoals op je foto. Heb de condensor daarna zo ver mogelijk schoongemaakt.






Kortom hij werkt nu, maar hoelang geen idee. Ben er niet van overtuigd dat hij het nu probleemloos blijft doen.
Het enige dat ik gevonden heb is een sensor die redelijk vuil was, die zit aan de voorkant tussen de 2 filters. Een soort metalen pen die in de vochtige luchtstroom zit, wat ik heb kunnen vinden is het een ntc of ptc sensor. Daar zat redelijk wat stofdelen op.
Ondanks dat ik de filters regelmatig schoon maak heb ik die sensor al heel lang over het hoofd gezien. Maargoed dat zal de oorzaak niet geweest zijn.
 

Dinky173

  • #10
Beetje onderbuik gevoel, hebt toch mn twijfels bij de pomp
 

Lampje45

  • #11
Helaas heb je geen foto geplaatst van de kamers waar vlotter en pomp inzitten.
Maar dan zal je zien dat er daar wat nauwe doorgangen in zitten, die zorgen voor een rustig regelgedrag van de pomp.
En juist die nauwe doorgangen zorgen met wat pluizen en blubber voor blokkade van de doorgang.
Het pijpje wat je bedoelt na de filters is een van de twee NTC's die de temperatuurval voor en na het wasgoed bepaalt.
En zoals je ook al stelt, helemaal niets met de niveauregeling te maken.
Ik weet niet of je in je wasmachine ook verzachter gebruikt, maar daar zou ik mee stoppen en dit vervangen door schoonmaakazijn, al dan niet met een geurtje.
Want dat geeft alleen maar voordelen en voorkomt blubbervorming in de sump van het condenswater.

Dat onderbuikgevoel van die pomp kun je zeker stellen door de pomp te voeden via een los snoer met stekkers direct op de 230 volt, dan kun je liters water verpompen als je aangesloten bent op het riool.
Je kunt ook een proeflampje op de pomp aansluiten en controleren wanneer de pomp aanslaat en je afvoer via een emmer laat lopen, zodat je de prestatie ziet.
 

Dinky173

  • #12
Ik ben vergeten een foto te maken van de ruimte waar de pomp in zit.
Had dit filmpje nog gevonden, als ik dat zie dan kun je uit mijn opvangbak bijna drinken :-)
De mijne zag er lang niet zo smerig uit.

Heb ik het goed dat het vocht in de richting van de blauwe pijl gaat naar de bak in de rode rechthoek waar de pomp in hangt?


Nogmaals bedankt voor alle info en de goede tips!
 

Lampje45

  • #13
20201013_144857.jpg
 

Dinky173

  • #14
Thanks, 220 gaat lukken :-)
 

Lampje45

  • #15
Nee het vocht gaat op het diepste punt onder de condensor en verdamper door de z.g. sump, waar je over het algemeen slecht bijkomt en spoelen meestal de oplossing biedt. Ik had graag een foto gezien van de ruimte die onder de pomp zit. Hoe de verbinding is tussen pomp en vlotterkamer, want daar zit meestal het probleem
 

Dinky173

  • #16
De pomp en de vlotter zitten in een grote ruimte, er zitten alleen wat plaatjes tussen om de vlotter op zijn plaats te houden.
Hij is er zojuist weer mee gestopt, zal de pomp er morgen nog eens uit elkaar halen en kijken of ik die kanalen kan vinden om te spoelen.
Het vreemde is dat je hem direct weer kunt aanzetten en het dan weer gaat doen.
 

Dinky173

  • #17
Draait de pomp normaal gesproken altijd als de machine aanstaat, of slaat deze op bepaalde momenten aan?
 

Lampje45

  • #18
Nee, de pomp gaat alleen door de hoogmelding van de vlotter lopen. Dat kan in positieve logica, maar ook als negatieve. Dus pompen als spanning verbroken wordt. En wordt meestal bewaakt dat hij binnen 30 seconden een wijzigingsmelding moet hebben van de niveaumeting. Dus als een vlotter stroef loopt dan meldt hij niet op tijd en geeft storing.
Dus eerst maar zeker stellen met een vreemde voeding of het pompsysteem goed werkt.
 

Dinky173

  • #19
Heb de pomp eruit gehaald, aangesloten op 220v en in een teiltje laten rondpompen, dat lijkt prima te werken. Ik kan alleen niet inschatten of het geluid van de pomp normaal is.


Heb gelijk wat fotos gemaakt van de ruimte waar de pomp en vlotter in zitten. Het gaatje rechts heb ik doorgespoeld met een grote injectie spuit met water. Er kwam wel iets stofjes uit maar niet veel



 

Dinky173

  • #20
Ik weet nu 99% zeker dat het probleem niet in de droger zit maar in de afvoer. Het viel me op zodra de wasmachine en droger aanstaan het fout gaat en zodra de wasmachine gaat pompen. Op dat moment gaat het compartiment in de droger borrelen. Droger daarna aangesloten op zijn interne compartiment en dan gaat hij gewoon door.

Heb de afvoerslag van de wasmachine uit de leiding gehaald en de slang heeft nog maar een doorvoer van 50%, verder zit deze helemaal vol met vet lijkt het. Dat zal waarschijnlijk wel de wasverzachter zijn?

Er zat nauwelijks iets in de sifon, heb daarna een ontstoppingsveer door de afvoer gehaald en daar zat ook niet veel bijzonders aan. Hoe kan ik de leiding zelf doorspoelen als deze een soortgelijke vet ophoping heeft als de slang?
Ik heb normale azijn staan, kan ik dat gebruiken om direct in de afvoer te doen ipv in de wasmachine?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu