Beits is toch beter dan verf om hout te beschermen?

Erikr

  • #1
Hoi,

Ik heb net een houten frame gebeitst in de veronderstelling dat die beits in hout dringt en daardoor beter beschermt als het buiten staat. Nu lees ik overal dat beits ademt en doorlaat.
Had nu beter toch verf kunnen nemen?

PS. Er zat helaas een een stuk spaanplaat op, vanwege gebrek aan beter hout. Maar ik hoopte dat enigszins te ondervangen met 2 lagen dekkende beits. :oops:
 

Dingena

  • #2
'Los hout': schuttingen of andere bouwwerken :wink: dienen juist met deze ademende beitsen behandeld te worden, mits... een aantal kleine zaken daargelaten.

Daarom mijn volgende vraag: waar is dit houten frame precies voor?
Leg eens uit waarvoor het is of wat het precies is.
Dan kan ik je helpen met een goed verf advies!
 

Erikr

  • #3
Euh het staat buiten op een metalen rooster (80cmx1.80m), dat rooster leidt naar de kelderraam. En als het regent loopt de regen mijn kelder in. Snap ook niet wie die constructie heeft bedacht.

Die houten constructie staat dus op het rooster en op het hout ligt een plastic plaat (damwand). Dat scheelt weer verven. Het plastic leidt het wat weg van het rooster.

Maar omdat er vast vochtige lucht lucht buiten circuleert/condenseert heb ik het dus gebeitst.

Hoe ziet het eruit? 2 Spaanplaten zijplanken met daartussen 3 balken vurehout geloof ik. Op die 3 balken zit de plaat geschroefd. Simpel en hopelijk doeltreffend.

Nadeel is dat het wel heel donker is nu in de kelder, misschien was plexiglas een beter idee geweest achteraf.
 

Dingena

  • #4
Beits is het beste systeem wat je kunt gebruiken in deze situatie. Mocht er vocht in het hout terecht komen, kan dit weer weg dmv de vochtregulerende werking die de beits heeft.
Er zijn wel verschillende soorten beits, dus let even goed op de vochtregulerende werking die kan nog al eens verschillen.

Sorry, ik wil je niet aan het werk zetten, maar als het een nieuw bouwwerk betref is 2 lagen te weinig, 3 lagen= minimaal.
 

Erikr

  • #5
Prima dan doen we we er nog een laag op.

Zijn of staan er ergens vuistregels voor het aantal lagen verf / beits?
Al dan niet incl grondverf ingeval van verf?
 

Dingena

  • #6
Kleine vuistregels, maar regels zijn er om gebroken te worden.

Algemene vuist regel (nieuw hout):

Beits 1 laag verdund, 3x onverdund.
Verf 2x grond, 3x aflak.

Er zijn alleen zo weinig mensen die zich hier nog aan houden....
 

Erikr

  • #7
Zit hier eigenlijk geen verschil tussen opgebracht met roller of kwast? Je zou zeggen dat kwasten een dikkere laag aanbrengen en dus minder lagen behoeven....

Overigens nog bedankt voor de vuistregels. Altijd al eens willen weten hoe het nou zat.
 

Dingena

  • #8
Ja zeker daar zit een groot verschil in. De vuistregels die ik gaf is bedoelt met de kwast, sorry was ik vergeten te vermelden. Een laag met de kwast staat gelijk aan 2 lagen met de roller.

Je kunt beter eerst de verf aanbrengen met een kwast en als je toch graag een roller wil gebruiken, rol dan met een verzadigde roller het oppervlakte zachtjes na.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu