Behuizing nieuwe cv ketel vol met water

Tietsj

  • #1
Ik heb sinds kort een geheel nieuwe cv-installatie aangelegd met een combiketel nefit topline hrc30. nu heb ik 2 dagen geleden druk op een gedeelte van de installatie gezet (2 radiatoren), omdat de andere radiatoren nog gehangen moeten worden.
van deze radiatoren heb ik de kranen geheel open gezet zodat de ketel zijn warmte kwijt zou komen. (heb ik me laten vertellen).

de warmwaterleidingen van het nieuwe systeem zijn nog niet in gebruik, die lopen nog vanuit een keukengeiser.

gisteravond kwam ik op zolder en zag dat er een flinke hoeveelheid water onder de ketel lag en nog altijd uit de behuizing van de ketel druipte, de bodem van de ketel lag vol met water...

iemand enig idee wat hier aan de hand kan zijn?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ketel opmaken dan zie je het...
Als je dat zelf niet kan, dan installateur laten komen.
Kan trouwens vanalles zijn, lekkende sifon, een automatische ontluchter, noem maar op.
 

Tietsj

  • #3
Ik heb gisteren meteen de ketel open gemaakt.
bovenin was alles droog.
de sifon daarentegen was tot aan de rand gevuld en de afvoer van de condensafvoer leek droog te zijn..

ik neem aan dat de sifon en condensafvoer gewoon gebruiksklaar zijn als de ketel geleverd word?
moet de automatische ontluchter trouwens continue 1 omwenteling o[pen staan?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Je hebt toch wel eerst de sifon gevuld met water voordat je de ketel hebt opgestart? Anders krijg je namelijk rookgassen door je condensafvoer.

Het is dan heel goed mogelijk dat deze gassen langs de condensafvoer weer terug in de mantel van de ketel komen. Daar condenseren ze, wat het water in de mantel verklaart. Dit proces gaat door totdat de sifon zich gevuld heeft met condenswater.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Jan,

Er staat alleen dat de sifon gevuld was toen de ketel werd geopend nadat de problemen waren ontstaan. Niet of deze ook is gevuld voordat de ketel in bedrijf werd genomen.

Wanneer je de sifon niet vult voordat je de ketel opstart, zal deze zich na verloop van tijd vanzelf vullen met condenswater dat uit de warmtewisselaar komt. Als de ketel maar lang genoeg brandt. Voordat de sifon voldoende gevuld is treedt het probleem op met de verbrandingsgassen door de condensafvoer en condensatie in de mantel.

Het probleem kan zich dus al hebben opgelost voordat je kunt opmerken dat de sifon niet is gevuld.
 

Tietsj

  • #7
De sifon was fabrieksmatig al half gevuld.
heb vandaag eens een beetje nagevraagd en er werd mij verteld dat 2 radiatoren toch wel weinig was voor dit type ketel en de daarbij horende leidingweg misschien ook wel te kort om de warmte kwijt te komen, aangezien de ketel ook nog op 90 graden keteltemperatuur ingesteld stond.

advies was om de keteltemperatuur op 40 a 50 graden in te stellen, eventueel nog een radiator bij te hangen en het tapwater op nul te zetten.

dalijk maar eens ff testen.. :cool:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Ik zie niet waarom 2 radiators te weinig zounden zijn. Hij moduleert dan wel terug, en zal behoorlijk gaan pendelen. Maar verder is het op korte termijn geen probleem, dat hij zijn "warmte niet kwijt" zal kunnen ofzo.
 

Chathanky

  • #9
Nefit geeft aan wat het minimale doorstromingsdebiet moet zijn.
Als je 4 kw aan radiatoren gaat plaatsen is het debiet 168 liter per uur. Waarschijnlijk te weinig. Je kunt het debiet door de radiatoren nog verdubbelen om aan 336 liter te komen en de radiatoren zullen dan op 10 graden verschil verwarmen.

30 kw is wel veel voor enkel 2 radiatoren. (of ze moeten 15kw per stuk zijn :mrgreen: ) Zeker als er niets meer bijkomt. Met 5 kw zal de ketel op laagvermogen branden met een berekende aan/uitpogramma. Echt pendelen doet deze ketel niet.

Verlaagde temperatuur is te doen als je rekening houdt met de vermogens van de radiatoren. Als je 5 kw bij elkaar zoekt volgens de fabrieksgegevens geven ze dit bij 75 graden aanvoertemperatuur, bij 50 graden geven ze minder warmte en moet je dus grotere radiatoren aanschaffen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
MAAR, een verlaagde temperatuur lost je probleem niet op.
Immers, de warmteafgifte gaat omlaag, en de warmteopbrengst van de ketel gaat juist omhoog(immers, lagere temp, meer condensatie)
Maargoed, ik blijf van mening dat zoals je dit nu aangesloten hebt, op korte termijn geen kwaad kan.(Je maakt wel extra starts en stops, dus extra slijtage)
Ook zijn die verschijnselen met het water(want daar ging het hier om) hier absoluut niet aan te wijten.
 

Tietsj

  • #11
Enig idee waar het lekkage dan wel aan te wijten is en met welke instellingen ik mn ketel naar behoren kan laten draaien?

heb nu overigens 4 radiatoren aangesloten...
 

Chathanky

  • #12
Je maakt wel extra starts en stops, dus extra slijtage
Lees de installatieinstructies eens Ingmar, deze ketel heeft een pogramma als de warmtevraag kleiner is dan de minimale modulatiewaarde. De ketel slaat niet aan en uit, op uitzondering van de brander en het gasblok dan.
Je zou het niet moeten willen maar de ketel is er wel voor gebouwd. :wink:

Dit houd niet in dat het lekken normaal is. :mrgreen:
Zoek uit waar de lekage vandaan komt, dit moet toch wel op te sporen zijn.
 

Tietsj

  • #13
Ketel weer gevuld en opgestart, begon weer te lekken....bleek helemaal achteraan de condensafvoer uit elkaar te liggen, vlak voor ie de ketel uitgaat...

lekkage gelukkig opgelost...

maakt 't nu verder nog uit waar de keteltemperatuur e.d. nog op ingesteld staat met 4 radiatoren?
 

Chathanky

  • #14
Met lage temperaturen rendeert je cv ketel beter.
Je moet dan wel rekening houden dat je "overmaatse" radiatoren plaatst, anders leveren ze te weinig vermogen bij lage temperaturen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu