Behang verwijderen en glasweefsel plakken op gipswand

Gerjanst

  • #1
Beste forum leden,

Ik ben bezig om onze zolderkamer te renoveren, mijn zoon wil daar zijn slaapkamer van maken. Een van de wanden betreft een gipswand waar de vorige bewoners behang op hebben geplakt. Ik ben bezig om deze te verwijderen en heb daarbij wat vragen:

- Het verwijderen is monnikenwerk. Ik maak het vochtig, maar niet te (omdat het gipsplaten zijn), maar dat schiet ook niet op. De stukjes zijn klein en het laat niet gemakkelijk los (zie ook mijn tweede vraag. Heeft iemand nog bruikbare tips?
- Hier en daar blijft een heel dun papierlaagje achter (zie foto 1 en 2). Het is zodanig dun dat ik het er niet af kan krijgen. Kan dit blijven zitten? Het is de bedoeling om er dikker glasweefsel op te plakken
- Hier en daar ben ik ook wat van de papier laag van de gipsplaten kwijt geraakt (foto 2, het betreft een stuk van 2x20 cm, andere plekjes zijn heel klein tot max 2x2 cm). Kan ik hier over heen behangen, of moet ik hier eerst met een ander middel over heen gaan? k heb her en der wat gelezen over fix en finish, maar is dat niet te dik?
- Dan de laatste: is het nu wijs om voor het behangen een voorstrijkmiddel te gebruiken?

Met vriendelijke groet, Gerjan

WhatsApp Image 2021-09-16 at 19.24.14.jpeg WhatsApp Image 2021-09-16 at 19.24.13.jpeg
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Alle velletjes er af schuren met een schuurmachine, makkelijkst is schuurgaas gebruiken, alle echte gaten opvullen met een muurvuller, wederom glad schuren dan de wand afstoffen en een voorstrijk erop. Let wel op dat er verschillende diktes behang zijn, de 1 is vergevingsgezinder dan de ander.

Ik heb het zelfde aan de hand gehad, en heb het zoals bovenstaand verhaal aangepakt, en vervolgens geschilderd, er wordt hier vaak gezegd dat dit eigenlijk niet kan en vervangen van de gipsplaten het beste is, die mening deel ik dus niet, mijn behang ziet er nog steeds prima uit, en hangt nog steeds aan de muur.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
@Haemmertime : fijn dat het u gelukt is het behang op die manier van de papieren ondergrond te verwijderen.
9 van de 10 x gaat dat niet zonder aanzienlijke beschadiging. Met behangverwijderaar ( gewoon Dreft met warmwater) gaat het veel simpeler. De truc is het natte behang na het week worden van de lijm met een scherp breed plamuur mes af te schuieren ( dus niet steken).
 

Gerjanst

  • #4
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb toch maar de suggestie van Kees geprobeerd en dat werkt prima! Ik maak het nu wat vochtiger dan voorheen (nog steeds wel met beleid) en dat werkt een stuk beter.

@Kees de schilder, heb je nog tips met betrekking met de stukjes waar het papier af is? Moet ik dat nog met iets voorbehandelen, of kan ik daar gewoon over heen plakken (zoals Haemmertime dus aangeeft)?

Met vriendelijke groet,

Gerjan
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Dik glasweefsel ( zeker met structuur) kan wel wat verdoezelen, maar het is beter daar waar de papierenrug verdwenen is deze te egaliseren met muurvuller.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu