Geschilderd behang van gipsplaat verwijderen.

Swinxo

  • #1
Goeienavond,

Ik zit met een dilemma en weet niet zeker wat te doen. Allereerst de situatie:

- Geschilderd (papier) behang op gipsplaat.
Meerdere keren geschilderd door vorige bewoners. Teminste, wat ik kan zien.

Vermoedelijk is dit voor geen meter er af te krijgen zonder de gipsplaten te beschadigen. Ik wil graag de gipswand overschilderen maar ik vrees dat dit niet realistisch is. Dit i.v.m. papier en lijmresten. Als ik het überhaupt al 'netjes' kan verwijderen.

Wat zijn de opties? Los van nieuwe gipsplaten plaatsen.

Nog een prettige avond.
 

Ijssel87

  • #2
Je trekt de papierlaag van de gipsplaat af. Weet je of er op de gipsplaten iets van grondverf of iets dergelijks zit? Dus tussen de gipsplaten en het behang? Zo ja, heb je kans dat het lukt. Zo nee, vergeet het. Water en gipsplaten gaan sowieso niet door 1 deur, dus ik geef het weinig kans dat je de gipsplaten kan sparen. Gipsplaten zijn niet zo duur, maar ik kan niet in je portemonnee kijken.
 

Swinxo

  • #3
Ik heb een proefstukje weg gehaald en het lijkt er op dat er ooit behang heeft gezeten, dat later slordig is weg gehaald en daarna overheen behangen is. Iemand anders dacht waarschijnlijk de boel op te frissen en is er uiteindelijk overheen gaan schilderen. Dus ik denk dat ik aan het kortste eind trek.

De kosten qua gipsplaat zijn niet het probleem. Enkel heb ik zelf persoonlijk nooit een gipsplaatwand vervangen.

Ik heb wel een aantal keer geholpen met het bouwen van een tussenwand, van houten skelet, isoleren tot aan de gipsplaten zelf. Maar nooit alleen gedaan.

Nu zal ik in deze situatie enkel de platen moeten verwijderen en opnieuw moeten plaatsen. Iets minder werk maar toch iets wat ik nooit zelf heb gedaan.
 

Ijssel87

  • #4
Prima te doen voor een beginnende klusser.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Inderdaad, prima te doen. Kun je meteen beslissen of je leidingen wilt gaan verplaatsen, een versteviging voor een TV-beugel in de wand wilt gaan maken etc. Je hebt nu de kans...
 

Swinxo

  • #6
Het biedt ook kansen inderdaad. Ik kwam er gisteren ook achter dat 't niet geïsoleerd is. :-|
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als het een binnenwand is, kun je enkel isoleren tegen geluid.
 

Swinxo

  • #8
Oh okay dat wist ik niet. Waarom is dit precies?

Één wand is gewoon een scheidingswand. Daarnaast bevindt zich een wasmachine en droger. Deze wand is niet geïsoleerd. Iets wat geluiddemping zou wel prettig zijn.

De andere gipsplaatwand is een voorzetwand. Deze is tegen de scheidingsmuur van het huis aangezet. Ook die is niet geïsoleerd. Heeft daar isoleren wél zin?
 

Swinxo

  • #9
Nog even update.
Ik had natuurlijk al besloten om de gipsplaten te vervangen maar bij wijze van test heb ik de zijwang van de dakkapel proberen te ontdoen van 't geschilderde behang.

Eerst grofweg weghaald met een plamuurmes (Ik trok niet de papierlaag van de gipsplaat mee). Daarna bleef er nog een papieren onderlaag achter van 't behang.

Eerst geprobeerd om de papierlaag met een spackmes weg te steken. Dat ging niet. Daarna een glasschraper geprobeerd, dat was op zn minst ook drama.

Toen heb ik een brede en scherpe houtbeitel gepakt een soort van 'banen' weg te kunnen steken. Dit ging verassend goed zonder nagenoeg schade aan de gipsplaat te veroorzaken. Plekken die ik niet weggestoken kreeg heb ik machinaal weg geschuurd op korrel 80.

In principe zijn de platen nu gereed voor nabewerking toch? Als in, kleine plekjes afplamuren en voorstrijk er over? Of moet ik alles nog naschuren met korrel 120? Of nog fijner?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu