Behang verwijderd, hoe nu verder

Bugi

  • #1
Vandaag heb ik de sleutels van mijn nieuwe woning gekregen, en aangezien het behang dat er op zat erg los zat én niet mooi was heb ik dat eraf getrokken. Twee wanden zijn van gepleisterd beton, daar kwam alles mooi vanaf. Een van de wanden is echter een gecombineerde wand: in het midden een iets van 2,5 meter breed stuk betonmuur (zoals die andere) en aan weerszijden een halve meter brede gipsplaat. De muur en die gipsplaat zijn niet evenwijdig aan elkaar: het scheelt een millimeter of drie ongeveer. Mijn plan was daar spiegels ofzo in te zetten, dat lijkt me wel mooi (of er moet een andere manier zijn om dat hoogteverschil makkelijk en vooral goedkoop weg te werken).
In ieder geval, nu ben ik erg in de war wat ik verder met deze wanden kan doen. Ik zie door de bomen het bos niet meer wat betreft verf en behang en ik hoop dat de verf- en behanggeniën van dit forum mij verder kunnen helpen.

Ik moet het overgrote deel alleen doen en ben dus uit op iets simpels, dat eveneens niet teveel tijd kost. Via een Duitse bouwmarkt heb ik zgnd. flüssige (vloeibare) rauhfaser gevonden, wat mij zeer interessant lijkt. Ik vind het namelijk zeer belangrijk dat er geen lijnen te zien zijn: de wanden moeten uit één stuk worden zeg maar, met een simpele structuur. Maar daar zijn weer meerdere mogelijkheden voor volgens mij. Mijn huidige woning heeft ook een bepaalde structuur, een soort van verticale oneffen ribbels wat er uitziet als behang maar gewoon verf op steen/cement is. Dat vind ik er ook aangenaam uitzien, maar heb dus geen idee wat het is. Ik kwam in de bouwmarkt ook zgnd. structuurverf tegen, is het dat misschien? Kan wel kijken of ik er even een foto van kan maken.

edit: foto'tje van wand huidige woning gemaakt:
 

Fiesiekus

  • #2
Je kan alle kanten op: van gipspleister tot kwartsverf en van rauhfaser tot structuurkorrel.

Hoe dunner de laag des te makkelijker aan te brengen en des te meer oneffenheden je ziet.
 

Bugi

  • #3
Gipspleister lijkt me moeilijk om te doen, dat kwartsverf lijkt interessant. Geeft dat een groffe structuur of een fijne? Net zoals structuurverf, dat is toch ook heel fijn? Ik ben meer op zoek naar een iets grovere structuur, denk dat dat flüssige rauhfaser toch zeer interessant is, lees ook op Duitse fora dat mensen er zeer over te spreken zijn.

Mijn idee was het eerst met een structuur makende verf aardig dekkend te verven (wit) en als dat droog is mijn gewenste kleur met gewone muurverf eroverheen te schilderen. Dan hoef ik me niet zo'n zorgen te maken over de dekking van de eerste laag, lijkt me. Ik ga overigens voor een licht geel/bruine teint, zag dat dat 'licht camel' heette. Zit nog te twijfelen over de kleur van de plinten, maar neig naar Bordeaux rood.
 

Fiesiekus

  • #4
Kwartsverf geeft een fijne structuur en bedekt nauwelijks oneffenheden. Het is een variatie op een structuurverf.
 

Bugi

  • #5
Ik bedenk me ook dat de toevoeging van hout/papier snippers aan dat rauhfaser, de akoustische eigenschappen van de ruimte verbeteren in vergelijking tot normale latex- of structuurverf (al is het maar een beetje). Omdat ik absoluut geen zin heb in gedonder met behang (plus dat ik dat gewoon niet mooi vind, enige wat er evt. mooi uitziet is glasvezel/vlies maar dat vind ik veel te duur) is dat dus waar ik voor ga kiezen.

Ik ben van plan de wanden een beetje af te nemen met een vochtige doek en het er dan gewoon meteen op rol. Met de muurverf op kleur kan ik altijd nog dekkend worden, toch? De flüssige rauhfaser is in dit geval alleen bedoeld om (1) structuur en (2) goede ondergrond voor verf te krijgen.
Mocht er nou van dat spul op kleur te krijgen zijn, raden jullie dan gewone grijze grondverf aan? De hoeveelheid verschillende soorten verf en ander spul wat op de markt is grenst echt aan het krankzinnige.

Oh en nog een klein vraagje: de behangresten zijn slechts met heeeel veel moeite van die gipsplaten af te krijgen. Kan ik dat gewoon laten zitten als ik dat spul erover heen ga verven (het zit toch vast) of moet het er echt pesé af? Zo ja, is daar nog een handigere manier voor dan plantenspuit en krabber? Ik meen me te herinneren dat gipsplaat niet zo goed tegen vocht kan.
 

Fiesiekus

  • #6
Het beste zorg je voor een vlakke, schone en egale ondergrond. Alles wat achterblijft, zie je in je uiteindelijke resultaat terug.
 

Bugi

  • #7
Bestaat er eigenlijk behang wat je zelf kunt bedrukken? Dus gewoon in de printer kunt knallen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Dan zul je wel een hele grote, brede printer moeten hebben. :mrgreen:
 

Bugi

  • #9
Och, bij reprowinkels hebben ze A3 printers, dat past makkelijk. En op mn stageadres hadden ze van die enorme plotters, voor prints groter dan jezelf. Zou een uitkomst zijn :)
 

Azijnpisser

  • #10
Fotobehang is er wel, maar aangezien je glasvezel al te duur vindt...


Behang krijg je niet van gipsplaat, tenzij de vorige bewoner de moeite heeft genomen de gipsplaat met verdunde latex te verven alvorens te behangen. En ja, alle behang moet van de plaat, als je met dunne verven gaat schilderen.

Het hoogteverschil is trouwens eigenlijk alleen weg te werken dmv stucen.
 

Bugi

  • #11
Dank voor je antwoord. Ik ben nu met een plantenspuit in de weer gegaan en zelfs van de gipsplaten komt het nu heel makkelijk af. Een beetje vochtig maken en je trekt het er zo vanaf. Dus mijn wanden zijn nu zo goed als behangvrij (enkele wat donkere plekken; er zit een soort van cremewit synthetisch spul op enkele randen en hoeken waar behang heeft gezeten, waar de behangresten slechts met geweld vanafkomen).

Wat het hoogteverschil betreft ga ik twee dunne spiegels aan weerszijden van de verhoging doen, en daarnaast een zo dun mogelijke spaanplaat oid, die ik dan of ga schilderen of gewoon mijn vriendin vragen een mooie 'muur'schildering te doen. Die is behoorlijk creatief (god bless the women).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu