Behang "verwijderd", en nu??? - HULP!

Ankie12

  • #1
Sinds kort hebben wij de sleutel van een nieuw huurhuis. De babykamer was erg lelijk behangen + overschilderd met latex, dus wij dachten: dat moet eraf.

Na een hele dag ad gang met prikroller en behangafweek heb ik spijt als haren op mijn hoofd dat we er aan begonnen zijn, want ten eerste bleek het een enorme rotklus (kamertje van nog geen 10 m2 en toch is er na een hele dag werken nog geen enkele muur volledig behangvrij) en ten tweede is het resultaat ook nog eens erger dan voorheen.

De muren onder het behang blijken diverse ondergronden te hebben: 1 betonnen muur, 1 gestucte muur, ... Bovendien zitten er overal kleine beschadigingen, zoals heel veel kleine luchtgaatjes in het beton maar ook putten van enkele centimeters waar pluggen e.d. hebben gezeten. Tot slot blijkt er tussen de draagmuur ad zijkant van het huis en de scheidingmuur van de babykamer met de slaapkamer een gapende scheur te lopen van bijna 2 cm. Deze is ooit opgevuld en die "opvullingsrestanten" zitten er nu los tussen, je kan de reepjes er zo tussenuit halen.

Hoe pakken we dit nu aan? Moet er opnieuw gestucd worden? Of opnieuw behangen? Zo ja, met welk soort behang? Of de beschadigingen repareren en daarna schilderen? Hoe doe je dat dan; muurvuller, nadenvuller en/of kit gebruiken? En daarna voorstrijk nodig of alleen grondverf?

Ons doel was een kamertje met gladde muren die geschilderd konden worden.

Verder -niet onbelangrijk- hebben wij als jonge aanstaande ouders een uiterst beperkt budget...

Wie heeft er ideeën????
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je doel nog steeds gladde muren en schilderen is, ontkom je bijna niet aan glad stuccen met gips. Zoals het nu is, wordt het nooit mooi. Ondanks muurvullers etc.

Je kan ook gaan behangen met glasvlies/vezel behang en daarna sauzen. Heb je ook wat minder kans op scheurvorming later.

Verreweg het goedkoopste alternatief is ...weer gewoon gaan behangen met een paar behangrollen uit de aanbieding.
 

Ankie12

  • #3
Cyruse,

Van harte dank voor je snelle reactie!! Nog wat aanvullende vraagjes: wanneer je zegt "behangen met rollen uit de aanbieding", bedoel je dan nog steeds wel glasvezel of glasvlies behang of ook gewoon ander behang? Liep vandaag door de bouwmarkt en heb vast even gekeken naar de verschillende soorten. Glasvezel heeft blijkbaar steeds structuur (ruitjes, streepjes) en is veel duurder dan glasvlies. Glasvlies ziet er heel licht uit, maar wel glad. Wij willen het graag glad, dus glasvlies lijkt dan de beste keuze?

Ih geval van behangen, moeten we dan eerst die kier tussen de 2 muren dichten, en zo ja, hoe?

Sauzen is gewoon schilderen, toch? Voorstrijk, grondverf, latex? Zoiets?

En tot slot; ik zag id bouwmarkt ook muuregaliseermiddel staan. Verdund zou je dit volgens de verpakking ook met een roller moeten kunnen aanbrengen... Is dat iets?

Alvast bedankt voor de info!!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik bedoelde gewoon ander behang. Dat is verreweg het goedkoopst. Met glasvlies/glasvezel behang zit je ook aan de bijhorende muurverf vast. Onder de streep ben je dan altijd duurder uit.

Als je het glad wilt, is glasvlies een goede keuze. Doordat het zo glad is, zie je wel elk oneffenheidje dus alsnog zorgvuldig gaatjes en de kier dichten met een muurvuller en elk bobbeltje wegkrabben/steken. Met een structuurbehang kan je veel meer verhullen en kan je wat minder kritisch zijn

Sauzen is het schilderen/rollen met muurverf :mrgreen: voorstrijk en grondverf zijn niet nodig. 2 lagen latex/muurverf aanbrengen en eerste laag 10% verdunnen.

Geen ervaring met muuregalisatiemiddel met roller.
 

Ankie12

  • #5
Cyruse, van harte dank dat je de moeite hebt genomen mijn vragen te beantwoorden!

We proberen nu eerst de makelaar zo ver te krijgen dat het op hun kosten opnieuw gestuukt kan worden (het is tenslotte een huurhuis) en als dat niet lukt gaan we het waarschijnlijk idd proberen met vliesbehang. Ik zie wel ontzettend op tegen het dichten van alle krasjes, deuken, putten en gaten, dat zou dan een enorm karwei worden :? .

Uiteindelijk komt het vast allemaal goed.

Dank voor je respons!
 

StefanD

  • #6
Ik heb zelf een heel goede ervaring met dat kant-en-klare muur-egaliseer-middel in de wit-oranje emmer. Als je een beetje handig bent kun je daar een heel aardig resultaat mee krijgen.
 

Anntje63

  • #7
Als je in een huurhuis zit kan je de woningbouwvereniging/verhuurder vragen om de muur opnieuw te stucen als hij echt zo erg onder het behang uitkomt.
Hier is dat in ieder geval wel zo, ook als je later in nadere kamers met behang verwijderen de muren kapot trekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu