Beglazingskit of glasband

klusser_gijs

  • #1
Goedemorgen,

In een poging de lekkage bij mijn kunstof draaikiep kozijnen van Schüco (1997) te verhelpen wil ik de rubberen rand tussen het kozijn en het raam vervangen. Zoals op de foto's te zien is zijn deze behoorlijk vergaan en het lijkt alsof de rubbers zijn uitgezet. Mijn eerste idee was om het rubber te verwijderen/weg te snijden en de rand op te vullen met gelazingskit. Ik heb al beglazingskit gekocht maar ik twijfel nu of ik hier toch geen glasband voor moet gebruiken. En zo ja, welk glasband zou ik hier voor moeten gebruiken? Ik zie namelijk veel verschillende benamingen/maten etc. Hopelijk kan iemand mij hier bij helpen. Alvast bedankt!

Gr Gijs

2022-04-06_11:33_2842.jpg

2022-04-06_10:39_2839.jpg

2022-04-06_10:39_2840.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is niet of het is en. Je kan niet kitten zonder eerst glasband te hebben aangebracht.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij kunststof kozijnen is er altijd sprake van "droge beglazing", dus zonder gebruik van kit.

- Glaslat binnen uitnemen
- glas uitnemen
- oude dichting verwijderen
- nieuwe Schüco beglazingsdichting plaatsen
- glas terugplaatsen (en goed opschoren
- glaslat plaatsen
 

klusser_gijs

  • #4
Walker schreef:
Bij kunststof kozijnen is er altijd sprake van "droge beglazing", dus zonder gebruik van kit.

- Glaslat binnen uitnemen
- glas uitnemen
- oude dichting verwijderen
- nieuwe Schüco beglazingsdichting plaatsen
- glas terugplaatsen (en goed opschoren
- glaslat plaatsen
Bedankt voor je reactie! Dat klinkt helaas wel als een hoop werk. Ik ben van plan om binnen een jaar of 2 het glas te laten vervangen door hr++ glas. Zou een (tijdelijke) reparatie ook mogelijk zijn zonder het glas te verwijderen? Dan denk ik aan het deels wegsnijden van de huidige beglazingsdichting van buitenaf en opvullen met beglazingkit?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Dan doe je toch alleen de lekkende ramen? Of je vervangt direct al die ramen.
 

klusser_gijs

  • #6
Haemmertime schreef:
Dan doe je toch alleen de lekkende ramen? Of je vervangt direct al die ramen.
Ik heb boven 4 identieke ramen, waarvan er 3 lekken. Van alle ramen zijn de middenafdichtingen slecht. Deze heb ik bij 1 raam al vervangen maar dit raam lekt nog steeds (raam van de fotos) en dit komt volgens mij dus door de glasafdichting. Uiteindelijk wil ik alle 4 de ramen vervangen met beter glas. Maar voor nu lijkt het er op dat maar 1 raam problemen heeft met de glasafdichting.

Het was al lastig om de juiste middenafdichting te vinden, de juiste glasafdichting vinden van schüco lijkt me een nog grotere uitdaging :shock: Ik kan namelijk ook niet goed zien hoe de glasafdichting er precies uit ziet zonder de boel los te halen. Loshalen is direct gegarandeerde lekkage :cry:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Nadeel van afkitten is dat de kit er ook weer helemaal uit moet bij de vervanging van het glas en de dichtingen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Als dat band op de foto er nieuw is ingezet dan denk ik dat het daarmee fout is gegaan want zo hoort nieuw band er zeker niet uit te zien.
Dit lijkt gewoon kapot gestoken te zijn terwijl het mooi glad tegen het raam hoort te zitten en dan is het vrij logisch dat er lekkage gaat ontstaan.
Wat Walker hierboven aangaf is de juiste manier om het band te vervangen, in sommige gevallen moet je echter eerst het glasband aan de binnenzijde verwijderen voordat je de glaslatten kunt verwijderen.
Doe je dat op een andere (snellere) manier dan loop je het risico alles voor niets te hebben gedaan.

Wellicht verstandiger om nu met deze hoge energieprijzen meteen het glas door HR++ glas te laten vervangen en dan ook meteen het glasband/afdichtrubber er op de juiste manier in te laten zetten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Gerrit B schreef:
in sommige gevallen moet je echter eerst het glasband aan de binnenzijde verwijderen voordat je de glaslatten kunt verwijderen.
Dat is vaak het geval bij aluminium kozijnen, niet bij kunststof kozijnen. Bij kunststof profielen kan de dichting mee-geëxtrudeerd worden (PVC dichting in PVC-profiel), bij aluminium uiteraard niet.

Omdat duidelijk zichtbaar is dat de lasrups op de buitenzijde is weggefreesd gaat het hier overduidelijk om kunststof kozijnen.

Het lekken komt vaker doordat de afvoer van het water verstopt is, dan dat de toevoer te groot is.
 

klusser_gijs

  • #10
Bedankt voor alle reacties en tips! Ik ga dit weekend bij de andere kozijnen ook de middenafdichtingen vervangen. Dan kan ik uitsluiten welke kozijnen lekkage hebben vanwege de beglazingsrubbers. En dan even goed overwegen of ik het glas ga laten vervangen. Ik wil namelijk wel zeker weten of de kozijnen zelf allemaal nog goed genoeg (en waterdicht) zijn om nieuw glas in te laten zetten. Ze zijn immers ook al 25 jaar oud.
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu