Bedrading tussen centrale doos contactdoos Vmvk kabel

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
Ook in de DIN zullen er wel rare dingen zitten en dat doet hier helemaal niet ter zake.We kijken ook niet naar het AREI, daar staan tov NL hele vreemde dingen in.(scheider in de PE)
Wij wonen in NL.
Wij moeten ons dus aan NL. regels houden hoe idioot ook.
En dus ook minimaal aan de NEN1010.

basis instalatie methode: 52
Één- of meeraderige kabel direct en zonder aanvullende mechanische bescherming aangebracht in metselwerk of beton dat een warmteweerstandscoëfficiënt heeft kleiner dan of gelijk aan 2 K·m/W

N.B. In Nederland niet toegelaten
 

Gerrit

  • #22
Er zal altijd wel kritiek blijven, maar als je eens per ongeluk een gaatje door een leiding boort, ben je toch blij dat je een nederlandse installatie hebt.

En euh....vind je die potentiaalvereffening in badkamers echt onzin? :?
 

Ralph

  • #23
Tegenwoordig wel ja, de meeste badkamers hebben kunststofbaden met vloerverwarming op zwevend estrich en radiatoren die met kunststofleidingen zijn aangesloten. Al met al zijn deze toepassingen niet meer geleidend in vergelijking met de vroegere badkamers van de woningbouwverenigingen en is potentiaalvereffening tamelijk zinloos lijkt me.

Gaatje boren door de leiding? Volgens DIN is leidingen alleen horizontaal en vertikaal en haaks op vloeren aan te leggen en lopen leidingen altijd 30 cm onder het plafond of 30 cm boven de vloer in de wanden. Die normalisatie is in NEN niet gehandhaafd en daarom weet je in (zeg maar) Nederlandse woningen vaak niet waar leidingen exact langs lopen. Dus wil je een gaatje boren op 50 cm onder het plafond weet je zeker dat etr geen leiding loopt :)
 

Pieter Jan

  • #24
Ralph schreef:
Dus wil je een gaatje boren op 50 cm onder het plafond weet je zeker dat etr geen leiding loopt :)
Je zou eens in mijn huis moeten komen kijken...

Vergeet het maar, de leidingen lopen in nederlandse huizen overal, al was het maar omdat er heel wat bijgelegd is in de loop der jaren.

Je kunt toch moeilijk stellen dat leidingen altijd zo lopen, we hebben hier met allerlei situaties te maken en bepaald niet alleen met nieuwbouw.

En wat betreft potentiaal-vereffening: dat gaat ook om bijv. radiatoren, metalen douche-deur frames, betonnen vloer etc. Er zijn al heel wat levens gespaard gebleven dankzij die potentiaal-vereffening. En ook hierbij geldt, dat je het voorschrift niet in één veeg van de tafel kunt vegen vanwege in nieuwbouw veelal (maar niet altijd) toegepaste bouwmethodes.

Er wordt nog steeds heel veel aangelegd met koper (waterleiding) en staal (cv).
 
A

Anonymous

Gast
  • #25
Vreemd, ik zou noooooit een woning maken zonder deze vereffening.

Ook al is de waterleiding van kunststof, zelfs dan geleidt het water in de buis nog steeds een blikseminslag die ergens buiten op treed.
In heel veel woningen wordt nog steeds staal als materiaal voor de douchebak gebruikt.

Is de waterleiding niet vereffend met de douchebak, kan hier tijdens een inslag zomaar ineens iemand die staat te douchen duizenden voltjes over zich krijgen uitgestort :idea:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #26
Potentiaal vereffening heeft niets van doen met bliksem inslag.
Ook bij een blikseminslag heeft deze geen enkele functie.
Zodra er bliksem inslaat op je vereffening overleef je dat in alle waarschijnlijkheid toch niet.

Water geleidt niet,iig niet voldoende, je hoeft je dus helemaal niet druk te maken om potentiaalversleping in kunststof leidingen.

Een waterleiding word bij intrede van de woning verbonden met de hoofdaardrail, dus is daar al verbonden met aarde, ook bij inslag heeft it geen enkel nut want die waterleiding ligt in de grond en dat zal veel beter aarden dan jouw hulpelektrode.

Potentiaal vereffening in de badkamer:

Je verbindt alle vreemd geleidende delen die gelijktijdig aanraakbaar zijn met elkaar.
Mocht nu de cv onder spanning komen dan zal ook de kranen, de vloer en metalen badkuip onder dezelfde potentiaal komen te staan.
En omdat stroom alleen tussen verschillende potentialen kan lopen is er dus geen gevaar voor elektrocutie.

De tweede beveiliging is het verbinden met aarde, hierdoor probeer je alles op aardpotentiaal te houden, echter mocht deze verbinding defect raken dan is er nog geen gevaar.
Dit is ook de reden dat elk te vereffenen deel met een eigen vereffeningsleiding naar het centaal aardpunt moet en pas vanuit daar verbonden word met de PE van de installatie.

Het vereffenen van geïsoleerd opgestelde metalen delen maakt het juist weer gevaarlijker.
 

Ralph

  • #27
Tja,......mijn ouders leerden me vroeger dat ik niet onder een boom moest gaan staan of onder de douche als het bliksemt.
Maar laten we stellen dat als er wel ijzeren baden en leidingen gebruikt word dat vereffenen wel nodig is, en in geval van alles kunststof dat het vrijwel zinloos is.
 

Fiesiekus

  • #28
Juist Headhunter, en een wasmachine bijv. heeft een metalen behuizing en ook die wordt in de vereffening opgenomen. Er gaat dus een vereffeningsdraad aangesloten op de aarde in de trekschakelaar (of in WCD als ie in de veilige zone geplaatst is), naar het CAP.
 
A

Anonymous

Gast
  • #29
Hoi headhunter,

Volgens mij heeft potentiaalvereffening in een badkamer zin bij allerhande oorzaken van mogelijke potentiaalverschillen.
Of dit nu een storing in je elektrische installatie betreft waardoor er bijv. een sluiting naar de waterleiding zou ontstaan, danwel of er een blikseminslag nabij je woning zou zijn of wat dan ook.
In beide gevallen zorgt het CAP ervoor dat geen van de in die badkamer aanwezige aanraakbare delen een ander potentiaal kan krijgen dan andere delen. (en er dus ook geen electrocutiegevaar zal zijn)
Wat maakt dat je denkt dat het cap geen bescherming tegen bliksemspanningen die via leidingen je huis binnen treden
bied?
Denk je dat het badkameraardrailtje in koperdamp opgaat bij een inslagspanning op de waterleiding? echt niet.

En leidingwater met al z'n mineralen is een behoorlijk goede geleider overigens, ook water door bijv. kunststof buis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #30
Als je potentiaalvereffening moet meten in een installatie dan meet je die zonder dat er water in de systemen zit, dit is nl geen vreemd geleidend deel.
Het wil beslist niet zeggen dat water niet geleid, maar dat het te slecht geleid om een gevaar te kunnen vormen.

Een inslag direct op de vereffening, zal alle daarmee verbonden delen volledig uit de muren doen klappen, en idd delen verdampen volledig.
Ik heb nu 3 maal zo'n woning mogen herinstalleren en ik kan je verzekeren dat zelfs betonijzer op 5 cm diepte bloot gelegt word.
Voor bliksem afleiding heb je toch iets betere geleiders nodig, al hoewel 25mm² het ook niet overleeft.

Hoe moet de waterleiding een bliksem inslag oppikken?

Indirect via een inslag in de grond vlak naast een leiding, echt niet.
Die leiding in de grond zal binnen 5m geen enkel potentiaal verschil meer hebben tov van de grond waar hij inligt.
De spanning van een indirecte inslag is nl niet afkomstig van de inslag maar van het elektromagnetisch veld dat rond een bliksem ontstaat.
Bij een geïsoleerde elektra kabel zoals telefoon/cai/230v zal deze spanningspiek door die inductie blijven staan en kilometers verder nog schade veroorzaaken, bij metalen waterleidingen is die isolatie niet aanwezig en dus verdeeld de geinduceerde spanning zich heel snel en word niet door de leiding of het water erin verder geleid naar de woningen.
In geval van kunststof leidingen, in het water zitten te weinig mineralen om een stroom van enige betekenis te hebben.
 

Fiesiekus

  • #31
Punt bij blikseminslag is dat er hoge inductie-stromen en -spanningen optreden door het sterke electro-magnetische veld rond de inslag. Daardoor kan lokaal een spanningspiek optreden terwijl iets verder in hetzelfde netwerk nog steeds aardpotentiaal heerst. Daarbij blijkt de aarlek te traag om op tijd uit te springen.

Berucht zijn blikseminslagen in de nabijheid van TV's; via de CAI kan een hele reeks van TV's gemold worden terwijl de aardleks gewoon "in" bleven.

Edit: "lees nu pas Headhunters' reply".
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #32
Aardleks reageren daar ook niet op, de oorzaak is nl niet de stroom die er loopt maar de veel te hoge spanning die de halfgeleiders doet doorslaan.

Ook als je een inslag heb in de buurt van volledig geïsoleerde apparatuur(stekkers eruit) zal deze apparatuur door de inductie pieken in zijn eigen geleiders geheel verwoest worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #33
BIRD schreef:
Ik wil de bedrading tussen de centrale doos en de contactdoos met Vmvk kabel doen. De bouw moet binnenkort starten en is volledig van houtskeletbouw met gips afwerking.
Wat heeft die potentiaalvereffening nou eigenlijk nog van doen met deze vraag?

Kunnen we niet gewoon bij de vraag blijven in plaats van van elke vraag een uitgebreide NEN1010 discussie te maken? :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #34
Lijkt me heel verstandig.

Met name aan degene die steeds begint off topic te reageren de dringende vraag dit niet opnieuw te doen.
Antwoorden graag alleen op de vraag van de TS, dit is geen discussie forum.
 
A

Anonymous

Gast
  • #35
Is er een plek op dit forum waar, als de discussie gaat afwijken, verder gediscussieerd kan worden, zonder een onvriendelijk einde aan interssante topics te maken?

Een soort discussiehoek?

De vraag van t.s. heeft alles te maken met de regelgeving in de nen1010, wordt deze richtlijn ter discussie gesteld door t.s.ers instrallatiewijze van wcd's, dan krijg je al snel een levendige discussie over de zin/onzin van de nen1010 regels.

P.s. de nen1010 is zo bindend dat ie ook in elke discussie/vraag aangaande elektro om de hoek komt en zal blijven komen kijken.

Ik heb deze hele thread nog eens door gelezen en kan niet iemand aanwijzen die off topic is gegaan, de hele discussie is gewoon levendig en raakt meerdere punten.

Of wil je een antwoord aan t.s. als volgt?: Mag niet, regels nen1010 volgen, centraaldoosssyteem aanhouden, maximaal 1 keer uitbreiden, dus 4 wcd's op een aftakking.

Einde discussie, slotje?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #36
Voor een aantal mensen zal dit soort discussies best interessant zijn maar de vragenstellers willen gewoon een antwoord op hun vraag.
Die vraag sneeuwt onder door de discussies en het wordt voor de vragenstellers steeds moeilijker het geheel te overzien.
Verschillende interpretaties van de NEN zijn volgens mij nauwelijks mogelijk dus het lijkt mij niet zinvol hierover op een klussenforum een discussie op te zetten.

Nogmaals, het is geen discussieforum voor elektramensen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu