Bedienen van meerdere rolluiken appart en samen

jordix1

  • #1
Hey! Wij hebben elektrische rolluiken die je appart met een draai knop bediend.

Nu was mijn vraag als het voor elkaar te krijgen is om ze appart te blijven bedienen EN ook allemaal samen via een knop bv. in de slaapkamer en in de living..

Ik kom er niet uit want als je het bijvoorbeeld via een relais zou doen, dan zou je kans hebben dat ze bij de draaiknop tegenlijk naar boven en naar onder gestuurd zouden worden...

Iemand een iddee?
 

Barrel

  • #2
Dat kan wel met relais waarbij je een nc contact van het oprelais is serie zet met de spoel van het neerrelais en een nc contact van het neerrelais in serie met de spoel van het oprelais.
en dan per rolluik een op en een neer relais.
 
  • Like
Waarderingen: jordix1

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Er zijn verschillende smarthome systemen die dit mogelijk maken.
Kun je verschillende scenes aanmaken, op tijd gaan sturen, gebeurtenis afhankelijk sturen en ook gewoon met je GSM waar dan ook ter wereld thuis wat sturen.
 
  • Like
Waarderingen: jordix1

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Hierin is vooral het protocol belangrijk. Binnen het Zigbee-protocol zijn meerdere grote leveranciers actief. Je hoeft niet alles van 1 merk te kopen, echter de kans op "plug-and-play" is dan wel groter.
 

jordix1

  • #5
Inderdaad ik heb het nog gevonden, het kan via ralais maar ik vind niet direct op het internet waar je bijvoorbeeld tijdrelais vind met elk 5 contacten. ik denk dat ik eens ga zien voor rolluikbedrijven te bellen die dit kunnen leveren , ik zou de goedkoopste optie moetten hebben. Dat met de smartphone bedienen is niet perse nodig en dan denk ik dat die relais nog de goedkoopste oplossing is. Maar waar zou ik dit kunnen halen..
Screenshot_20221202-221748.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Denk dat je daar ook niet naar moet zoeken want naast dat je alle bekabeling dan naar 1 plek moet brengen zal het de keuze in producten ook een heel stuk beperken.

Er zijn veel meer schakelaars te vinden die voor 1 rolluik/screen/zonnescherm te gebruiken zijn en die dmv. een app te besturen zijn en in die app kun je dan een groep aanmaken van de rolluiken die je met 1 knop wilt besturen.
Voordeel is dat je dan de bestaande bekabeling niet hoeft aan te passen en afhankelijk van het soort bediening die je kiest is handmatige bediening ook nog steeds mogelijk.
Waar je wel rekening mee moet houden zijn de kosten en of het je dat waard is, want je zal wel (afhankelijk van het soort bediening) zo'n 60 euro per rolluik kwijt zijn.
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Zo zou ik het ook doen.
Koop een n Raspberry Pi, download gratis Domoticz software en een Z-Wave stick met een paar Z-Wave rolluik modulen erbij.
Daarna kun je alles zo instellen als je zelf wilt.
Het zal even wel zijn om alles voor elkaar te krijgen maar dan werkt het ook goed.

Als je wat minder zelf wil doen dan kun je b.v. een Fibaro systeem kopen met Z- Wave rolluik modulen van Fibaro of van een ander merk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu