Bed maken, welk materiaal en constructie?

Hvb83

  • #1
Ik wil in m'n nieuwe appartement een leuk bed, maar het kost al allemaal meer dan genoeg en de bedden die ik echt leuk vind, vind ik het prijsverschil eigenlijk niet waard. Bij goedkoper design is het vaak zo dat het er wel leuk uitziet, maar kwa degelijkheid nog wel te wensen over wil laten en na een paar jaar van ellende in elkaar stort. Zeker met een bed wil ik dat niet hebben.

Daarom heb ik eigenlijk besloten dat ik het zelf wil gaan maken. Met dit als denkrichting:


Hier en daar zal ik wel wat aanpassen, zo wil ik de blokken wel vrij van de grond houden om voldoende ventilatie onder het bed te houden. Aangezien het m'n eerste ervaring met meubelbouw zal zijn, zou ik graag wat tips willen vragen. Op internet is namelijk niet echt veel te vinden, veel informatie over bedden betreft voornamelijk klassieke bedden van ervaren houtbewerkers, daar schiet ik niet zoveel mee op.

Het frame hoeft na montage niet meer demontabel te zijn. Het moet tegen een stootje kunnen zullen we maar zeggen, ik ben allergisch voor krakende bedden. Goed deuvelen en verlijmen lijkt me dan de beste oplossing, in het geheel niet gehinderd door veel kennis op dit gebied? De "blokken" om het frame heen maak ik overigens wel makkelijk te demonteren, wel zo prettig bij het stofzuigen.

Welke houtsoort kan ik het beste nemen? Ik heb de beschikking over voldoende gereedschappen en een handige opa die me eventueel kan bijstaan als ik er echt niet meer uit kom. De afwerking wil ik met stof doen, dus looks van het hout zijn niet belangrijk.

Wie kan me een beetje op weg helpen?
 

Stax

  • #2
Okee ik ben geen meubelmaker, maar zomaar wat gedachtes:
- ik zou voor de frameconstructie hout nemen dat niet meer werkt en voldoende stevigheid biedt (dus geen vuren of plaatmateriaal, maar droog! hardhout als eiken, kersen of merbau). Let wel dat hardhout een stuk lastiger te verwerken is, zeker als je 'consumentengereedschap' gebruikt.
- ik zou de hoekverbindingen niet lijmen, maar met stalen hoekverbindingen schroeven.
- voor de afwerking van de 'blokken' kun je op het frame natuurlijk wel plaatmateriaal schroeven. Een dikke MDF lijkt me dan prima.

Leuk project! Succes!
 

Jvsteenb

  • #3
Massief hout zal altijd blijven werken, maar jonger hout kan meer vocht opnemen en werkt daardoor wel wat meer. Massief hardhout gebruiken voor zo'n constructie is zonde, en niet alleen van je geld. Handig is het ook niet, plaatmaterialen zijn véél stabieler.
Een bed is een vrij vochtige omgeving, dus multiplex ligt meer voor de hand dan vezelmaterialen, maar goed afgewerkt MDF ( of als het echt niet veel mag kosten : spaanplaat ) kan prima.

Tip: Gebruik de "dozen" constructief voor je frame - tenzij je een boxspring gaat gebruiken is het zonde om een stijve constructie NIET te gebruiken, en afsteunen op de vloer moet je toch.
Zorg voor voldoende ruimte onder het frame dat je er behalve de ventilatie ook de stofzuiger onderdoor krijgt. Houd er bij de binnenwand van de dozen rekening mee als je er je latttenbodems op wilt laten rusten - 9mm spaanplaat is dan niet zo'n goed idee.

Zorg voor lengte-ondersteuning in het midden, evt. met een extra poot.
Hoogte is belangrijk in deze ligger, zijdelingse belasting is er nauwelijks.
Lijm/schroef een verdikking op het kop/ en voetschot waar deze ligger op/in komt te steunen - zo voorkom je puntbelasting in het plaatmateriaal.

Draagregels voor de latten(bodems) kunnen prima in vuren worden uitgevoerd - in de zijdozen en op de langsligger. Goed verschroeven en evt verlijmen. Regels op het kop- en voetschot zijn niet nodig, dat scheelt ook weer gekraak. Een rand cellenband of tochtstrip op de regels waar de lattenbodems erop rusten scheelt ook gekraak.

Als je de onderkant van de dozen (deels) open houdt, kun je de dozen aan elkaar schroeven, en zo het geheel uitneembaar maken. Een paar éénzijdig verlijmde deuvels kunnen als paspennen dienen, de platen door-en-door verbinden met bouten en moeren - gebruik carrosserieringen om de druk te verdelen.

Succes met je bed !

vr. gr.

Job
 

Hvb83

  • #4
Hier kan ik zeker wat mee, het begint al een stuk meer te leven in mijn beleving, bedankt! :prima: Uiteraard zal ik foto's posten zodra ik zo ver ben.

Mochten er in de tussentijd meer tips komen dan zijn die uiteraard welkom.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bij mij is de slaapkamer gewoon droog hoor. Het beetje vocht wat uitgeademd en gezweet wordt, is niet de moeite.

Als ik je foto bekijk is er geen hout in het zicht, maar alles bekleed met textiel. Dus alle opmerkingen over naden en werking van hout zijn volledig overbodig (in dit geval). Dus het goedkoopste hout, of het nou een plaatmateriaal of massief is, is voldoende.

Ik zou het doen door een frame van vuren latten/balken te maken, wat bekleed wordt met plaatmateriaal (MDF of multiplex). Alles schroeven, lijmen of spijkeren is om het even, zolang het maar stevig is en vast zit.
 

Jvsteenb

  • #6
IJkenhout schreef:
Bij mij is de slaapkamer gewoon droog hoor. Het beetje vocht wat uitgeademd en gezweet wordt, is niet de moeite.
Dat zou je nog wel eens tegen kunnen vallen. Hoewel het normaliter rond de 300ml per persoon per nacht schommelt kan dat bij warm weer, of bij koorts of nachtzweten oplopen tot 2,5 liter per persoon per nacht. Dat is een behoorlijke hoeveelheid vocht, en het is erg handig als je bed daar tegen kan.
Wat de textiel (?) bekleding met het werken van het hout te maken heeft is me niet duidelijk. Het gebruik van gespijkerde verbindingen in een bedframe is niet de beste manier om vrienden met je buren te blijven.

Just my €0,02


vr. gr.

Job
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik wil even ingaan op het ontwerp.
Heb je al bedacht hoe het zal zijn om dag in dag uit over zo'n rand heen te hupsen?
Je kan dus niet je voeten op de grond zetten als je er uit wil, of je moet de rand al flink lager maken dan het matras.

Verder zou ik het frame gewooon van vuren maken en de beplating van mdf. Stevig bekledingsschuim op de horizontale delen en een goed reinigbare stof gebruiken, want dat glaasje rode wijn gaat een keer om hoor. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Jvsteenb schreef:
Wat de textiel (?) bekleding met het werken van het hout te maken heeft is me niet duidelijk. Het gebruik van gespijkerde verbindingen in een bedframe is niet de beste manier om vrienden met je buren te blijven.
Als hout wordt bekleed zie je eventuele naadjes door het werken van hout niet.

Spijkerverbinding kan ook best voldoende zijn. Maar zoals met alle verbindening moet ook die voldoende zijn uitgevoerd. Dan gaat je bed niet kraken.

Ik denk dat ik in dit geval zou lijmen en een paar spijkertjes erin als borging tot de lijm droog is, maar iedereen doet dat op z'n eigen manier...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu