Steigerhouten bed met vuren balken maken

Aros

 • #1
Ik kijk al een tijdje mee op dit forum maar tot op heden nog nooit gereageerd. Nu loop ik zelf met een vraag rond met betrekking tot een steigerhouten bed die ik wil gaan namaken.

Het gaat om dit bed:
Nu heb ik dit bed zelf niet in het echt gezien maar ik verwacht dat het hoofdbord en het achterbord uit een stuk zijn en verbonden worden door de dragers (dmv bedhaken) in het midden (2x20cm steigerhouten planken)

Nu is mijn vraag hoe krijg ik het hoofd en het achterbord inclusief de balken (90mm) mooi uit een stuk gemaakt zonder de balken in te frezen (want dit lijkt op de foto ook niet gebeurd te zijn)

Zelf zag ik twee opties maar er zijn vast betere:
OPTIE 1 (ROOD):
Schroeven vanaf de buitenzijde van de balk dmv lange 120mm schroeven. (Nadeel: Schroefgaten die gevuld moeten worden)

OPTIE2 (BLAUW):
Schroeven vanaf binnenzijde. Schuin bovenaf en schuin onder vandaan. (Nadeel: Wordt dit wel sterk genoeg?)Hebben jullie betere ideeën waardoor het een sterke constructie wordt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik verwacht dat er gewoon pennen aan die planken zitten of dat er deuvels zijn gebruikt

  om een stevige lijm verbinding te maken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ik zou voor de optie met pen-en-gat verbinding gaan. Dan heb je geen schroeven of hoekstalen in het zicht. En zo leer je gelijk een stukje authentieke houtbewerking ;)
   

  Poster

  • #4
  Waarom de staanders niet infrezen, is de makkelijkste optie, infrezen/zagen/en lijmen is toch het mooiste.
   

  KlusPep

  • #5
  De deuvel verbinding vind ik zelf een mooie oplossing. Niet te ingewikkeld en snel het gewenste resultaat.

  Je kan ook eens googelen voor een pockethole-jig. Dit is een handig geleidertje voor je boor. Zo boor je makkelijk de gaatjes schuin voor en verzink je de schroeven gelijk.

  Wil je het jezelf gemakkelijk maken, dan doe je links en recht een plankje achter de borden om de steigerdelen aan te schroeven.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu