Be-/ontluchting en aardedraad

Sofie2009

  • #1
Hallo,

Wij gaan binnenkort onze badkamer verbouwen. Hierbij wordt het e.e.a. verplaatst en moeten dus diverse aan- en afvoeren verplaatst worden. Nu moet dit wel lukken, alleen weet ik niet zo goed wat ik nu met de be- en ontluchting en de aarderdraden moet doen. Ik heb hier al wel het e.e.a. over gelezen op het forum, maar kom er voor onze situatie niet uit. Ik heb geprobeerd onze situatie in een tekening te schetsen, links is de huidige situatie, rechts hoe het moet gaan worden:



- Voor de rechterwand komt een voorzetwand
- De douche wil ik in de hoek hangen, hier komt dus ook een schuin voorzetwandje
- De huidige 2 afvoeren onder de wastafel wil ik dichtmaken en de afvoer via de badombouw naar de 'oude'toiletafvoer brengen. Er komt een hangend wasmeubel en ik wil de afvoer op deze manier onzichtbaar verwerken.
- De oude afvoer van het bad zit in de nieuwe sitatie op een onhandige plek en willen we ook dichtmaken.
- De afvoeren van de wastafel, bad en toilet komen daardoor dus allemaal op hetzelfde uit.

Nu is mijn vraag, hoe zit het in deze situatie met de be- en ontluchting en de aardedraden?
 

Sofie2009

  • #2
De afbeeldingen zijn volgens mij niet goed te lezen, maar de rondjes zijn de bestaande afvoeren. De { zijn de bestaande aanvoeren. Met rood heb ik de nieuwe afvoeren en met blauw de nieuwe aanvoeren getekend.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Bepaalde dingen wil niet.

Je bad kan niet op liggende leiding van je wc.

en de wastafel afvoeren moeten op zelfde afvoer waar ze nu zitten.

Ouwe bad afvoer weer gebruiken of deze afdoppen in de vloer en een nieuwe afvoer maken in bestaande betonvloer.

Douche aan sluiten op bestaande afvoer

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Verder is het de bedoeling dat de aarddraden samenkomen in het zogenaamde centraal aard punt, meestal onder de wastafel, ook wel CAP genaamd. Gebruik dat eens als zoekterm links boven op deze pagina. Daar is al heel veel over geschreven.
 

Sofie2009

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden. Het is dus niet zo gemakkelijk als ik dacht... :oops:

Op de plek waar eerst het bad stond, is nu nog geen dekvloer (of een lagere dekvloer). Als ik de oude afvoer wil gebruiken door deze door te trekken, is dit toch gewoon een kwestie van een stukje uitvrezen, pvc-buis doortrekken en dekvloer erover? Dat is denk ik makkelijker dan een nieuwe afvoer maken, scheelt weer wat freeeswerk. Of is dit ook ingewikkelder dan ik dacht. :roll:

Misschien een stomme vraag, maar hoe herken ik de CAP? Er zit nu een draadje bij de wastafel en er komt een grotere draad uit de vloer, vlakbij de plek van de 'oude' badafvoer.
 

Xr8

  • #6
Denk goed na over de aanleg van afvoeren en de be- ontluchting ervan. Kan een hoop problemen veroorzaken bij niet goed aanleggen.

Het CAP zit vaak onder de wastafel geplaatst. In het verleden werd het CAP gevoed vanuit de meterkast. Vaak met een dikke (6mm2) vertinde blanke aarde draad. Tegenwoordig dient het CAP gevoed te worden vanuit de centraaldoos in de badkamer. Vanuit dit CAP dienen alle metalen delen in de badkamer geaard te worden. Denk hierbij aan de kraan/waterleiding, radiator, metalen badkuip, vloerdrain enz. Ook dienen eventuele aparte groepen voor wasmachine, droger ed verbonden te zijn met dit CAP.

Succes.
 

Xr8

  • #7
Draadje uit de vloer kan van het aardnet in de vloer zijn. Ook deze dient weer op het CAP aangesloten te worden.

Succes.
 

Sofie2009

  • #8
Bedankt voor je antwoorden.

Volgens mij zat deze draad aan het oude metalen bad vast (heb 'm er zelf niet uit gesloopt, dus weet het niet zeker).

Volgens mij is er inderdaad geen centraaldoos, wel een draad vanuit de meterkast. De woning (en badkamer) zijn uit 1985. Moet dan nu alsnog een centraaldoos geplaatst worden, of kan dit nog op de oude manier?

De radiator is weg (vervangen door cv-vloerverwarming gevreesd in de vloer). De douchebak en het bad zijn van kunsstof. De wasmachine en droger staan op zolder. Dus als ik het goed begrijp hoef ik alleen de leidingen van de wastafel, bad en douche te verbinden met de CAP? Het toilet is niet nodig toch? In het bad zit overigens wel een pneumatisch wirhlpoolsysteem en de cabine die op de douchebak komt heeft wel metalen onderdelen (maar dit maakt dan toch niet meer uit, want er is geen geleiding meer...?)
 

Xr8

  • #9
Bij een woning uit 1985 zit er vrijwel zeker een draad vanuit de meterkast. Ik ken de regels zelf niet 100% maar als je de boel nu veranderd zul je ook moeten voldoen aan de nu geldende regels. Maw CAP voeden vanuit de centraaldoos. wat mijn inziens niet inhoud dat de bestaande stiuatie enig gevaar zal opleveren daar duizenden situaties tot op de dag van vandaag zo zijn. Als je geen centraaldoos in de badkamer hebt dan zul je de aarding vanuit een aanwezig elektriciteitspunt moeten halen. Hier zal als het goed is een aarde aanwezig zijn.

Waterleiding verbind je onder de wastafel met de aarding, je hoeft dan bij het bad niet nogmaals te aarden. Douchecabine hoef je niet te aarden. Als de Whirlpool een elektra aansluiting heeft voor een compressor oid dan dient ook deze aansluiting met de aarde van het CAP verbonden te worden. Tevens dien je vaak het frame van dit soort baden te aarden. Hiervoor zit vaak op het frame een aardingspunt aangebracht.

Succes.
 

Sofie2009

  • #10
Ik heb de centraaldoos gevonden onder de wasbak!

Maar moet ik de leidingen bij het bad en de douche dan niet aarden?
 

Xr8

  • #11
Nee, eea staat met elkaar in verbinding.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu