Bauknecht vaatwasser GMX50102 schakelt niet meer in

Theodorus

  • #1
Dag allemaal,

Onze Bauknecht vaatwasser GMX50102 (854821022000), circa 7 jaar oud, wil ineens niet meer inschakelen. Normaliter druk je rechts de aan/uit knop in, hoor je een piep, gaan de nodige leds branden, programma kiezen en draaien maar. Echter vandaag niets van dat: na het indrukken van de aan/uit knop, enkel de bekende piep, daarna niets, geen leds, etc.
Heb de stekker er ook al even uit gehad, maar dat bracht geen soelaas, machine heeft altijd prima gedraaid.

Wat ie nog "wel" doet: na indrukken aan/uit knop, dan tegelijkertijd de beide knoppen van "keuzetoets wascyclus met halve belading'" en "toets Startselectie" indrukken > beide groene leds "End" boven 65 en 70 graden programma gaan knipperen. Verder gaat dan ook de beide rode leds van zout en glansspoelmiddel als vanouds branden (is normaal, ik voeg geen zout en glansspoelmiddel toe). Als ik daarna weer opnieuw de aan/uit knop in druk (dus 'm eerst uitschakel en daarna weer inschakel kom ik weer terecht in de situatie als in de bovenste alinea omschreven.

Wel viel het op dat ik bij de afgelopen paar wasbeurten de aan/uit schakelaar soms een paar keer in moest drukken voordat de machine reageerde. Anderzijds reageert de machine nog wel deels als hiervoor omschreven in een soort programma klaar modus.

Ben benieuwd naar jullie reactie.

Gr.
 

Theodorus

  • #2
Kleine aanvulling:

Gisteravond nog wat zitten "goochelen" met de verschillende knoppen, waarna ik de vaatwasser in de gewenste modus kreeg en ie z'n programma gewoon draaide en heeft afgerond.

Echter daarna weer het probleem als eerder omschreven.

Ben er nu achter gekomen dat middels tegelijkertijd indrukken van de "keuzetoets wascyclus met halve belading'" en "toets Startselectie (timer)" en daarna individueel ik soms wel in de gewenste programmakeuze kan komen/kan kiezen.

Wellicht toch een elektronisch probleem?


Gr. Theo
 

Theodorus

  • #3
Hoopvol wachtende op de gouden tip?!

Zou het anders wellicht nog b.v. een connector probleem kunnen zijn, intern bij het bedieningspaneel, zit daar de besturing ook gemonteerd?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Ik heb echt geen flauw idee. Wil je wel helpen maar zou niet goed weten waar te beginnen. De bedieningsmodule lijkt te werken want je kunt wel met een soort reset een reactie krijgen. Dus er komt voeding op. Je zou kunnen kijken of er gewoon spanning op het bedieningspaneel komt als je de aan uit schakelaar bediend via de bandkabel. Wellicht is daar iets defect aan die kabel. Ik zal je tesprogramma sturen in een PB.

Misschien weet @S.oldeerbout iets
 

Theodorus

  • #5
Bedankt voor de reactie, ik ga a.s. weekend het front verwijderen en sowieso de verbindingen controleren.Ook bedankt voor je testprogramma, is kennelijk van een andere reeks machines, mijn display ziet er n.l. anders uit, zie bijlage? Heb de test nog gevolgd, maar in mijn situatie gaat het niet werken, ik loop al gelijk vast met de aan/uit knop. Hou me uiteraard aanbevolen voor alle aanvullende info.

Bauknecht GMX50102 - 854821022000.jpg
 

Theodorus

  • #6
Inmiddels het front verwijderd en voor zover mogelijk alle bedradingen, verbindingen en dergelijke gecontroleerd: alles ok, geen bijzonderheden. Ook aan/uit schakelaar werkt prima, evenals de andere toetsen. Rest mogelijk nog een defect in de besturingsunit, oftewel vervanging, met de nodige gok en prijskaartje...
Vooralsnog krijg ik de machine nog steeds op zijn juiste programma en werking middels wat googchelen met de diverse knoppen zoals eerder omschreven. Eerst maar even zo dus.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Er zit nog beschermfolie op het bedieningspaneel :P , nee grapje.
Lijkt inderdaad elektronisch maar ken het toestel niet en vindt er ook weinig van terug.
Zijn dit touch knoppen of echte schakelaar?
Als een echte schakelaar blijft hangen krijg je ook dit soort klachten evenaals vocht in de bediening.
Soms is er een aardfout door vocht op een onderdeel en wil de stekker omdraaien helpen.
Sommige toestellen vinden een ongeaard wandcontactdoos ook niet leuk.
 

Theodorus

  • #8
Ha, ha, folie er nog op, was het maar waar.

Zeven jaar geleden een nieuwe keuken met allemaal inbouw-apparatuur van Bauknecht, waaronder dus ook deze vaatwasser. Een 6 weken terug ook al de thermostaat van de koelkast vervangen, hoop niet dat de trend zich voortzet, want er is ook nog een afzuigkap, een combi-oven en een kookplaat...

Het zijn geen touch knoppen: de programmakeuze knop, de halve belading knop en de timer knop zijn druk toetsen. De aan/uit schakelaar is een ouderwetse die dus ingedrukt blijft staan in de aan stand.

Heb afgelopen vrijdagavond je voorstel met stekker omdraaien geprobeerd (heb wel een geaarde wandcontactdoos), maar helaas zonder resultaat.

De "toestand" van de machine verandert kennelijk ook soms: nu bij het inschakelen wel oplichtende led's en is het programma te selecteren. Timerknop werkt dan ook, maar de halve belading knop niet, die werkt nu ook als timerknop.

Desalniettemin krijg ik het nog steeds voor elkaar het gewenste programma te kiezen en doe ie z'n klus...

bediening.jpg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Oke ik vermoed module niet goed meer Timer 0047*FW0032*MD0228 maar dat wordt een dure reparatie misschien even de keukenlverancier bellen die kunnen misschien wat voor je doen.
 

DSR9500

  • #10
tja module eruit en verder zoeken.

mechanis probleem bij de schakelaars...
haarscheurjes in soldering
etc...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu