Bauknecht Inductie werkt voor de helft

mboer

 • #1
Hallo,

nieuw op het forum hier, maar mogelijk dat iemand mij hier kan helpen. Het gaat om het volgende:

We hebben een nieuwe Beauknecht Inductiekookplaat aangeschaft. Hier voor hadden wij een keramische kookplaat. Hieraan zat ook een Perilex stekker/ Ik het de stekker over gezet op de nieuwe draad zoals deze ook op de keramische kookplaat zat. Alleen werkt nu alleen de linkerkant en de rechterkant niet. Voor de rechterkant kun je zeg maar wel aanzetten, vermogen selecteren maar daarna doet hij niets. Dwz krijg een teken dat ie de pan niet kan herkennen (die op de linkerkant wel goed werkt).

De aansluiting op de steker is als volgt:

Linksboven: Licht blauwe draad
Rechtsboven: Donker blauwe draad (op stekker staat teken T)
Midden: Geel/Groene draad
Linksonder: Zwarte draad (op stekker staat teken R)
Rechtsonder: Bruine draad (op stekker staat teken S)

Ik heb ook in de meterkast al gekeken, maar daar lijkt alles goed te zijn (oude stoppenkast), d.w.z. zie geen defecte stop. Nu is mijn vraag enig idee waarom links dus wel wat stroom lijkt te hebben (want kan dus wel aanzetten, vermogen selecteren en daarna geeft ie teken aan dat ie geen pan kan detecteren).

Enig idee wat er aan de hand kan zijn?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  In het gunstigste geval zit het fout aangesloten, in het ergste geval heb je de kookplaat opgeblazen. Kookplaat aansluitingen zijn namelijk niet gestandaardiseerd en verschillende kookplaten hebben verschillende methoden van aansluiten. Om je verder te kunnen helpen zijn antwoorden op de volgende vragen zinvol.

  Heb je een 1 fase meter of een 3 fase meter? Zo mogelijk een foto van de stoppen waarop de kookplaat aangesloten zit.
  Wat is het exacte modelnummer van de vorige kookplaat?
  Wat is het exacte modelnummer van de huidige kookplaat?
   

  mboer

  • #3
  mbt vraag 1: Dit kan ik nog niet goed bepalen omdat 22 jaar geleden de groep is gemaakt en niet weet welke, moet ik dus nog uittesten door stoppen aan/uit te zetten. Wel heb ik met schroefdraaier metertje gezien dat er maar op 1 stroom op Perilex stopdoos zit (ga nog even dubbelchecken met een multimeter die ik zo kan lenen).

  2: IGNIS AKL 359 /01
  3: Bauknecht BQ2360SAL

  1606892983631.png


  Is het aansluit schema volgens de handleiding. Is nu aangesloten volgens 230V2 Phase 2N ~.
   
  Laatst bewerkt:

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Als je een foto van de meterkast hier plaatst kunnen wij wel zien of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt.

  De IGNIS is als ik even snel door de handleiding blader alleen geschikt voor een 3-fase aansluiting in Nederland. De Bauknecht is veel flexibeler en kan op zowel een 1, als een 3 fase aansluiting.

  Het lijkt sowieso niet goed dat je maar op één aansluiting spanning meet. Kan ook een stop zijn die er uitgebrand is.
   

  mboer

  • #5
  Bij deze :)
  1606894202869.png
   

  mboer

  • #6
  Voor zekerheid ook hoe stekker bedrading nu op stekker zit:

  1606896785190.png


  En ook meeting gedaan. Op beide zit beneden spanning (ene +/- 200 en op de ander 235)
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #7
  Begrijp ik goed dat het snoer af-fabriek aan de kookplaat zit en dat je dus alleen de stekker zelf eraan hebt gezet?

  Dit lijkt qua pinbezetting goed, aangenomen dat de contactdoos gewoon rechtop zit gemonteerd (dus je steekt de stekker erin met het snoer naar beneden).

  De trekontlasting in de stekker zit trouwens niet goed, die hoort op de buitenmantel van het snoer te klemmen, niet op de losse aders. Ook zie ik niet of er wel adereindhulzen o.i.d. zijn toegepast? Of waren de uiteinden af-fabriek al afgewerkt? Dit verdient aandacht maar zal niet het probleem verklaren.

  200V is niet goed. Ik gok dat er toch een zekering kapot is.

  IMG-20201204-WA0000_copy_768x1017.jpg


  Dit zullen de zekeringen van de kookplaat zijn. Bijna onmogelijk om daar op zo'n foto iets aan te zien maar de linker zou wel eens kapot kunnen zijn. Kun je die zekeringen eens doormeten? In die uitsparing naast het kijkglaasje past een spanningszoeker of meetpen.

  Ik durf nav de foto's nog steeds niet te zeggen of dit een 1-fase of 3-fasen installatie is trouwens. Mocht de zekering defect zijn, meet dan na het herstellen eerst eens tussen linksonder en rechtsonder op de contactdoos. Als je daar ca. 400V meet gebruik je misschien het verkeerde aansluitschema, steek dan zeker niet zomaar de stekker erin.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu