Barstje in asbest rookkanaal

Donja

  • #1
We hebben een barstje ondekt in ons asbest rookkanaal (in een gebogen stuk (soort van mof)). Dit is zichtbaar geworden omdat de oude aftimmering verwijderd is. We hebben nooit iets geroken. Wie weet hoe we dit kunnen repareren?
 

Sjaan Smit

  • #2
Uh...niet zelf in ieder geval....beter een proffesional even naar laten kijken...Zijn er ook stukjes afgebrokkeld ofzo en liggen die nu op de grond?? Of zat deze barst er al langer(moeilijk in te schatten waarschijnlijk)...
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Als de barst er al langer in zit is ie meestal donker van kleur, zit ie er net in dan is ie heel licht van kleur, staat er een gas of houtkachel op .bij een houtkachel is de kans op opnieuw scheuren of knappen aanwezig ,vooral als het een enkelwandige buis is zonder isolatie. daar kan dus niet zomaar een houtkachel op.
 

Donja

  • #4
De bast is donker van kleur.
Het rookkanaal zit boven een opehaard (dus we stoken hout). Het gaat om het laatste deel van het rookkanaal (op de zolder). Dit deel was niet geïsoleerd (wordt als het opnieuw wordt afgetimmerd wel geïsoleerd.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Het probleem is dat een asbest buis niet meer geveegd mag worden, dus als je wat krijgt heb je een probleem vooral met de verzekering .eigenlijks zou je de buis dubbelwandig moeten maken, maar dat is lastig ,wat evt een optie is omkokeren met promotex h ,en metal stuc en de ruimte ertussen opvullen met isolatie ,zodat als de buis spontaan knapt je niet een open vuur krijgt.beslist geen inbouw kachel plaatsen ivm veel hogere temperaturen als een openhaard .
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Beter is, om het gehele rook kanaal te vervangen.
Omdat het barstje ook een grote scheur kan worden.
En er dan een zeer onveilige situatie kan ontstaan (brand of koolmonoxide vergiftiging)

Maarja goedkoop zal dat niet zijn.
En als je dat gaat doen, gebruik dan zoals Delia al aangaf RVS dubbelwandige rookgaskanalen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu