140mm flex door 150mm asbest kanaal ??

Leergierige klusser.

 • #1
Goedendag,

We willen graag de Barbas Unilux-7 65 aanschaffen. Deze heeft een opening met een diameter van 150mm. Echter is mijn huidig rookkanaal van 150mm asbest.

Nu heb ik diverse haardenboeren gebeld en die zeggen dat het regelmatig voorkomt dat er een 140mm rvs flex door een dergelijk kanaal wordt getrokken en met verloopstukken aangesloten wordt op de kachel. Toch lees ik tegenstrijdige berichten. Ik wil immers wel een goede trek. De schoorsteen is tot de nok ruim 6M.
Ook is momenteel geen schoorsteen aanwezig op het dak(zie foto).

Kan iemand bevestigen of het mogelijk is en geen problemen veroorzaakt als ik de kachel "knijp" naar 140mm?

Ook willen we een complete dakdoorvoerset aanschaffen die dan op het gemetselde gedeelte gemonteerd wordt. (Zie foto) Is dit makkelijk te doen in de huidige situatie?

Mvg
 

Leergierige klusser.

 • #2
20220227_135403.jpg
20220227_135505.jpg
 

Lange Herman

 • #3
Ik kan mij niet voorstellen dat er uberhaupt iets door een asbest kanaal getrokken mag worden!
Er zullen altijd asbestvezels vrij komen en dat is niet de bedoeling.
De asbestpijp zal eerst gesaneerd moeten worden, of u zult een andere route voor het nieuwe kanaal moeten zoeken.
 

Leergierige klusser.

 • #4
Weet je dat zeker? Heb me namelijk anders laten vertellen door diverse partijen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Ik meen hier op het forum toch vaker te lezen dat er wel een flexibel kanaal door asbest getrokken wordt. Vraag dit anders eens na bij de lokale schoorsteenveger. Die weet er meer van.

Of je een smaller kanaal mag toepassen vind je in de handleiding van de kachel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
De vraag is of je het moet willen...
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lange Herman

 • #7
@Vonken_trekker dat het vaker gebeurt wil nog niet zeggen dat het goed is.
@Leergierige klusser. Ik weet het niet zeker, ik kan me niet voorstellen dat het mag. Ik ben zeker geen asbest deskundige.
Ik zelf zou het bij mij thuis niet willen, en professioneel mag je niks met asbest.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
De asbest buis lijkt ook beschadigd aan de bovenzijde dus dat is sowieso al niet zo fijn als je er nog iets mee wilt.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #9
Of het mag of niet, persoonlijk lijkt mij dit een mooi moment om de asbestbuis te saneren. Dan kun je een nieuw dubbelwandig kanaal aanbrengen zonder restricties qua diameter.

Als je over 10 jaar alsnog van het asbest af wilt gaat het altijd duurder zijn dan wanneer je het nu direct aanpakt.
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman en Walker

Leergierige klusser.

 • #10
Ik snap jullie goed. Maar asbest is natuurlijk niet voor niets erg populair geweest in rookkanalen. Als je hier een flex doorheen trekt lijkt het me nóg veiliger. Ook komen de vezels volgens mij alleen vrij bij breken/boren/zagen etc.

Ook ziet de pijp(zover ik kan zien) er nog erg goed uit en zie ik geen reden om het te saneren(tenzij het heel simpel kan en zonder al teveel kosten). Op de bovenverdieping zit ook nog een hagel nieuw toilet+stucwerk etc tegen het rookkanaal/gemetselde schoorsteen aan. Dat ga ik er echt niet uittikken om fatsoenlijk bij het kanaal te komen.

Oude huizen hebben overigens vaak een asbestclausule in de koopovereenkomst.
Dus of ik een extra xx duizend er tegenaan wil smijten om het "goed" te doen zonder toegevoegde waarde. Nee niet echt slim in mijn ogen.

Dus mij ging het meer om de vraag of je mag knijpen naar 140mm of dat ik een haard moet zoeken van 130/140mm rookgasafvoer diameter. Maar dat weet blijkbaar niemand.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Dat weten we wel en heb ik al beantwoord. Je moet in de installatie handleiding van de kachel kijken.

Dus eentje die 150 nodig heeft mag je niet knijpen naar 140. Dan moet je er echt eentje zoeken die aan 140 genoeg heeft.
 

Auto-Geen

 • #12
Als je bij deze kachel de deur opent word het een openhaard. Zelfs dan is een schoorsteen van 150mm krap zat met als gevolg, rook in de kamer. RVS flexibel is het laatste wat je gebruiken moet ivm met kleinere binnendiameter en hogere weerstand. Niet kleiner verlopen maar groter.
 

Jeroen

Specialist Asbest
 • #13
Hoi Leergierige klusser,

Op dit citaat van jou wil ik terugkomen:

[...]Ook ziet de pijp(zover ik kan zien) er nog erg goed uit en zie ik geen reden om het te saneren(tenzij het heel simpel kan en zonder al teveel kosten). [...]

Zoals ik de foto zie is er een behoorlijk stuk van de buis afgebroken. Als ik een asbestinventarisatie zou uitvoeren dan krijgt de buis de status ernstig beschadigd. Het breukvlak van de buis brengt wel degelijk meer risico met zich mee...
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman

Leergierige klusser.

 • #14
Ja klopt. Begrijp me niet verkeerd ik zou ook graag willen dat deze meuk eruit is. Maar ik probeer nu even in oplossingen te denken. Ik moet dus een haard zoeken met 140 of 130 diameter. Bedankt hiervoor. Die haardencentrums willen dus alleen hetgeen verkopen. Aangezien meerdere hebben gezegd dat het wel kan.

Daarnaast is het slopen van deze pijp zo'n grote ingreep (wat in mijn geval erg veel zal gaan kosten denk ik...). Want zover ik weet kun je de pijp er niet uit hijsen o.i.d. maar moet de complete schoorsteen gesloopt worden van boven tot beneden. Nu is het gedeelte op zolder geen ramp. En opzich het gedeelte op de begane grond ook niet aangezien de opening etc toch moet worden aangepast voor de inbouwhaard.

Weet niet of er specialisten aanwezig zijn die wel eens zo'n asbest pijp hebben gedemonteerd? En waar deze vast zit? Maar neem aan dat er ergens ook een vloerplaat aanwezig is en dat hij ook ergens aan de muur is gemonteerd.

Gr
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #15
Een asbest rookkanaal mag je niet zomaar verwijderen. Dat moet door een asbest saneerder worden gedaan.

Maar goed, zoals Jeroen aangaf zou ik eerst eens een asbest deskundige naar de beschadiging van de buis laten kijken voordat je ook maar overweegt om er iets te ondernemen.

Zit de kachel tegen een buitengevel aan? Kun je wellicht niet eenvoudiger buitenom een nieuwe kanaal maken?
 

Leergierige klusser.

 • #16
Nee helaas niet, die optie heb ik ook overwogen. Het betreft een muur met de buren. Die beschadiging is waarschijnlijk van een ketel die er heeft gehangen met de afvoer aangesloten op het kanaal. God weet hoelang dit gat er al zit. Ook is de schoorsteen eraf gesloopt ergens in het verleden. Sowieso meer als 18+ jaar geleden in ieder geval.

Ik zal eens een paar bedrijven gaan mailen over wat dit grapje gaat kosten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu