Asbest in open haard vakantiehuisje?

vacance23

  • #1
Ik vind dit losse materiaal bij het vegen van de open haard in het door ons gehuurde vakantiehuisje in Frankrijk. Is het asbest en wat kan ik nu het beste doen? Is de hele bodem en plaat erachter dan wellicht van asbest We zitten hier nog 4 dagen of moeten we direct wegwezen?

20230806_085257.jpg 20230806_091745.jpg 20230806_091839.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is naar mijn idee helemaal niet ondenkbaar dat dit asbest bevat.

Maar geen paniek hoor, gewoon de open haard niet meer gebruiken, als het kan iets ervoor zetten om te zorgen dat het stof zich niet verspreidt en gewoon verder gaan met vakantie vieren. Beslist géén stofzuiger gebruiken om het weg te halen. Je zou er ook een grote natte dweil overheen kunnen leggen (en af en toe bevochtigen met een gietertje of zo).

Eventueel zou je enkele brokstukjes kunnen verzamelen in een plastic 'ritssluitingszakje' (of iets dergelijks) om die naderhand op te sturen naar een lab in Nederland. Dan heb je, als de uitslag negatief is, een geruststellend gevoel en als er uit komt dat het inderdaad asbest bevat, bewijsmiddelen om te klagen bij de verhuurder. Maak wel veel foto's om dat bewijs te vergezellen. Zo'n testsetje om je monster in op te sturen is verkrijgbaar op het Internet en is verkrijgbaar (inclusief analyse) vanaf ca 40 Euro.
 
  • Like
Waarderingen: vacance23

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu