Band mechanische sunscreen gebroken

Karel Klus

  • #1
Bij het optrekken van de sunscreen is de band bovenaan afgebroken op het moment dat ik het sunscreen al helemaal had opgehaald. De sunscreen kwam vervolgens met veel geraas naar beneden. Ik heb de gewoonte om aan de band te gaan hangen als de sunscreen omhoog is om er zeker van te zijn dat hij goed omhoog zit. Blijkbaar is dat niet zo'n goed plan geweest.

Het betreft een vlakke screen die aan de buitenkant op het kozijn is gemonteerd.

Is dit door mij zelf te repareren? Zo ja, hoe moet ik dan te werk gaan? Zo nee, wat zullen de kosten van de reparatie ongeveer zijn?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Het is goed zelf te doen.

Open de bak van de screen en rol handmatig de screen op.
Zorg er voor dat je na oprollen de bovenas vast kunt klemmen (eventueel een 2e persoon die de as met screendoek vast houdt)
Wat er van het oude lint nog zit verwijderen en dan nieuw lint monteren.
Zorg dat het lint 2 slagen rond de schijf zit.

En in de toekomst dus niet meer aan het lint gaan hangen!!
 

Karel Klus

  • #3
De breedte van het screen is ongeveer 2 meter. Ik heb aan beide uiteinden aan de onderkant een schroef gezien. Zou ik de bak er in mijn eentje af moeten kunnen halen?

Als de bak er af is moet ik dan de as ergens uit tillen of hoeft de as alleen maar gedraaid te worden zodat het screen omhoog gaat?

Kan ik na het omhoog rollen volstaan met het binden van een touwtje om de as en het screen om zo te voorkomen dat het screen naar beneden rolt als ik het los laat?

Ik werk vandaag, dus ik ben van plan om morgen eens te kijken wat ik kan doen. Hopelijk is het dan niet te koud.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
A) de bak kun je alleen los halen, weegt niet zo zwaar
B) de as NIET uitnemen
C) je kunt ook met een touwtje de bovenas en doek borgen, een schroevendraaier klemmen tussen zijkant en asprop gaat ook vaak.
 

Karel Klus

  • #5
Het loshalen van de bak is me gelukt. De bak is inderdaad niet zwaar en na het verwijderen van de schroef aan de linkerkant bleef de bak netjes hangen zodat ik ook de schroef aan de andere kant kon losdraaien.

Gewapend met twee veters begon ik staande op een opstapje met het oprollen van het screen. Dit is vrij vermoeiend met name voor mijn duimen. Toen ik de screen eindelijk had opgerold begonnen de problemen. Ik kreeg de veter niet om de rol met een vrije hand. Er is bijna geen ruimte om de veter tussendoor te steken. En mijn schroevendraaier was buiten bereik. Uiteindelijk het screen maar laten zakken.

De vraag is nu hoe ik het screen omhoog kan houden. Ik vermoed dat ik dan aangewezen zal zijn op de truc met een schroevendraaier of iets anders?

Ik zie ook de katrol. Er is hier echter zo weinig ruimte dat ik me afvraag wat ik het beste kan doen. Het restje verwijderen en het lint opnieuw vastmaken of op het breekpunt van het lint weer aan elkaar vastmaken.

Wat is nu de beste aanpak?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Mbv een stukje tape de veter op de achterkant plakken, +/- 15 cm van onderen. De veter komt dan vanzelf aan de voorkant langs. Band op de rol vastmaken, niet aan elkaar plakken, en blijvend 2 slagen op de rol.
Succes
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Steek een schroevendraaier tussen de zijkap en de bandschijf zodat deze klem komt te zitten.
Een andere mogelijkheid is een Griptang op de geleider zetten net onder de onderlat.
 

DHWZ

  • #8
Of de achterkant van een schroevendraaier tussen de opgerolde rol en de bovenkant van de bak proppen.
Kijk wel goed hoe je het band oprolt op de bandschijf.
Nee het restje band verwijderen van de schijf.
 

Karel Klus

  • #9
Vandaag een tweede poging gedaan.

Ik heb twee veters achter het screen geplakt. Omdat ik er niet goed bij kan kwam ik niet verder dan ongeveer 10 cm. Een paar schroevendraaiers in mijn jaszak en draaien maar. De truc met de veters is niet gelukt. De veters kwamen niet tevoorschijn. Vermoedelijk omdat de afstand te klein was of dat de veters niet door de smalle ruimte tussen screen en kozijn door kwamen.

Een schroevendraaier tussen de katrol en de zijkap wilde ook niet werken. Ik kreeg dit niet klem.

Wat wel werkte was de achterkant van een schroevendraaier klemmen tussen de rol en de bovenkant van het kozijn.

De volgende stap was de band. Ik heb het restje band losgemaakt en verwijderd. Er werd een uitsteeksel in de vorm van een schroef zichtbaar.

Na wat geklooi kreeg ik uiteindelijk de band van binnen naar buiten geleid. Ik heb met een schaar een sleuf geknipt aan het einde van de band en de band om het uitsteeksel gepriegeld met een schroevendraaier.

De vraag is nu hoe krijg ik de twee extra slagen band om de katrol? Ik moest het screen iets laten zaken om het uitsteeksel aan de voorkant te krijgen.

Het ziet er nu als volgt uit:

 

DHWZ

  • #10
Je moet het band wat je naar binnen gedaan weer terug halen,en dan een slag of 2/3 om de katrol doen,probeer dan van binnen uit een stuk ijzerdraad naar buiten de drukken,aan het uit einde van het ijzerdraad aan de buitenkant buig je het draad om en daar doe je het band aan,en trek vervolgens het ijzerdraad dan naar binnen.
Let er wel op dan er geen slag in het band komt,dus dat het band recht naar binnen gaat.
Als het band binnen is laat je de screen zakken en sluit je het band aan aan de bandopwinder.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #11
Indien het lint of een stuk lint nog binnen zit dan pak ik een nietjes machine en verbind 2 linten aan elkaar en trek deze dan zo naar buiten.

Werkt prima, ik doe het al jaren op deze manier
 

Karel Klus

  • #12
Ik denk dat ik het niet goed heb uitgelegd. Ik heb de volgende stappen uitgevoerd:
1. Het stukje band dat nog op de katrol zat heb ik verwijderd;
2. Van binnenuit heb ik de band naar buiten geleid en aan het haakje bevestigd. De reden dat er geen spanning oplijkt te staan is dat ik binnen de band met plakband aan het kozijn heb vastgeplakt.

Ik heb de de band op de volgende manier van binnen naar buiten gekregen. Het stukje rest-band van buiten naar binnen gedrukt en met een paperclip naar binnen getrokken. De banden vastgemaakt met plakband en vervolgens de band naar buiten getrokken.

De vraag is dus nu: hoe krijg ik twee slagen om de katrol terwijl de ene kant van de band in de bandopwinder zit en het andere eind aan het haakje is bevestigd. Of moet ik de band echt helemaal uit de bandopwinder halen?
 

DHWZ

  • #13
Als ik jouw begrijp heb je eerst het band aangesloten aan de bandopwinder binnen,vervolgens het band naar buiten gedrukt en vast gezet aan de katrol.
Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld.
Eerst het doek in de hoogste stand vastzetten,dan het band een slag of 2-3 om het katrol,dan het band naar binnen brengen.
Dan de het doek laten zakken en dan het band aansluiten in de bandopwinder binnen.
 

Karel Klus

  • #14
Ik was er vanuit gegaan dat ik de bandopwinder niet open hoefde te maken. Ik begrijp nu dat het niet gaat lukken als ik de bandopwinder niet open maak en het andere eind van de band dus ook vrij maak.

Voor de duidelijkheid: ik gebruik de bestaande band die bovenaan is afgebroken. De band is dus nog aangesloten op de bandopwinder.
 

DHWZ

  • #15
Heb je nu nog wel genoeg bandlengte?
 

Karel Klus

  • #16
Ik heb uiteindelijk een bedrijf ingeschakeld om dit voor me te regelen omdat het me te veel tijd en frustratie kostte.

In ieder geval bedankt voor de hulp.
 

DHWZ

  • #17
Wel jammer dat we het niet gezamenlijk hebben kunnen oplossen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu