Balkenvloer vervangen, muurbalk vraag

Peperbusse

  • #1
Hallo

De begane grond vloer is eruit aangezien alle balken rot waren en vol zaten met houtworm. Nu lagen de balken hoh 75 of meer en ik wil dit terugbrengen naar 61 zodat ik een stijvere vloer krijg en goed uitkom met mn vloerplaten. Ik kan de oude gaten dus niet gebruiken en overal nieuwe hakken en daarmee de fundering verder verzwakken zie ik ook niet zitten. Mijn idee is dus om een muurbalk aan beide zijden tegen de muur te bouten met chemisch anker en met balkdragers met lip de balken eenvoudig allemaal op de juiste hoogte en afstand te plaatsen. Ik heb de balken voor tegen de muur inmiddels al in 2 lagen menie gezet (komt evt nog een 3e op) en wil er voor de zekerheid nog een dpc folie achter nieten. Ik twijfel nu toch enigzins omdat ik ook wel wat verhalen lees over het rotten van balken die zo tegen de muur worden geplaatst. Wie kan hier wat meer over vertellen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het niet mogelijk een betonvloer te storten met een dikke laag isolatie er onder ?
Een goede investering lijkt me, eventueel gelijk vloerverwarming aanleggen of alleen de buizen voor de toekomst.
 

Peperbusse

  • #3
Nee, dat is uitgesloten. Het wordt een balkenhouten vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Balkkoppen in de muur zijn gevoeliger voor rotting, omdat vocht vooral in de kopse kant van het hout trekt. De moerbalk is dus een prima idee. Je kan zelfs de huidige gaten gebruiken voor extra oplegging.

Er zijn ook lichtgewicht oplossingen waarbij er geen houten balken meer zijn. Met metalen of kunststof balken en piepschuim broodjes. Dan is je vloer rotvrij en veel beter geïsoleerd. Moet je wel een paar gaten hakken en de bestaande dichtmetselen. Maar dat lijkt me persoonlijk wel opwegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu