Balkenvloer-gipsplafond-vlizotrap

Dyane_maniac

 • #1
Hoi,

ik wil van de berging een slaapkamertje maken. door de vorige bewoners was er al een balken laag op ca 2,4 meter hoogte gemaakt waar ik 18mm constructie platen op gelegd heb en nu dienst doet als vliering/berging. deze is toegankelijk met een losse ladder.

nu wil ik een vlizo trap naar de vliering maken en er moet even een net gipsplafond in.

nu zit ik een beetje over dat plafond in. de balkenlaag (balken van 75x50mm 500 mm afstand en een overspanning van 2,5m) kan iets veren (als ik in het trapgat met mn volle gewicht aan een balk ga hangen veert deze ca 1cm in. is dubbel gips met een stuclaag dermate flexibel dat het stucsel er niet gelijk af zal springen? (uiteraard hoef ik geen garanties)

ik wil(de) eerst om dit tegen te gaan een metal stud rachelwerk maken, maar bedacht me later dat de bak van de vlizo trap (welke zoieso slechts 14cm diep/hoog is) een aansluiting met het gipsenplafond zal moeten krijgen dus dat de bewegingen van de vloer dan op die manier worden doorgegeven aan het gipsplafond.

heeft er iemand antwoorden of suggesties?

grtz douwe
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sxnder

  Specialist Elektra
  • #2
  Volgens mij zijn die balken veel te dun voor wat jij er allemaal mee wilt. De beste oplossing zou dikkere balken aanbrengen zijn.
   

  Dyane_maniac

  • #3
  Heb ik ook aan zitten denken (balken van 119x44), maar aan de andere kant gaat dit al jaren goed. let wel het is een vlierinkje waar wat kinderspeelgoed, boeken, autoonderdelen en andere troep staat en dus af en toe 1 persoon.

  maar misschien is het met een balken laag van 119x44 wel dermate stevig dat het gips er gelijk tegenaan kan. anderzijds vind ik het ook weer zonde. ik moet een bestaand bouwwerk welke al jaren voldoet slopen en weer opbouwen met iets zwaardere balken.

  waarmee ik je raad niet in de wind wil slaan hoor in tegendeel. ik ben er ontzettend over aan het twijfelen...

  heb to nu toe niets van verzakkingen of doorbuiging kunnen ontdekken. terwijl ik in het begin ook zeker mijn twijfels had over de sterkte toen ik er een vloertje op heb gelegd. voor het vloertje er kwam ben ik in het midden van dde balken gaan hangen en bewegen. ik weeg bijna 90 kilo en er zijn ca 6 balken. en de lasten worden nu gelijkmatig verdeeld, wat gunstiger is als mijn eigengewicht proef welke een puntbelasting is.

  douwe
   

  Sxnder

  Specialist Elektra
  • #4
  Die bestaande balken zijn hooguit geschikt om enkel een gips plafond aan te hangen, zeker niet voor een vloer. De balk maat moet voor een bepaald doel aan bepaalde eisen en waarde voldoen. Kijk hier eens voor een indicatie. Dan zul je zien dat je veel zwaardere balken nodig hebt.
   

  Michiel_H

  • #5
  75x50 is geen balk, dan noem je het een keper. Je kunt deze keper eventueel ook verstijven door een stroken multiplex aan de zijkant tegenaan te schroeven. Om het zo te laten zitten is geen duurzame oplossing.
   

  Dyane_maniac

  • #6
  Een collega kwam nog met een volgende oplossing:

  ook houten platen aan de onderkant v/d balkenlaag schroeven. hierdoor gaat het traagheidsmoment van de constructie met sprongen omhoog. ik zal eens kijken of ik aan weerstandsmomenten van houten balken kan komen dan reken ik het wel door. het is zogezegd eerder een hele grote plank waar wat spullen opstaan dan een verdiepingsvloer waar veel op gelopen wordt. maar als de berekening aantoont dat het nodig is dan zal ik de constructie vervangen voor een zwaardere. let wel dat het om een overspanning van slechts 2,5 meter gaat.

  nuja eerst maar eens wat rekenen (die link van die balkenlagen had ik al ergens hier op het forum gevonden, maar zegt me weinig omdat dit voor een volledige woonvloer berekend waarvan één van de uitgangspunten is een eigen gewicht van de vloer (dus nog niet eens de belasting) van 250kg per vierkante meter! als ik 250kg in totaal op de vliering heb is dat al veel.

  ik ga eens even rekenen.
   

  Sxnder

  Specialist Elektra
  • #7
  In je openingspost schrijf je zelf dat je van de vliering een slaapkamer wilt maken, of blijft het nou een vliering? In het geval van een slaapkamer lijkt een steviger constructie me geen overbodige luxe.
  In het geval van een vliering, had ik ook gedacht aan die constructie, die je collega suggereerde. Gebruik dan zowel onder als boven ook houtlijm en schroeven om het geheel stijver te maken. Door extra platen neemt het eigen gewicht natuurlijk wel weer toe.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #8
  Naast alle regels die er nu liggen balken van ca 12/14cm hoog leggen en deze eventueel aan de bestaande regels vast schroeven.
  Zo krijg je een stevig geheel.
  Indien je dit niet doet en je gaat gipsplaten monteren als plafond zullen deze hoe dan ook op de naden scheurvorming geven doordat de vloer leeft.
  Je gaat hem nl nu als een slaapkamer gebruiken.
  NU kun e het nog en later krijg je er geheid spijt van als je het niet hebt gedaan
   

  Dyane_maniac

  • #9
  Sxnder schreef:
  In je openingspost schrijf je zelf dat je van de vliering een slaapkamer wilt maken, of blijft het nou een vliering?
  :oops: :oops: :oops: :oops:

  ik lees het net na en idd ik heb het erg onduidelijk omschreven. mijn excuus.

  de berging zelf zit boven mijn appartement. deze ga ik middels een vaste trap bij de woning trekken en maak hier een slaapkamer van. die berging heeft een heel hoog puntdak en hier zit dus nog eens een balkenlaag van 75x50 welke een vliering vormt. deze is nu toegankelijk met een losse ladder, maar straks moet de berging een nette slaapkamer worden dus alles even netjes gestuct en een plafond erin en dus de toegang via een vlizotrap. mijn vraag gaat dus over het plafond/balkenlaag van de vliering.

   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #10
  Ja dat is dus een totaal ander verhaal.
  Als je die vliering enkel als opbergvliering gaat gebruiken, dan gewoon platen er op en onder de balkjes uitrachelen en gipsplaten er aan.
   

  Dyane_maniac

  • #11
  Excuus voor de foto. kan nu mn bericht niet meer aanpassen.

  ik heb nog eens na zitten denken over de vliering. het idee van mn collega is niet slecht, maar ik bedacht me wel dat die platen aan de onderkant van de balken ook geld kost. nu ben vuren balken van 50x125x2700 tegen ge komen voor slechts 6,42e. das een heel stuk goedkoper dan ik eerder gezien heb. voor dat geld misschien maar net zo wijs om het toch maar in 1 x goed te doen.

  nu schrijft waldy: onder de balken uitrachelen en gipsplaten er tegen aan.

  als de balken van 50x125 mooi recht liggen, kunnen die gipsplaten dan niet direct daar tegen geschroefd worden?

  douwe
   

  Pepjo

  • #12
  Als je ze 30 cm hart op hart legt wel.

  Maar dat wordt wel een beetje een duur balkenlaagje, niet ?
   

  Dyane_maniac

  • #13
  Euhm.. ja dat wordt een beetje te veel van het goede. wat voor balken/latten zal ik nodig hebben als de balken een hoh afstand zullen hebben van 50 a 60cm?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Panlatten kopen bij een houthandel en die kruislings op de balken schroeven op een h.o.h. afstand van 30 cm.
  Gipsplaten kunnen rustig haaks op latten geschroefd worden, ze hoeven niet met de lengte van de latten mee te lopen.
   

  Dyane_maniac

  • #15
  Je bent toch verplicht dubbel gips voor plafonds te gebruiken? dan krijg je toch 1 laag haaks en 1 laag in de richting van de balken toch?
   

  Michiel_H

  • #16
  Nee... wie zou je dat verplichten?.. Als er een geluidseis is dan is dat één van de mogelijkheden om bij de eis in de buurt te komen.. Maar in dit geval is dat niet aan de orde..
   

  Dyane_maniac

  • #17
  Oh.. okay.. in mijn appartement (bovenste woonlaag) zat het plafond met dubbelgips. mij was verteld dat dit wegens brandveiligheid moest. fijn, want des te minder gipsplaten ik naar de 4de verdieping hoef te slepen des te beter
   

  Fiesiekus

  • #18
  Dat van die brandveiligheid klopt wel, maar ik denk dat de ruimte boven de toekomstige slaapkamer niet als leefruimte gebruikt gaat worden?
   

  Dyane_maniac

  • #19
  Nee das dus een vlierinkje dus dan gaat daar gewoon enkelgips. volgens mij had er in mijn appartement dan ook niet perse dubbelgips gehoeven aangezien boven mijn appartement alleen bergingen zitten. nuja het is wel lekker degelijk (en het zat al zo)

  thnx voor de adviezen
   

  Michiel_H

  • #20
  Dat is afhankelijk van de verdeling van de brandcompartimentering. Daar is niet zomaar iets van te zeggen..
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu