Bakstenen tussenmuur op balkenvloer

Mrtn125

 • #1
Tijdens de verbouwing van ons 19de eeuwse pand kwam ik de constructie tegen zoals te zien op bijgevoegde foto. In ons pand staat een gemetselde halfsteens tussenmuur die grotendeels dragend is en doorloopt tot op de begane grond, maar op de tweede verdieping loopt deze muur 'zwevend' verder door en wordt gedragen door de vloerbalken. Zoals op de foto is te zien hebben ze hiervoor op beide balken een houten blokje getimmerd en daar een boog op gemetseld die de krachten van de muur af moet dragen op de balken. Nu heb ik berekend wat de muur weegt en hieruit komt dat elke balk zo'n 500kg draagt. De vloerbalken zijn 24 bij 9cm met een overspanning van ruim 5 meter en een h.o.h. van ca. 73cm. De vloerbalken van de bovenliggende vloer (met zwaar aangetaste balkkoppen) liggen zo'n 2,5 cm lager door doorbuiging/verzakking in vergelijking met de vloerbalken die door de dragende tussenmuur worden ondersteund. Ik heb daarom het idee dat mijn balken wel erg zwaar belast worden en zit nu te denken om het metselwerk te vervangen door een lichtgewicht tussenwand. Maar ergens is het ook zonde om de originele constructie af te breken, plus dat het een hoop extra werk is. Was het anderhalve eeuw geleden normaal om tussenmuren te metselen op balkenvloeren? Of moet ik dit meer als creatieve oplossing zien van de aannemer destijds?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #2
  Is dit bij elke tussenruimte van de balken zo.
  Als ik de foto bekijk is er een verdiepping lager eens een sparing in de muur geweest waar de toog overheen heeft gezeten.
   

  Mrtn125

  • #3
  Er zijn drie van dit soort gemetselde togen op een rij. Rechtsboven deze gemetselde toog was een sparing gemaakt waar leidingen doorheen liepen maar deze heb ik allemaal verwijderd. Als ik de oude bouwtekeningen (van een verbouwing in 1922) bekijk dan lijkt hier niks veranderd te zijn. Onder deze gemetselde toog bevindt zich een ornamentenplafond op riet gestuct.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Misschien is het handiger een bouwkundige in te schakelen die de situatie ter plaatste kan bekijken en eventueel narekenen, op afstand is dit niet te beoordelen.
   

  Mrtn125

  • #5
  Constructeur heeft al naar ons pand gekeken en de vloerbalken doorgerekend maar wat mij vooral verbaasde was dat een bakstenen muur op een balkenvloer is geplaatst. Dit leek mij nogal vreemd...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu