Balkenplafond

Akkie

  • #1
Goedemiddag, ik wil een balkenplafond maken van ca. 6 x 12 cm, met daartussen vloerdelen. Een beetje de oude stijl proberen terug te krijgen, ons huis is ca. 75 jaar oud.

Nu is mijn vraag: Op dit moment bestaat het plafond uit zachtboardplaten. Dus dit betekent dat er qua gewicht veel meer aan de bestaande vloerbalken van de bovenverdieping komt te hangen.

Hoe kom ik er achter wat ik aan de bestaande constructie kan hangen (gewicht)?
Alvast bedankt voor de reacties
groeten
Akkie
 

Pepjo

  • #2
Dit is een karweitje voor een constructeur of bouwkundige, dit kan men vanachter een beeldscherm niet zien.

Ik vermoed dat je om te beginnen het zachtboard dient te verwijderen (ook wegens brandgevaar !) om de constructie te kunnen bekijken.
 

Johanl

  • #3
Hallo Akkie.

Als je het bestaande zachtboard plafond, met rachels en al er uit haalt. Kan je dan de bestaande balklaag gebruiken door hem bijv. te omtimmeren met een nepbalk, en dan tussen de balken vloerplanken, afgewerkt met een hollijstje.

Ik hoor wel ,wil er eventueel een schetsje van maken.

Sucses JohanL
 

Akkie

  • #4
Goeiedag Johanl. Ik heb de balken bekeken in de trapopgang. De balken zijn 18 cm hoog en 6 cm breed. Dus dat is een mooie stevige balk. Misschien zou je voor mij een tekening kunnen maken.
Alvast bedankt
Akkie
 

Johanl

  • #5
Hallo Akkie.
Ben aan het proberen een schetsje te plaatsen, maar weet niet of het lukt. Dit is nl nieuw voor mij, heb het schetsje naar het forum gestuurd, maar heb er ook een foto van gemaakt, mischien is die ook duidelijk.

Als er nog vragen zijn hoor ik het wel Gr JohanL

 

Akkie

  • #6
Bedankt Johanl. ik denk dat ik hier wel wat mee kan.

Nogmaals bedankt voor de moeite.

groeten
Akkie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De foto is inmiddels vervangen door de opgestuurde schets. :wink:
 

Ralph

  • #8
Volgens mij moet een plafond 30 min. brandvertragend zijn, en op die schets is het zeker niet brandvertragend.... dus verzekeringstechnisch laakbaar.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Nou ik denk dat het oude plafond ook niet aan deze eisen voldeed, met de zachtboard plaatjes.

Dus ik zou me daar niet zoveel zorgen om maken. :wink:

Eventueel voor het isolatie materiaal, en de plafondplaten een brandvertragende oplossing nemen.
 

Ralph

  • #10
Dat het daarvoor niet aan de eisen voldeed maakt niet uit, bij renovatie (en dat is het in dit geval ) moet je je aan die richtlijnen houden mag ik aannemen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik stel voor het wat brandvertraging betreft hierbij te laten.

Dat was namelijk geheel niet gevraagd, en het is verder aan Akkie om te beoordelen, wat hij exact aan materialen gaat gebruiken. Hij kan de tip om rekening te houden met voldoende brandwerendheid daarin meenemen.

Indien er verdere vragen zijn wat betreft brandvertraging of brandwerendheid van plafonds, dan graag in een apart onderwerp!
 

Espaan

  • #12
Als je de oude stijl terug wilt halen dan zou ik juist geen omtimmering maken, maar alleen met hollatjes werken langs de balken waar je de vloerdelen bovenop legt. Voordeel is dat de vloerdelen los liggen en eventueel onstane naden in elkaar kunt schuiven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu