Hoe stucplaten plaatsen op balkenplafond met in 2 richtingen

Otje2000

  • #1


Hallo allemaal,

Ik heb de volgende situatie (zie foto): een oud balkenplafond van het oude gedeelte van mijn woning en een nieuw balkenplafond van de uitbouw die HAAKS op de richting van de oude balken liggen.

Nu weet ik dat je stucplaten moet laten verspringen en dat ben ik ook van plan. Dit vooral ter voorkoming van scheuren in het stucwerk.

Maar als ik nu verspringende stuplaten op de rachels die haaks op mijn oude balken zitten aanbreng, hoe kan ik dan het beste de overgang maken naar de stukplaten die in de aanbouw komen? De stukplaten in de aanbouw komen dan haaks op die van het oude gedeelte maar dan krijg ik toch exact op de grens van de aanbouw een risicovolle naad?

alvast enorm bedankt voor de tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Even een gaasje over de naad voor het stucen.

Maar bij een nieuwe aanbouw is het vaak verstandig dit rondom los te houden van het oude gedeelte. Dus dan zou je de naad zelf strak moeten maken. Het nieuwe moet zich altijd even zetten, en het werkt anders als het oude.
 

Otje2000

  • #3
Hi IJkenhoutz,

Dank voor je reactie.

Maar hoe houd ik het 'los'van het oude gedeelte? Wat bedoel je hier percies mee? Hoe maak ik dan de naad die je noemt strak?

Wederom alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het mooist is een sprongetje erin (hoogteverschil). Maar de naad open snijden en evt. een afwerklatje erop is ook een optie.

Er zijn speciale stucprofielen voor deze toepassing.
 

Otje2000

  • #5
Aha! Nou snap ik wat je bedoelt. Maar ik wil juist GEEN hoogteverschil maken maar een doorlopend en strak plafond van het oude naar het nieuwe gedeelte maken.

Een gaasje helpt, maar ik hoor van een vriend van me dat je geen lange naad mag hebben van 'open' stucplaat. Hiermee bedoel ik dus snijkanten/kopse kanten van de platen op 1 lijn.

Ik vroeg me af of de bijgevoegde foto een optie is?!?Hierbij dacht aan het laten doorsteken (tegelgewijs) van de haakse platen. Hiermee creeer ik een tegelpatroon zonder dat ik kopse/snijkanten in 1 lijn heb liggen?

Is dit een goed/beter plan?

Alvast bedankt voor de reactie(s)!
 

Millew

  • #6
Je kan natuurlijk ook de latten allemaal in de zelfde richting zetten. In dit geval dus in dezelfde richting als de balken van de aanbouw. Daarmee wordt de overgang tussen nieuw en oud overlapt.
Je zal dan alleen bij de aanbouw wat hulplatten tussen de balken moeten aanbrengen om de eigenlijke latten te kunnen bevestigen.
 

Otje2000

  • #7
Bedankt voor de tips.

Ik heb uiteindelijk de boel inderdaad in dezelfde richting als het oude gedeelte uitgelijnd. Zie foto!

Groet,
Adrian
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu