Aflopend balkenplafond waterpas maken

DavidH91

  • #1
Hallo,

In onze nieuwe bijkeuken is een plat dak gemaakt. Voor de waterafvoer is het plafond iets aflopend gemaakt. De zichtbare balken lopen ook af.
Op de balken wil ik rachels plaatsen voor gipsplaten. Nu wil ik de rachels graag waterpas hebben. Hoe doe ik dat het beste?

Een suggestie van iemand is om extra balken tegen de zijkant van de bestaande balken te bevestigen. Bij elke bestaande balk ligt deze nieuwe balk dan net wat lager/hoger om de hoogte verschillen gelijk te maken. Op die nieuwe balken maak je dan de rachels.

Is dit inderdaad een goede manier? Of heeft iemand van jullie een betere suggestie?

Na enig zoeken zijn er een aantal vergelijkbare topics te vinden maar geen die precies antwoord geeft mijn vraag. Mocht ik er eentje over het hoofd hebben gezien die precies aansluit op mijn vraag, hoor ik het graag!

Alvast bedankt!
 

Sander 1972

  • #2
Meten wat het verschil is en van undalayment stroken laten zagen die dit het verschil uitvullen en deze tegen de balken schroeven. En daarna haaks je duimer 2 er op schroeven. zou we de 22 mm dikte pakken zodat de spijkerclip er achter zit voor de electra buizen

(de strokken wel ruim over maats nemen zodat je ook vlees hebt voor een schroef)
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Wat voor een hoogteverschil hebben we het over? Het is maar een plafond (geen vloer die wordt belast ofzo). Enorm stevig hoeft het niet te zijn.

Als het verschil geen centimeters groot is zou ik stelschroeven / afstandsschroeven gebruik. Sterk zat en veel minder werk dan de alternatieven. Zoek eens op youtube naar "plafond raggelen stelschroeven".

Of een metalstudsysteem gebruiken voor het plafond. Dit bevestig je aan de muren en met verstelbare ophangers aan het plafond. Kost wel wat meer hoogte...
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
je kan ook gewoon uitvullen onder de rachels met plaatjes muliplex etc.
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Underlayment stroken zijn best duur om hiervoor te gebruiken. In principe hoef je alleen maar op de kruispunten een verbinding te hebben. Als het over max een paar cm gaat zijn afstandschroeven of vulplaatjes prima. Is het meer, dan bv. een latje ertussen zoals het plaatje hieronder.

Hou wel in gedachte dat in kops hout schroeven niet zo sterk is. Dit kan bijvoorbeeld beter met een dwars stukje ertussen. Underlayment is prima geschikt voor dit soort stelhout. Bij kleine randafstanden altijd voorboren.

racehlsl.jpg
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91

DavidH91

  • #6
Hoi allen,

Dit is voor het eerst dat ik een vraag plaats op dit forum en ik had niet verwacht dat er zo snel zo veel antwoorden zouden komen. Ontzettend bedankt! Ik kan hiermee verder!

@Sander 1972 - Bedankt, dit was inderdaad mijn eigen idee ook... Klinkt als de meest eenvoudige oplossing, dan alleen dat de stroken de juiste dikte geven nog wat lastig voor mij is omdat ik niet echt de beste zaag tot mijn beschikking heb.

@XanderH - Hoogteverschil is ongeveer 1.5 cm. Afstandsschroeven zouden inderdaad ook een goeie optie zijn, al heb ik daar nog wat minder ervaring mee. Die zijn constructief gewoon goed als er gipsplaten tegenaan komen + stucwerk?

Ja, zo'n metalstudsysteem zou ook kunnen, maar dan verlies ik inderdaad teveel hoogte. Ik denk dat dat voor deze situatie ook wat overkill zou zijn wellicht.

@Boertje125 - Ja, dat is dus inderdaad ook simpelweg waaraan ik zat te denken, maar fijn om even de bevestiging te hebben dat het werkelijk gewoon zo simpel kan zijn.

@IJkenhout - Ja, dit is inderdaad wat ik omschrijf in de vraag, over balken naast de huidige balken te plaatsen. Nu is er op jouw foto wel veel hoogte verschil. Zo'n groot verschil heb ik gelukkig niet. En is het op deze manier constructief wel sterk genoeg met schroeven in de kopse kant als er gipsplaten tegenaan zouden komen met stucwerk?

Nogmaals enorm bedankt voor de suggesties! Ik heb nu opties.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als het verschil slechts 1,5 cm is: Gebruik lange schroeven en de U-vormige stelplaatjes om het plafond op hoogte te stellen. Een lijnlaser/kruislaser op 20 cm onder het plafond icm een houten maatlatje met een lijn op 200 mm gaan je hierbij helpen.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE en DavidH91

DavidH91

  • #8
@Walker - Bedankt voor je reactie! Dat is wellicht nog wel makkelijker, alleen per balk waar ik zo'n stelplaatje gebruik moet het stelplaatje een andere dikte hebben. Ik ga kijken of dat een goeie oplossing is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Die zijn daarom verkrijgbaar in dikte van 1 tot 10 mm. En je kunt ze uiteraard combineren.
 

DavidH91

  • #10
@Walker Ja, inderdaad. Bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Juist met stelplaatjes is dit erg makkelijk. Let erop dat de schroeven langer moeten als de stelplaatjes dikker worden.

Ik heb ooit een doos gekocht met alle maten. Ideaal!

ScreenHunter 630.jpg
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91

Sander 1972

  • #12
Wat een omslachtig gedoe, met die stroken werkt het 10x sneller.

En het minst kans dat er golfen in zitten. Met die vul plaatjes ben je gewoon uren bezig om de het strak te krijgen.

Wel een laser gebruiken
 

ABCDE

  • #13
Huh? Net alsof die stroken zichzelf maken??

IJkenhout schreef:
Ik heb ooit een doos gekocht met alle maten. Ideaal!
Let wel op... plaatje is anders dan beschrijving. Dikker dan 5mm zit er niet meer in. De meeste webwinkels hebben wel de nieuwe beschrijving overgenomen maar niet de nieuwe foto.... In die van de foto zit ook nog 7mm en 10mm.
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Ik heb zoiets ook al vaker gedaan met stelplaatjes. Als het grotere diktes worden dan kun je van wat afvalhout ook al simpel wat plaatjes van diverse diktes zagen.

Stroken underlayment moet je inderdaad eerst nog allemaal zagen en vandaag de dag is plaatmateriaal ook onbetaalbaar aan het worden. Je koopt een levensvoorraad aan stelplaatjes voor hetzelfde geld als een plaat underlayment.
 
  • Like
Waarderingen: DavidH91 en ABCDE

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
En in kops underlayment schroeven is ook niet echt heel stevig...
 

DavidH91

  • #16
Mhh, interessant hoe iedereen erover denkt! Ontzettend bedankt voor alle informatie en feedback. Volgens mij heb ik zo meer dan voldoende informatie om een goeie oplossing te kiezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu