Balkdragers aanbrengen

Millew

  • #21
Lengte van de plug + dikte van de plaat v/h anker + dikte van de ring indien van toepassing. Rond dat af naar boven en boor een gat dat iets dieper is dan de lengte van de plug.
 

Heino

  • #22
Mijn vraag was eigenlijk hoe je kunt bepalen welke bout-lengte je moet gebruiken.

Zijn er bijvoorbeeld stelregels of ezelsbruggetjes?

Als je kijkt naar wat er verkrijgbaar is, dan zie je dat de lengtes oplopen van 2,5cm naar 20cm. En dan ook nog in verschillende diktes.
 

Millew

  • #23
Je bedoelt qua sterkte?
Dat is een heel ander verhaal en van zoveel factoren afhankelijk.
Maar ik las ergens anders dat de balkdragers met een lip in de muur worden gewerkt. Die lip moet in principe de vertikale kracht opnemen. In de specificaties van de balkdrager moet te vinden zijn welke kracht je met die lip kan overbrengen. Als dat voldoende is, dan zijn de bouten/schroeven alleen nog maar nodig voor de montage van de balkdragers en toevallige zijdelingse krachten.

Sommige fabrikanten van pluggen vermelden op de verpakking wat de toegelaten belasting is voor een bepaalde plug/schroef combinatie.
Ook worden plug/bout sets verkocht, speciaal voor verbindingen waar hoge eisen aan worden gesteld. De pluggen zijn dan vaak iets langer dan standaard en afgestemd op het soort muur. Lijkt mij in dit geval niet nodig om te gebruiken.

In ieder geval heeft het geen zin om schroeven/houtdraadbouten te gebruiken die veel verder doorlopen in de muur dan dat de plug lang is.

En het is ook veiliger om 4 dunnere schroeven te gebruiken dan twee dikke. Als er 1tje wat minder houdt, dan heb je bij vier dunne nog 75% over en anders nog maar 50%.
Wel zorgen voor voldoende afstand tussen de schroeven onderling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu