Balkdikte verlaagd gipsplafond, 3.60m overspanning?

Seed7

  • #1
In de volgende situatie, welke balkafmeting moet ik gebruiken:

in een ruimte, 3.6 x 7 m wil ik een verlaagd, geïsoleerd plafond maken. Het bestaande plafond is een gestucte Nehobo vloer waaraan eigenlijk niets fatsoenlijk te bevestigen is, daarom wil ik de breedte (3.6m) in een keer overspannen met balken om de 60 cm (?) Daarop rachels in de lengte en gipsplaten in de breedte. Gipsplaten wordt geschilderd en het plafond heeft niets te dragen dan 4 TL bakken. Het plafond mag niet gaan doorhangen.

i.
 

Millew

  • #2
De eis dat het plafond niet mag doorhangen is niet te realiseren. Elke constructie buigt iets door t.g.v. een belasting.
Je kan de doorbuiging wel compenseren door bij het uitvullen van de rachels rekening te houden met de te verwachten doorbuiging.

Uitgaande van balkjes h.o.h. 60 cm en een gewicht van het plafond van in totaal 20 kg/m2 kan je kiezen uit de volgende balkafmetingen en bijbehorende doorbuiging:
4,5 x 14,5 cm 2,5 mm
4,5 x 12 cm 4 mm
4,5 x 9,5 cm 8 mm
Dit is de berekende doorbuiging t.g.v. het plafondgewicht bij gebruik van een goede kwaliteit timmerhout klasse C18.

De TL bakken zullen nog iets toevoegen aan de doorbuiging, maar omdat ik daar geen gewicht en plaats van weet is dat niet te bepalen.
 

Seed7

  • #3
Dank je Millew, hiermee kan ik uit de voeten.

Dat alles doorbuigt snap ik en je antwoord geeft exact aan wat ik eigenlijk had moeten vragen, hoeveel buigt het door. Met c.a. 1 cm is te leven, waar het om gaat is dat het campertje er niet alleen nu maar ook over een paar jaar nog in past.

Twee aanvullende vragen:

- Was net bij de bouwmaterialenhandel en zag daar planken van 18x94x3600 mm, veranderd dat de doorbuiging veel, het halveren van de 'dikte' van de balk?

- Is er online ergens een "module" o.i.d om dit soort dingen te berekenen.


i.
 

Millew

  • #4
Halvering van de breedte levert een verdubbeling van de doorbuiging op.
Maar omdat het gewicht van de balk ook halveert, zal het totaalgewicht van het plafond ook minder worden en dus de doorbuiging daardoor weer iets minder.
Maar 18 mm is minder dan de helft van 45 mm. Exact berekend bij 18 kg/m2 plafondgewicht zal de doorbuiging bij 18x94 op 19 mm komen.

Een online module is mij niet bekend, maar ik heb er ook nooit naar gezocht. Dit soort rekenwerk was onderdeel van mijn werk en heb daardoor zelf nog de nodige formules bij de hand.
 

Seed7

  • #5
45x95 mm zal het dus worden,

dank je
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
45x95 is (±) een 2x4tje en een standaard houtmaat. Die planken die je noemt kan je ook gebruiken, maar dan twee aan elkaar gelijmd/geschroefd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
In het midden de balk ophangen aan de vloer voorkomt vrijwel alle doorbuiging, ook aan een nehobo vloer is wat op te hangen met de juiste (spreid) pluggen.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Een stalen vlinderplug gaat ook heel goed.
Neem regels 18 maal 94 en dan om de 40 cm.
Scheelt minstens de helft wat kosten aan gaat.
In het midden een klosje van 20 maal 50 vast zetten met vlinderplug.
Aan dit klosje de regel van 18 maal 95 vast schroeven.
Zet de aanzettingen in de lengte tussen twee hangers.
 

Seed7

  • #9
@Jan,
Natuurlijk zal ik proberen wat in die Nehobo te krijgen, mij ervaring is echter dat dat nog wel eens mis gaat :( mede omdat ik niet kan zien waar ik boor, de zichtlaag is glad gestuuct. Als ophangen echt niet lukt wil ik nog wel een redelijk vlak plafonnetje krijgen, vandaar

@ Rene,
Wordt met die planken helaas niet de helft goedkoper, scheelt iets van E25.- op het hele project. De 45x94 is blijkbaar veel gangbaarder want heeft een duidelijk lagere m3 prijs.

met dank,

i.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Over een afstand van 20 cm een paar kleine gaatjes in het plafond boren, u komt er dan achter waar de holle stenen zich bevinden.
U kunt dan kiezen waar u wilt boren, in de holle stenen of in het massieve gedeelte en dan over de hele lengte dezelfde afstand uitmeten vanaf de wand.
 

Millew

  • #11
Allemaal gaatjes boren is niet nodig. Met een leidingzoeker is de wapening op te sporen. Die zit in elke voeg tussen de stenen.
Gaten in het holle gedeelte kan je dan tussen de wapening boren.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Is ook een goeie, als je zo'n ding hebt tenminste. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu