Balanscontrolesysteem wasmachine defect?

Eltek53

  • #1
Ik heb een paar maanden geleden een topic geplaatst over onbalans in onze Siemens FD 8611 wasmachine (14 jaar oud).
N.a.v. dat bericht heb ik de schokdempers 'opgeknapt' volgens een Youtube instructiefilmpje. Dat leek naar tevredenheid, de schokbrekers werkten weer veel stroever en de machine waste veel rustiger, hoewel we nog steeds het idee hadden dat de onbalans niet altijd goed opgevangen werd. Nu werd die onbalans toch weer steeds erger (beetje afhankelijk van het soort wasgoed) waarbij soms even het gevoel ontstaat van "Dit geweld kunnen ook goede schokdempers gewoon helemaal niet baas".
Bij onbalans wordt bijna steevast gezegd (niet alleen hier op dit forum): "Dat zullen de schokdempers wel zijn. Versleten en te vervangen dus"
Omdat die net weer in orde waren gemaakt ben ik nog eens gaan googelen en verder zoeken. En kwam toen op het 'balans-controle systeem" van de moderne wasmachine: sensoren die onbalans bespeuren corrigeren dat door de trommelbewegingen aan te passen. Dat systeem zit blijkens het boekje ook in onze machine.

Kan het zijn dat dat sensorsysteem defect is geraakt, onbalans niet meer gecorrigeerd wordt, waardoor juist de druk op de schokdempers te groot is geworden en zij de belasting gewoon niet aankunnen?
En dat dat dan waarschijnlijk écht het einde betekent vanwege de reparatiekosten/leeftijd?
 

Lampje45

  • #2
Je ziet bij de inleiding van het centrifugeren de machine zachtjes draaien en dan hoor je ook dat het geluid van de machine varieert met de onbalans. De stroom van de motor varieert daardoor, hij moet er zwaarder aan trekken als hij een bonk wasgoed de bult op moet trekken, dan dat de bonk weer naar beneden gaat. Die stroom wordt bewaakt.
Dus daar zou ik het niet in zoeken. Ik zou gewoon nieuwe schokbrekers bestellen, want blijkbaar is de reparatie niet helemaal gelukt omdat niet het juiste materiaal is gebruikt. Want het ene leer is niet het andere, en wat is de slijtvastheid?
 

Eltek53

  • #3
Lampje45 schreef:
Je ziet bij de inleiding van het centrifugeren de machine zachtjes draaien en dan hoor je ook dat het geluid van de machine varieert met de onbalans. De stroom van de motor varieert daardoor, hij moet er zwaarder aan trekken als hij een bonk wasgoed de bult op moet trekken, dan dat de bonk weer naar beneden gaat. Die stroom wordt bewaakt.
Dus daar zou ik het niet in zoeken. Ik zou gewoon nieuwe schokbrekers bestellen, want blijkbaar is de reparatie niet helemaal gelukt omdat niet het juiste materiaal is gebruikt. Want het ene leer is niet het andere, en wat is de slijtvastheid?
Ik heb de boel nog een keer opengemaakt en de schokdempers gecontroleerd, die gingen best nog wel lekker stroef...En als ik naar de motor luister bij het op gang komen van de centrifuge dan heb ik juist het gevoel dat hij helemaal NIET reageert op onbalans maar gewoon doorduwt naar hogere snelheid... Als hij eenmaal voluit draait dan staat hij er vrij rustig bij. Maar het op gang komen begint redelijk angstwekkend te klinken, schokdempers die met geweld worden geforceerd oid...
Gezien de leeftijd komt vervangen van de schokbrekers ook niet meer in aanmerking, ze zijn best duur en ik kan het ook niet zelf zonder een heleboel te moeten afbreken (bij het huis bv is de boutkop van een schokbreker verstopt achter een daar voorlangs gemonteerde slang die niet zomaar even opzij gaat, heel erg handig). Ik kon ze wel zelf uit elkaar halen omdat ze daarvoor alleen bij de bodem losgemaakt hoefden te worden, niet bij het huis.
Ik vond overigens ergens (weet niet meer waar) een berichtje over een nieuwe machine die balanskuren had en stond te stampen, dat bleek toch in de balansregeling zelf te zitten. Daar kán dus ook iets niet in orde zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ben nieuwsgierig op wat voor een vloer jouw wasmachine staat. Beton of hout dat scheelt nogal.
 

Lampje45

  • #5
Op de schokdempers staat hoeveel Newton of hij dempt dat kun je alleen maar meten om zeker te stellen of hij fout of goed is.

Want de mens is een heel slechte indicator als het gaat om het schatten van temperaturen, krachten en snelheden.
Want meten is weten, als je tenminste weet wat je meet!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jammer dat de vraag niet wordt beantwoord welke vloer.

Het probleem zou misschien opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld een systeem te ontwikkelen die de onbalans zou kunnen meten. Die bevinding wordt door gegeven aan de schokdempers en deze stellen zich in daarop in. Jammer dat het Beste Idee van Nederland niet meer bestaat. :lol:
 

Lampje45

  • #7
Het meten van de onbalans wordt allang gedaan door de stroommeting van de motor.
Maar het beste idee van Nederland werd ook beoordeeld op het punt kostenplaatje.
Die systemen zijn er allang. Maar daar hangen dollartekens aan.

En als je kijkt wat de gemiddelde demper van een wasmachine is, die is niet eens een hydraulische demper, maar een stukje flutplastic in een pijpje en het functioneert voor vele jaren en is spotgoedkoop om te produceren.
Ja de onderdelen zijn peperduur, maar dat zijn niet de productiekosten, maar meer het verdienmodel, om na de aankoop die vanwege de concurrentie te goedkoop moest zijn, met de levering van onderdelen alsnog de zakken te vullen.

Net zoals bij de printers, die bij aankoop haast niets kosten, maar waar je met de aankoop van inkt werkelijk een oor wordt aangenaaid.

Want als je zo'n demper uit elkaar peutert, is het werkelijk drie keer niks.
Technisch is alles mogelijk, maar men wil voor een wasmachine niets meer betalen, want die zijn in de loop der jaren, alleen maar goedkoper geworden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik herken jouw hele verhaal. Inderdaad die schokbrekers zijn echt flut.
Met jouw laatste zin ben ik het niet eens. Ik wil en de meeste mensen willen best meer betalen. Je moet dan zeker weten dat de eigenschappen die belooft worden ook waar worden gemaakt. Wij kunnen nog even wachten op de tip welke wasmachine wij moeten kopen. Verwacht niet dat deze er ooit zal komen. Bij ons staat de machine op zolder met een houtenvloer. Een paar jaar geleden ben ik ben daar eens ingedoken en daar is dit filmpje uit ontstaan.
De volgende firma waar wij een wasmachine gaan kopen krijgt deze URL dan hebben ze wat te doen?!!!
 

Lampje45

  • #9
Ik denk als de meeste mensen wil wilden betalen er geen machine meer in het budgetsegment verkocht zou worden. En de merken zoals zanussi, indesit ed. dan allang failliet zouden zijn.

Maar goed, daar ga ik verder geen discussie over voeren.

Je hebt een machine die tijdens het centrifugeren enorm in onbalans kan zijn, waar door de hoge snelheden en de nog grotere omtreksnelheden (vanwege de al groter wordende trommels) enorme hoeveelheden energie trillingen veroorzaken.
En ja, die houten vloer, die vangt wel wat krachten op en absorbeert een deel van de energie.
Maar ook die vloer is een klankkast, die het geluid in de lage frequenties behoorlijk doorgeeft.
De ondervloer met 2 dikke platen multiplex lijkt dan wat te verbeteren, maar ik vraag me af of dat echt zo is.
Want door het keihard vast zetten van de platen wordt er een vaste massa gemaakt, die het contactgeluid heel goed doorgeeft.

Als je dit goed wilt oplossen zal je richting demping van laag frequent geluid moeten denken.
En dan denk ik richting vast zetten van 1 plaat met verzonken bouten aan de 3 balken. Om stijfheid in de vloer te krijgen.
Een laag rubber van dezelfde afmetingen,
En een boven laag multiplex die iets groter is, die rondom met een brede lat is omrand, en die rand ook van binnen bekleed is met rubber en er als een soort losse deksel, zo op past.
Hierdoor kan de "deksel" niet aan de wandel gaan en zal je veel geluidswinst boeken.
Technisch gezien, is het een beetje opvangen van de trillingsenergie zo slecht nog niet.
Want met de starre constructies zal de trillingsenergie toch ergens naar toe moeten en dat slaat wel op de ophanging en de lagers. Maar ja dat hebben ze op een betonvloer ook.

Maar wat me wel opgevallen is, dat het nogal verschilt van welke merk, hoe deze balans zorgvuldig uit wordt geprobeerd, mijn nieuwe machine is daar erg goed in en soms duurt het best wel wat langer voordat hij de toerenverhoging vrijgeeft en er eerst op laag toeren er het meeste vocht eerst uitslingert, en pas op het laatste moment doorzet naar de snelheid "Volle Kracht"
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Graag on-topic blijven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu