Badstop sluit niet goed af, strakker aandraaien?

Ectholian

  • #1
Ik heb in ons ligbad een Solar+ badwaste van een bekende bouwmarkt gemonteerd. Dit is na wat uitzoekwerk gewoon een Viega Simplex badwaste. Nu is het zo dat als ik de badstop afsluit (stelschroefje even helemaal op de kortste stand) en ik zelfs met mijn hand de stop aanduw, er toch water wegdruppeld de sifon in. Nu is mijn hypothese dat dit water niet via de badstop zelf weglekt, maar eigenlijk tussen het rooster en het acrylbad zelf (want de stop dekt natuurlijk alleen de gaten van het roostertje af). Op de website van Viega staat een hele andere dichtingsring dan ik erbij heb gekregen. Zie figuur 1: dit is een soort manchet die door het gat in het bad steekt en zowel boven als onder de boel afdicht (soort u-vorm zeg maar).
Fig. 1
ViegaSimplex.png


Maar onze versie heeft twee aparte ringen; een wat dikkere aan de onderkant, en een of ander dun flutdingetje voor de bovenkant (tussen rooster en bad). Zie figuur 2.
Fig. 2
ViegaSimplexHornbach.png


Nu vraag ik mij af hoe strak ik de bout waarmee het rooster vast zit kan aandraaien zonder dat ik de boel kapotdraai (dopje 15 erop met een ratel gaat aardig hard) en of ik op het goede spoor zit? andere optie is om de 'dichtingsring uit 1 geheel' apart te bestellen en die te gebruiken; maar ik weet niet of het bad daarvoor bijvoorbeeld te dun is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Bij acryl baden heb je aan onderkant ruwe polyester vezels en daarom zit viega een heel andere rubber die sluit goed af.
Schermafbeelding 2023-01-12 163734.jpg

Ook vind ik persoonlijk dat je een goeie kwaliteit bad overloop combinatie aan sluiten want je komt er nooit weer bij of je plaats een luikje in je bad tegelwand.
 
Laatst bewerkt:

Ectholian

  • #3
Er komt sowieso een luik in de tegelwand. Vooral ook omdat ik de afvoer, zoals in mijn andere topic, met een 50mmbocht en een RO op mijn doucheput heb gemonteerd (wat overigens op dit moment niet lekt).

Maar dan kan ik in dit geval misschien beter zo'n los rubber bestellen, want lekkage tussen de vezels door is nog steeds lekkage. Vragen naar een 'goede kwaliteit overloopcombinatie' mag hier volgens mij niet ;)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
beter deze dan bestellen daar word onder en boven en tussen af gesloten.
1678794852240.png

Ik had via je Solar+ badwaste gekeken op die bekende bouwmarkt en bij de review staat dat ze blijven lekken.
 
  • Like
Waarderingen: Ectholian

Ectholian

  • #5
Precies, die staat ook in die exploded view op de viega site. Wel lastig aan te komen zo te zien, maar wel verkrijgbaar. Bedankt voor je snelle reacties!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6

Ectholian

  • #7
Bedankt voor de link. Ik had op het specifieke artikelnr gezocht dan zijn de hits wat minder. Maar inmddels besteld.

Over dat lekken in de reviews: er is idd een review waarbij alles blijft lekken, maar daarin wordt volgens mij over alle verbindingen gesproken dus dat gooi ik dan maar op a) maandagochtendmodel of b) niet correct gemonteerd. Maar het is geen topspul gezien de prijs, dat klopt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
je hebt in de schroeven ook verschil van lengtes
1678795575672.png
Viega holle schr m12x1 1/2x43 en

Schroef M12 X 1,5 X 28
1678795717273.png
 

Ectholian

  • #9
Levering van dat rubber liep wat vertraging op, maar is vorige week binnengekomen. Meteen gemonteerd (overigens met dezelfde schroef, lengte was prima) en tot nu toe geen enkele lekkage en ook het badwater druppelt niet meer door de stop. Case closed :)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu