Badkuip in tuin hoe op te lossen

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
Ik zou eens beginnen met het verwijderen van 50% van de tegels in je tuin. Dit is nou net waar het in de media zoveel over gaat. Borders verlagen en veel meer erbij zodat daar het water natuurlijk kan infiltreren. Als dat nog niet voldoende is bodemverbetering toepassen (luchtigheid herstellen).

Het is niet toegestaan om te afwateren op de brandgang.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

Sjaak412

  • #22
We hebben al super veel groen in de tuin. Minder tegels gaat helaas niet gebeuren.

Brandgang is onze grond ( recht van overpad ). Dus dat mag evt wel neem ik aan. Maar dat is niet de oplossing die ik nu wil onderzoeken, ik wil het op mijn bestaande hwa en overstort aansluiten, dat mag gewoon. Maar werkt die oplossing bouwkundig is de vraag met de genoemde verschillen in afschot enzo.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #23
Het lijkt op de foto net alsof alles bestraat is. Dan heb ik dat verkeerd gezien. Blijft dat het nuttig is om te zorgen dat over zo'n groot mogelijk oppervlak het water kan infiltreren. Grondverbetering kan ook erg helpen.

Het water naar het achterpad laten lopen is sowieso een slecht idee, want het moet daar ook weer weg. De wettelijke regel is (zo ongeveer) dat je de natuurlijke waterloop niet mag veranderen en niet mag afwateren op grond van de buren.

Als de grondwaterstand zo hoog is dat het water uberhaupt niet de grond in kan, kan je de gemeente/waterschap vragen actie te ondernemen of gewoon accepteren dat het een tijdje duurt. Een paar plassen zijn meestal niet zo heel erg.
 

Sjaak412

  • #24
Bedankt voor de tips. Ik weet niet of het helemaal duidelijk is, dus heb toch nog even eea getekend. Wellicht dat je dan ook ziet ( doordat de tuin niet heel handig afloopt) grondverbetering in die badkuip het probleem niet helemaal zal oplossen. Het water wordt vanuit 2 punten van de tuin naar elkaar toe geleid.
Om gewoon voorbereid te zijn op het ergste, is een putje denk ik de enige beste oplossing om echt zware regenval op te vangen. Nogmaals, ik wil deze dus op de overstort aansluiten. Dat is in onze wijk zo gemaakt dat indien die overloopt het water automatisch naar de sloot gaat via de straat.

Maar kan ik technisch zonder terugslagkleppen en dergelijke fratsen een putje aansluiten op de buis en loopt het er dan bij de overstort automstisch uit? Ik snap dat een dergelijk putje dan sowieso hoger moet liggen dan de overstort, deze ligt dan naar verwachting 3cm hoger. Is dat genoeg? Ik weet niet hoe men zo'n systeem normaliter aanlegt.

20210219_191458.jpg 20210219_191450.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #25
Hoe vaak is die overstort nodig?
 

Sjaak412

  • #26
Jan schreef:
Hoe vaak is die overstort nodig?
Mijn hele dak zit er op aangesloten plus de schuur.
Ik kijk natuurlijk niet altijd maar zeg 10 keer per jaar.
 

Sjaak412

  • #27
Het reservoir van de overstort is niet inmens groot, en dat hoeft ook niet. Het is hier in de gemeente verplicht en wat je ziet is dat veel huizen zelfs zonder overstort werken. De hwa loopt in dat geval direct over de stoep. Maar bij ons dus eerst nog een marge alszijnde overstort alvorens alle meuk over de straat loopt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #28
Die overstort staat bij een flinke bui ook gewoon vol met water. Een putje maken klinkt alsof je het probleem over de schutting wil gooien. Als het straks niet werkt, geef je dan de gemeente de schuld? :denk:

Los het gewoon zelf op zoals eerder aangegeven.
 

Sjaak412

  • #29
Sorry, wat heeft de gemeente hiermee te maken? De gemeente speelt hier verder geen rol. Ik begrijp je reacties niet.

Ik probeer te achterhalen of het werkt om een putje aan te sluiten op mijn overstort voor aan het huis ( die dus van ons is ) zonder dat het water dan uit het te maken putje in mijn achtertuin komt ipv de voortuin. Ik weet niet of de simpele redenatie als het putje maar hoger ligt dan de bestaande overstort dan moet het werken? Thanks..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #30
"Als het putje maar hoger ligt dan de bestaande overstort dan moet het werken?"
Ja, dat werkt, maar als het verschil te klein is dan kan er bij zeer harde regen eerst een beetje van de hwa de tuin in lopen om daarna weer terug via het putje en de overstort richting sloot te gaan.

Je hebt al een putje in de achtertuin, daar spuit het water toch ook niet uit?
 

Sjaak412

  • #31
Bedankt Jack. Ik heb dus wel een putje gehad waar het er uit liep ipv bij de overstort voor aan de tuin. Dit putje zat achter in de tuin (gemaakt door hovenier maar die had er blijkbaar ook geen verstand van), maar heb ik inmiddels al een jaar verwijderd en dicht gemaakt. Ik weet niet en heb ook geen apparatuur om te meten hoe laag dat putje zat, maar de kans is dan aannemelijk dat de tuin achter nog lager ligt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #32
Dat putje (met de poes erbij op de foto) kan trouwens een infiltratieputje zijn dat niet op de hwa is aangesloten. (dan zegt het niks als daar geen water uit naarboven komt..)
Met een laserwaterpas kan je wel wat meten.
Met een tuinslang ook. Google afbeeldingen: tuinslang waterpas
En dat kan ook met een gewone slang , alleen ben je dan iets langer bezig tot je hem goed hebt.

Op de foto met de grote plas water, lijkt het erop de de achterkant van de tuin hoger ligt, als het daar al niet lukt..

Hoe vaak per jaar heb je zoveel water staan?
Put met dompelpomp erin en afpompen naar de hwa is ook een optie.
 

Sjaak412

  • #33
Het huis is 4 jaar oud. Is er iets te zeggen over wat gebruikelijk is in de bouw bij zo'n putje in de achtertuin. Ik verwacht dat het wel op de overstort zit aangesloten, maar kan het mis hebben. Sowieso is dat putje naast het huis dus altijd al hoger dan de overstort.

Ik zal eens kijken of ik toch niet met een tuinslang oid kan gaan meten hoe hoog de achtertuin ligt waar eerst het putje zat.

Ik zou het alleen niet begrijpen, als het putje achter in de tuin toch hoger lag, hoe daar dan water uit kan komen.
 

Sjaak412

  • #34
Dit is een foto van de tekst in de verkoop
SmartSelect_20210223-080633_Samsung Internet.jpg
brochure.

Over het putje (meerwerk) wordt gezegd tappunt achtergevel dmv vorstvrije buitenkraan incl schrobput.

Ik kan natuurlijk ook de tuinslang in de schrobput zetten en zien of het er bij de overstort uitkomt / in loopt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #35
Ik druk me wat ongelukkig uit, sorry daarvoor. Wat ik bedoel is dat die overstort ook gewoon op een andere plek uitkomt waar ook regen valt. In je stukje staat dat precies uitgelegd. Het heeft dus geen enkele zin om daar nog meer water op uit te laten komen. Dan wordt het probleem juist groter. Gewoon infiltreren op de plek waar de regen valt (zoals in de brochure staat).
 

Sjaak412

  • #36
Mijn doel is om het water dat in mijn achtertuin niet weg kan, naar de voortuin te transporteren waar het wel weg kan en via de infiltratiekolk en overstort zoals bedoeld naar de sloot wegloopt bij heftige regenval. Er komt dan dus inderdaad meer water bij mijn voortuin uit, maar dat maakt niet uit want dat loopt dus toch weg over de stoep, naar de sloot.

Een infiltratiekrat kan wellicht ook. Maar is misschien omslachtiger ( moet meer grond uit de tuin verwijderen ) dan simpelweg een buis en putje aansluiten op een bestaande buis indien dat zou werken. Een krat heeft ook een beperkte capaciteit, terwijl met de overstort ik ongelimiteerd hwa water naar de sloot kan transporteren en mijn achtertuin nooit blank zou kunnen komen te staan.
 

Sjaak412

  • #37
20210223_102228.jpg

Zo gaat het dus nu.
 

Sjaak412

  • #38
Wil graag even melden dat we afgelopen weekend een putje in het terras hebben gemaakt. Aangesloten op de hwa> overstort. De tuinslang er in gelegd en het water liep er voor bij de overstort uit. Er bleef in het putje achter ongeveer tot 2 cm onder de bovenkant putje water staan.

Het werkt dus. Het bijzondere vind ik alleen dat wanneer ik de slang uitzette het water in de overstort maar ook het putje in 2 minuten al 40 cm was gezakt. Weet iemand ook waar bijgevoegde zwarte bak voor is die aangesloten zit op een oranje buis? De andere buis is de overstort.

Screenshot_20210329-080002_Gallery.jpg 20210327_151203.jpg
 

ABCDE

  • #39
Schrobput zit niet op HWA... althans dat is niet de bedoeling. Snap dan ook niet waarom je die weghaalt.

En inderdaad; dat is geen tuin maar een landingsbaan (maar dan zonder gras er naast). Die van de buren nog erger.

Die laatste foto.. die zwarte bak is gewoon je schrobputje op vuilwaterriool.?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #40
Geen idee wat die zwarte bak is, het lijkt erop dat ie niet op de hwa afvoer zit, maar er onderdoor loopt en op het vuil water riool zit. Komt de keuken toevallig daarop uit? Eventueel kan je het waarschijnlijk op de bouwtekeningen vinden.

Dat het water wegzakt is te verklaren,
dat groene is een infiltratie buis. (het geodoek dat eromheen zit)
Als die het niet meer aankan, dat komt het water omhoog door de overstort.

En dan via straat naar de sloot.
Een apart systeem, maar beter dan via het vuilwater riool.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu