Badkamerverlichting monteren zonder boor

schroefsebas

  • #1
Goedemorgen,

Ik probeer een badkamerlamp te monteren op tegels maar zonder daar in te boren. Het is een huurhuis dus de tegels wil ik niet beschadigen.
Mijn eerste poging heb ik met tesa wandplakkers de lamp proberen te monteren. Deze plakkers zouden geschikt zijn voor tegels maar helaas(denk door de vochtige omstandigheden) laat de tape al los aan een kant.

Lamp: https://www.fonq.nl/product/philips...N1viMRepkFhrkI7iP_gaAv34EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Nu ben ik op zoek naar een alternatief, de lamp moet aan 2 kanten worden geschroefd. Ik plaats deze over het gat in de muur waar de stroom uit komt. Hebben jullie een idee hoe ik de lamp veilig kan bevestigen dat deze er niet af gaat vallen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als je niet wilt boren of breken, hoe loopt dan de elektriciteit naar de lamp toe? Veilig een lamp ophangen betekent niet alleen dat hij niet op je tenen valt, ook dat je er geen elektrische schokken van krijgt.
 

schroefsebas

  • #3
Er zit wel al een gat in de muur met de juiste bedrading, daar past een kleinere lamp op maar deze had ik nog liggen voor de badkamer. Dus vandaar deze uitdaging.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

cool1

  • #5
een foto van plaats delict en ook van de montagebeugel kan verhelderend en helpend werken. een boorgaatje in de tegelvoeg zal de huisbaas minder erg vinden... kun je altijd weer wegsmeren.
De douchestang moet toch ook ergens vastgezet zijn ?
 

cool1

  • #6
huisbaas ....
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Ik neem aan dat er al gaten in de muur zitten, er moet toch een lamp passen. Misschien kun je in plaats van nieuwe gaten in je muur boren de bestaande gaten die in de muur zitten overnemen in de armatuur van je lamp.

Voor de tape variant, heb je de muur van te voeren netjes ontvet?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Foto's kunnen inderdaad helpen. Wellicht is het toch mogelijk om de lamp aan de inbouwdoos op te hangen.
 

schroefsebas

  • #9
Hierbij wat foto’s:
ADE1A4FE-7834-4247-BCCC-49C376B6B6AD.jpeg

2B0D6AB1-415A-49C0-B5AB-52FB061F5618.jpeg

80D8B240-9E3C-4792-BFF6-A157C985F1F7.jpeg

In de eerste foto is te zien hoe ik de lamp nu heb gemonteerd. Zodra de lucht droog is, dan zit deze muurvast. Ik krijg weinig beweging er in maar zodra er vocht in de kamer komt schiet de linker los. In de laatste foto is het gat te zien, ik heb gekeken of die gaten te gebruiken zijn om dit plaatje op te hangen maar de het plastic pakt geen schroeven dus die zijn niet te gebruiken.

Ik heb de ondergrond goed schoongemaakt met alcohol dus daar ligt het ook niet aan..
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ik hoop dat de spanning eraf is met die blootliggende bedrading?

Ik zou het deksel van de doos halen en er van binnenuit twee boutjes door naar buiten doen door twee van de reeds aanwezige gaatjes. Draai er dan als ze door de deksel zijn meteen een moer op om ze te borgen. Schroef dan de deksel weer terug op de doos. Je hebt nu in feite twee draadeinden die door de deksel naar voren steken.

Boor in de montageplaat nu twee gaatjes erbij op de plaats van de twee zojuist geplaatste boutjes. Schuif dan de plaat over de bouten en zet hem met twee moeten vast. En het is weer pico bello in orde!

Ik denk dat dit de makkelijkste en stevigste manier is zonder boren.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en schroefsebas

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Heb je de stroom uitgeschakeld in de meterkast?
De bruine fasedraad ligt bloot!
 

schroefsebas

  • #12
Stroom is uitgeschakeld inderdaad, bruine fase ligt bloot dus niet in de buurt komen. Ik ga proberen om te doen wat Vonken Elektra voorstelt. Hopelijk passen de boutjes. De lamp heeft overigens geen bruine fase ingang. Moet je die kabel nog ergens mee afschermen zodat die niet het ijzer bijv. raakt en de lamp onder stroom zet?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ik denk met bijv. M4x30 (of 40/50 afhankelijk van hoeveel de doos terugligt in de muur) boutjes dat het moet lukken. Als je in het deksel twee gaatjes gebruikt die 'waterpas' ten opzichte van elkaar zitten dan kun je in de montageplaat ook twee gaatjes gewoon op dezelfde hoogte boren. Dan hangt de lamp in ieder geval altijd recht. Je hebt dankzij het plastic van het deksel altijd wel een beetje speling en desnoods boor je de gaten in de montageplaat net wat groter en zet je er carrosserieringen tussen om het passend te maken.

Fasedraad laten eindigen in een kroonsteen net als de andere draden. Of als je de deksel van de doos haalt dan kun je de fasedraad ook met een lasklem afdoppen. Of als dit maar een kort stukje is dat al vanuit een lasklem in de doos komt dan kun je deze eventueel ook verwijderen uit de lasklem. Opties genoeg, zolang de draad maar geen open eindje heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Dat is niet toegestaan, je verlost met die methode de dubbele isolatie.

De truc :
Streep waterpas op de deksel zetten.

Deksel.demonteren.
De M3 gaatjes van de deksel overnemen op het armatuur.
Dan 2 M3 draadeindjes in de doos zetten, deksel eroverheen schuiven.
2 moertjes M3 erop om de deksel vast te zetten. Armatuur over de draadeindjes en daar 2 moertjes op om dat deel vast te zetten..

2e methode:
M4 oogboutje, de originele ring van het dekseltje vervangen voor het oogboutje.
Dan kan je of een gaatje boren waar deze bout doorheen kan of je doet de boot door het gat en zet een plaatje over het gat waar je dan het boutje doorheen zet om de boel tegen de muur klemmen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Of je isoleert de kop van de boutjes. Maar vervangen van de twee m3 boutjes door draadeindjes kan natuurlijk ook. Principe is hetzelfde. De montageplaat op de deksel/doos vastmaken.

Overigens dient de lamp incl montageplaat geaard te worden dus risico is sowieso gering.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Geaard en vereffend. Dit is een lamp in een badkamer. Er vanuit gaande dat de geel/groene naar de centraaldoos gaat, waar is de draad naar het CAP?
 

schroefsebas

  • #17
Ik lees veel vaktermen en ben geen specialist. Maar denk dat ik het begrijp. Ik ga de twee moertjes die momenteel in het deksel zitten loshalen en daar langere moertjes op doen. Deze moertjes ga ik gebruiken om de armatuur vast te zetten tegen de wand. Bruine draad zal ik afschermen met een kroontje en de andere draden sluit ik aan, inclusief de groen/gele omdat het om de badkamer gaat. Lamp is verder ook ip44 tegen water beschermd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Ik kan me indenken dat het wat ingewikkeld is. Wat je schrijft klopt inderdaad.

Let wel, je verwijdert de twee boutjes en draait daar twee draadeinden in (dat zijn feitelijk boutjes zonder kop). Daar schuif je de deksel weer overheen en je draait op beide zijden een moer die de deksel dan op de plek houdt.

Vervolgens gaten boren in de montageplaat, deze ook over de draadeinden schuiven en nogmaals twee moeren erop om de plaat op zijn plek te houden.

Zoek anders even op Google op wat het verschil is tussen bouten, moeren en draadeinden. Dat maakt het wat makkelijker te snappen. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: schroefsebas

Krunnie

Specialist Elektra
  • #19
Ik geloof inderdaad dat je het zo goed naar normale mensentaal vertaald hebt :lol:

De bruine draad met kroonsteen liefst in het doosje achter de lamp doen, niet in het metalen omhulsel van de lamp zelf laten hangen. Hoe verder weg stroomvoerende delen zijn, deste veiliger. De lamp is volgens de website van de link die je stuurde IP20, maar in de zone waar je hem gaat plaatsen maakt dat in principe niet uit. Ik ga er tenminste van uit dat de lamp een behoorlijk eind van de douche/bad af komt?
 
  • Like
Waarderingen: schroefsebas

schroefsebas

  • #20
Dank je voor de heldere uitleg. Ik denk dat ik het snap en ga er vandaag mee aan de slag.
@Krunnie , de lamp in de link is niet exact dezelfde lamp maar was meer om aan te geven wat voor soort lamp.

Dit is de daadwerkelijke lamp. De lamp hangt zo’n ca. 2 meter van de douche in een smalle ruimte dus dit zou precies goed moeten zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu