Badkamer-vereffening

Status
Niet open voor verdere reacties.
vereffening-badkamer.gif


1) Is het toegestaan om de aarde voor de badkamer ook via een vertinde 6mm² draad, (ipv via de centraaldoos) op de hoofdaardrail in de meterkast aantesluiten. (dus mk 6mm² -> verdeelpunt aarde in badkamer -> 4mm² naar bad, radiator, ect)

2) En mag deze verdeeldoos in zone 1?

3) Moeten unipipe (van die witte cv/waterleidingen) ook geaard worden en zo ja, hoe?

edit;
4) Kunststof badkuipen en douchebakken moeten die worden geaard?

Bedankt
 
Nog even tussendoor;

5) De weerstand tussen de randaarde van een WCD en hoofdaardrail in de meterkast bedraagt 3.3 tot 3.7 Ohm. Is deze weerstand waarde laag genoeg voor het goed functioneren van de randaarde?

Bedankt
 
Aan kunststof onderdelen en - pijpen valt niets te aarden. Radiator wel in vereffening opnemen als ie met metalen schroeven in de muur zit.

Verder heb je een centraaldoos en vanaf de CD loopt een geel/groene draad "met de groep mee" naar de vereffeningsrail in de groepenkast; dus niet via een 6 mm² vertinde naar de hoofdvereffening. Dat laatste is volledig verouderd.
 
Oke, dus vanaf de centraaldoos met 2.5mm² installatiedraad (groen/geel) naar de radiator, en nog een keer vanaf de CD met 2.5mm² naar de vloer (lewis vloerplaten met daarop beton/tegels)

Kunststof badkuip ect moeten dus niet worden geaard?



En een weerstand in de randaarde draad van 3.3 tot 3.7Ohm is normaal? wat is de maximale weerstand voor aarde?
 
Neen, je vereffent de vreemde metalen delen door ze in een CAP (zoekterm CAP!) te vereffenen en vanaf het CAP leg je een aardedraad naar de CD.

Hoe heb je die 3,3 - 3,7 Ohm gemeten?
 
Oke dus ik ga vanuit de aardrail in de meterkast met 2.5mm² geel/groen via de CD naar de CAP. En dus niet direct vanaf de aardrail in de meterkast naar de CAP.



De weerstand heb ik gemeten tussen de koperen aardleiding (die vanbuiten komt en het kastje waar de hoofdzekeringen in zitten in gaat) en de randaarde aansluting van de wcd.
3.3 Ohm is dichtbij de meterkast, 3.7 is vanuit zolder. Wat is de maximale weerstand voor randaarde?
 
Groepenkast en een gedeelte van de installatie is nog uit de jaren 70 (8groepen 16 en 10A geen ALS, wel een hoofdschakelaar, 3fase), maar wordt in oktober vernieuwd door een instalateur (naar 12 groepen 16A, 3ALS, hoofdschakelaar, 3fase). Later (begin 2009) vernieuw/update ik de installatie in de keuken, bijkeuken en badkamer zelf.

Ik zal vragen of de instalateur de aarde wil meten en beoordelen


Bedankt voor de reacties!

edit;
ik heb het nog eens gemeten maar ik vermoed dat mijn goedkope multimeter een verkeerde waarde aangeeft (zelf een weerstand van 3.3 ohm heeft) want voor 1 meter vertint koper geeft de multimeter ook 3.4ohm aan... :roll:
 
Nog een vraag buiten de badkamer:
bij de CV ketel heb ik 5 stalen buizen (gas, 2x water, 2x CV), de watergevulde leidingen na ~5m over op kunststoffen unipipe leidingen. Ik wil deze stalen buizen dus aarden.

Mag dat dan, net als bij de badkamer, met een CAP, die verbonden is met de centraaldoos van de slaapkamer ernaast (waar de cv ook door gevoed is)?

(dus groepenkast > centraaldoos > lasdoos met splitsing naar wcd cvketel en CAP)
 
Omdat ik toch met de badkamer vereffening bezig ben wil ik de ijzeren leidingen van de CV, Water en Gas vereffenen. Deze leidingen zijn geaard in de meterkast/kelder. maar de verbinding kelder/zolder (cv = op zolder) is gedaan met kunststof unipipe leidingen welke dus isoleren. In de kelder zijn de leidingen dus geaard, maar op zolder niet, vandaar dat ik deze dus wil vereffenen (voor de veiligheid).

welke norm? CV, gas, waterleidingen moeten geaard worden via de hoofdaardrail volgens de NEN1010 heb ik begrepen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan