Badkamer renovatie: materiaal muren onbekend

Fleurink

  • #1
Beste forumleden,

We zijn vol goede moed gestart met de renovatie van onze badkamer. Alle tegels zijn van de muren en de vloer gebikt.
We willen na de nodige aanpassingen aan leidingwerkt etc. de muren en vloer weer betegelen met tegels van 60 bij 30 cm.

Nu zijn we op een tweetal binnenmuren gestuit waar ik het materiaal niet van kan thuis brengen en waardoor ik ook twijfel aan hoe we verder moeten om deze tegelklaar te maken.

De muren hebben een grijze stuclaag van bijna een cm dik die best poederig is. Daarom wilde ik die er af bikken om vervolgens een stevigere stuclaag aan te brengen die de tegels kan houden. Maar onder de stuclaag blijken geen bakstenen te zitten maar een soort mortelachtige structuur. Als ik er in boor ga ik er snel doorheen: de muren zijn dus best bros. De muren lijken volledig van dit materiaal gemaakt en zijn zo'n 7 cm dik. De muren lijken verder nog te 'zweven' boven houten latten aan de onderkant. :shock:

Hieronder zien jullie foto's van de situatie.



Ik heb de volgende vragen:
1. wat voor materiaal zijn deze muren van gemaakt?
2. wat raden jullie aan als ik deze muren zou willen betegelen met 60x30 tegels en er een badkamer meubel aan zou willen hangen?

Alsvast dank voor het meedenken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is bimsbeton, het is niet stevig genoeg om er een zwaar badkamermeubel aan te hangen mits er aan de andere kant van de muur platen underlayment tegenaan te zetten.
Als het mijn muur was ging die eruit en metselde er een muur in van bakstenen of van cellenbeton.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dat wandje staat op de balklaag, een halfsteens baksteen muur ervoor terug zetten gaat niet goed, de balklaag kan dat gewicht niet aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan verschillen onze meningen, in de gevallen die ik ken zijn die balken veel zwaarder uitgevoerd, vooral cellenbeton moeten ze vlot kunnen hebben.
Raadpleeg een constructeur om te bepalen wat wel of niet kan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dat mag, ik zie alleen dat de rib die haaks op de balklaag ligt al onder de wand uit aan het zakken is. De wand hangt nu gedeeltelijk op gewelfwerking.
Extra belasting is extra vervorming.

Edit:
Maar inderdaad laat dit door een constructeur ter plaatse beoordelen.
 

Fleurink

  • #6
Dank voor jullie reactie! Ik laat op jullie advies een constructeur langs komen om die muur van dichtbij te bekijken. Laat nog wel weten in deze thread wat zijn conclusies waren...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu