Badkamer muur van zwarte steen?

BeB

  • #1
IK ben bezig mijn badkamer te verbouwen en heb geheel de indeling voor elkaar en de nodige spullen besteld. Alleen nu ben ik de oude tegels aan het wegbreken op de scheidingswand met de naast liggende kamer en kom tot de ontdekking dat deze muur van een soort zwarte ruwe steen is gemaakt Het lijkt zelfs of ik er iets van glas achtig in zie. IK zag al ergens iets op het forum dat het mogelijk drifsteen zal zijn.
Deze muur is bedekt met een zeer brokkelige witte zandachtige laag waarover een witte gips achtige laag zit die gelijk met de tegels loskomt.
Die witte zanderige laag is heel los brokkelig en ik schrap er met een koevoet per haal zo 1 a 2 cm diep af.

Ik vrees dat deze laag dus in zijn geheel verwijderd moet gaan worden en dan opnieuw vlak gestuukt moet worden. Of is er een andere handiger oplossing om de ondergrond op deze muur wel stevig te krijgen.
IK wil de gehele want tegelen tot aan het plafond.
  • Wat zou ik het beste kunnen gebruiken op deze ondergrond als ik deze weer mooi vlak wil hebben en goed om op te tegelen?

  • Ik wil aan deze muur ook een hoge handdoek radiator ophangen kan 60 cmx150cm Kan ik daar nog problemen mee verwachten? <br>Even de muur vervangen is helaas geen optie daar de kamer aan de andere kant net klaar is en helemaal afgewerkt

Op onderstaande URL is een tekening van hoe ik de boel wil gaan maken.
afbeelding helaas niet meer online

Vast bedankt voor tips
 

Fiesiekus

  • #2
Het zal bims- of drijfsteen zijn. Daar doe je weinig mee, en zeker geen radiator aan hangen.

het beste maak je een geheel nieuwe voorzetwand, bijv. van groene gispplaten, en brengt daarachter ondersteuning aan om de radiator af te hangen.
 

BeB

  • #3
Hi Fiesikus,
Bedankt voor je antwoord.
Ik dacht ook al aan een voorzet wand, alleen als je naar de plattegrond kijkt bij de link in mijn originele bericht zie je dat daar niet bepaald ruimte voor is ivm de deur.
Overigens een voorzet wand vraagt to ook weer iets van regels oid die ik dan aan dezelfde muur moet vastmaken? Die moeten dan dus weer aan dezelfde muur vast.

IK had overigens altijd een wastafel van 60 cm aan deze muur hangen aan 2 punten geschroefd met daarboven een 60 cm brede spiegelkast.
Geen van beiden heeft ooit een krimp gegeven in de ca 25 jaar dat het spul nu hangt. IK had indertijd wel met boren gemerkt dat het een rare muur was met zwart gruis ipv het normale rode.
misschien maak ik me wel teveel zorgen?

Greets BeB
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan daar gewoon een radiator aan ophangen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het oude stucwerk er afhalen, en opnieuw bezetten.

En die radiator ophangen dat zal wel lukken, alleen moet je die dan niet voor andere dingen gaan gebruiken, zoals op je site. :lol:
 

BeB

  • #6
Hi Ron en Peter,

Oeps was FF vergeten dat die ook op dat adres hangt:S

In ieder geval fijn dat het wel gewoon er aan kan hangen.
Ik zag al een hoop problemen opdoemen met een voorzet muur oid:S
vandaag al begonnen om dat ouwe stuc werk er af te halen.
Geeft een hoop stof, maar OK is niet anders en dan maar eens wat balen mortel halen en de boel vlak trekken.
Een kijken of ik dat met hulp van stuc profielen kan doen. IK zag alleen dat die dingen maar iets van 6mm hoog zijn en dus ook niet erg stijf van zichzelf.
Ik zag iets van met dotten gips oid vast zetten maar zie even niet hoe ik het verticaal recht hou. Die muur zitten verschillen van 1 /12 a 2 cm in:S
Over het ouderwetsche vakmanschap gesproken:S
 

BeB

  • #7
Zoals in mijn vorige posting al beschreven ben ik de tegels aan het verwijderen.

Bij een deel komt de hele stuc laag tot de stenen mee een ander deel is erg los en brokkelig. Die laatste verwijder ik in ieder geval waar ie erg zacht is.
Nu zal ik op grote delen een nieuwe laag gaan aanbrengen. op sommige plekken denk ik ca 2 cm dik andere plekken misschien 1-2 mm. Alleen opvullen van ribbels oude tegellijm die is bliven zitten bij afhakken van de oude tegels dus neem aan dat daar de laag nog stevig genoeg is. Of moet ik die ribbels eerst nog verder af bikken oid?
Ik vraag me af wat ik het beste voor het vlakstrijken van deze muur kan gebruiken?

Verder is de bovenkant van de badkamer in het verleden met 'plafondplast fijn' geverfd. Kan ik daar overheen tegelen? De muur ziet er daar mooi vlak uit met misschien een mm of 1 a 2 golving. Ik betwijfel of ik dat zelf beter kan krijgen dus zou zonde zijn dat weg te hakken. Afsteken lijkt me een slaven werk.

VAst bedankt,

BeB
 

BeB

  • #8
HMmm ben ongeveer op 1/3 van die muur en nu kom ik tot de ontdekking dat hoe verder ik van de gevel kom hoe vaster deze laag is. Ik moet daar echt veel meer hakken om de hele laag weg te krijgen.:S
Wel blijft deze laag korrelen als ik er met een koevoet overheen schrap. Is het echt een goed idee om de hele laag weg te halen?
Is 4 trappen om puin af te voeren en mortel aan te voegen dus sta niet te springen om dat onnodig veel materiaal te verplaatsen:S

Wat is jullie advies?

:?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Topics samengevoegd.
Wilt u bij dit topic blijven met uw vragen over de behandeling van de muur ?
 

BeB

  • #10
Hi Jan,
Dit gaat over een van de andere muren. De overeenkomst is dat een paar plekken van de andere muren de stuc laag lokaal ook brokkelig is, maar verder wel stevg en hard is. Ik neem aan ooit overgedaan door eerdere bewoner.
Die hoef ik dus maar gedeeltelijk te doen en vandaar de nieuwe vraag oa over tegelen over de plafondplast die daar op zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Alles wat niet goed vast zit moet verwijderd worden.

In een badkamer gewone stucmortel gebruiken, liever geen gipsprodukt.

Ik las iets over grote hoeveelheden stof, eerst de muur goed vochtig maken met een plantenspuit o.i.d. voordat u gaat slopen.
 

BeB

  • #12
Hi Jan het ergste stof heb ik denk ik gehad.
Uiteraard met een fijnstof adem masker gewerkt .

Nu zit alleen nog met de vraag of je over plafondplast heen kan tegelen.:?:
Die laag zit mega vast! Die laat ik liefst zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Losse delen verwijderen, ontvetten, iets opschuren, een primer en tegelen maar.
 

BeB

  • #14
Hi Jan
Dat klinkt perfect wat voor primer moet dat zijn? Is dat iets wat ik gewoon bij en doe het zelf zaak kan halen?
Ik neem tenmiste aan dat je geen verf primer bedoelt:S
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Dat zult u zelf even moeten uitzoeken, we noemen geen merken op het forum.
Een bouwmaterialenhandel levert goed advies hierover.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu