Badkamer in technische ruimte

Suzanne S

  • #1
We hebben een nieuwbouw huis gekocht en willen graag op zolder een extra badkamer. De geboden optie door de bouwer is zeer onhandig en zorgt ervoor dat 1 vd 2 slaapkamers vervalt en dat is juist niet te bedoeling. De technische ruimte is heel ruim (en zou ook de mogelijkheid bieden om wasmachine en droger in onder te brengen).
We willen graag de apparatuur (WTW, warmtepomp, PV zonnepanelen) in kastruimte verwerken en in de resterende ruimte een (goed geventileerde) badkamer aanleggen. Kan/mag dit?

Veel dank voor jullie advies!

Badkamer in technische ruimte .png
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Even los van of het zou kunnen binnen de geldende wet- en regelgeving, zullen er ook wel wat praktische haken en ogen aan zitten.

Een WTW unit kun je bijvoorbeeld niet overal in de ruimte plaatsen vanwege de noodzakelijke aan- en afvoerkanalen. Die hebben een behoorlijke diameter, moeten deels geïsoleerd worden en je moet bijvoorbeeld ruimte hebben voor geluiddempende slangen. Verder moet je ruimte hebben om de apparatuur fatsoenlijk te kunnen onderhouden en in de toekomst vervangen.

Kortom, het wordt erg krap om dit allemaal te combineren met een badkamer. Als het technisch al kan, is het waarschijnlijk een heel gepruts om de installatie te maken. De bouwer/installateur zal er dus ook wel bezwaren tegen hebben.
 

Suzanne S

  • #3
Dank voor je reactie. De getoonde plek en afmeting van de WTW is zoals op de bouwtekening en heb ik dus niet veranderd. Vraag is dus of het idd mag binnen regels en of de getoonde opstelling voldoende ruimte biedt om er bij te kunnen (leek mij wel).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Technische ruimtes zijn niet voor niets zo ruim getekend. Een balansventilatie+kanalen en warmtepomp+buffervat neemt zeer veel ruimte in beslag. En de monteur moet ook nog ruimte hebben om fatsoenlijk te kunnen werken.

Als je al ruimte zou overhouden moet de apparatuur ook goed bereikbaar blijven voor onderhoud. Er zullen dus deuren tussen moeten. Die kan je nooit goed waterdicht krijgen. Een badkamer hiervan maken kan je dus vergeten.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu