Badgeiser, leidingdiameter en waterdruk

Mabelis

  • #1
Beste klussers, ik moet de keukengeiser vervangen die tot nu toe voor de warmwatervoorziening van de douche zorgde. Daarbij zou ik graag een veel hardere straal hebben (met 2 douchekoppen en zo). Een grotere geiser kan ik plaatsen, dat is op zich het punt niet, maar ik vraag me af of de leidingen wel dik genoeg zijn om de capaciteit van zo'n geiser te benutten. Er staat dan in de specificaties wel dat hij bijv. 6 liter per minuut kan opwarmen tot 60 graden, maar ik kan nergens vinden hoe je berekent (of zo'n beetje kunt inschatten) of hij dat ook metterdaad gaat doen. Dat zal toch zeker met de dikte van de leidingen te maken hebben, en ook met de waterdruk? Weet iemand daar misschien meer van?
Dit is op het moment de situatie van mijn leidingen: de hoofd-aanvoerleiding is 22mm. Vandaar gaat er een 15mm buis naar de geiser, die heet water aan de douche levert via een 10mm leiding. Daarnaast loopt er, voor het koude water, een 10mm leiding rechtstreeks van de hoofdleiding naar de douche. Het lijkt me dat die twee 10mm buizen wat dun zijn voor de warmwaterluxe die ik in m'n hoofd heb. Maar voor ik die nou ga vervangen door 15mm leidingen, wat een flinke ingreep zou zijn, zou zo ik zo graag weten of dat echt nodig is en of 15mm dan genoeg is voor de warmwaterluxe die ik me ervan voorstel. Vooral het samenspel tussen waterdruk en de dikte van de buizen is me nogal onduidelijk. Misschien weet iemand hier wat vuistregels op dat gebied? Met een verwijzing naar een website waar ik hierover meer kan vinden zou ik trouwens ook al hele blij zijn.
 

Bernhard

  • #2
Met 2 douchekoppen met elk 10l/min is de benodigde cap 40Kw/h.
De waterleidingen moeten dan zeker 22mm zijn.
Het nadeel van dikkere leidingen is ook een langere wachttijd. Mvgr Bernhard
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Controleer eerst of de afvoerbuis die op de keukengeiser aanwezig wel past op die grotere geiser of dat een grotere afvoer wel mogelijk is :?:

Is de capaciteit van de gasmeter wel toereikend bij een geiser die die grote krijgt of gaat de meter dat niet trekken met alle gevolgen van dien.
Is de gasleiding wel dik genoeg naar het toestel om het toestel te voorzien van voldoende gas zonder dat de gasdruk in elkaar zakt :?:

Als het een open toestel is, is er dan wel rekening gehouden met voldoende aanvoer van zuurstof want dat is dan heel hard nodig.
Dat moet dan wel een permanente luchttoevoer zijn die niet afsluitbaar is.

Een waterleiding van 15 mm naar ieder tappunt toe is voldoende om daar 10 liter per minuut naar toe te laten stromen.
Naar het toestel een dikkere leiding kan wel wenselijk zijn als de lengte van de toevoerleiding erg lang is.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu