Avanta Remeha Gasafvoer E5

Nicodejong

 • #1
Goeiedag,

We hebben last van een E5 melding om onze ketel van 6 jaar oud.
Ik heb verschillende topics reeds gelezen en daar goede ideen uit gehaald.

Met de monteur zijn we na vervanging trafo en vervanging van een kunstof (enigzins gebogen) afvoer door een aluminium versie uitgekomen bij twee opties.
Ventilator vervangen of ketel vervangen.

Dit laatste omdat, als je de kap op de ketel doet en om warm water vraagt (kraan of vloerverwaming), er een trilling waar te nemen is in combinatie met een brommend geluid.
Ik heb hetzelfde zonet nog even gedaan om naar de ionisatie te kijken en die is normaal bij de kap eraf en als hij het moeilijk krijgt met de kap erop, dan daalt deze (onder 3).

Ik twijfel nu tussen onderhoudsset (met grafietpakking), nogmaals travo vervangen of toch ventilator vervangen.

Omdat er door twee verschillende monteurs, na metingen, een conclusie getrokken werd dat het om recirculatie zou gaan heb ik nog eens naar de afvoer gekeken.
Het is een parallele afvoer door de gevel. We het plafond daar niet opgemaakt om te controleren, maar het lijkt mij dat rookgassen worden uitgestoren door de pijp waar je dat verwacht, maar ook daar waar het niet verwacht, namelijk waar er lucht aangezogen wordt.

Omdat de ketel zo goed loopt met de kap eraf, heb ik altijd getwijfeld aan de aanvoer, maar de monteur niet echt. Bijgevoegd een filmpje. Vraag is hoe waarschijnlijk het is dat de parallel afvoer niet meer goed zit (oud huis/slecht bevestigd) danwel een mankement kan krijgen. Als de kans groot is dan ga ik mogelijk daar ook het plafond open maken... anders toch maar progressief onderdelen vervangen (pakking > trafo > ventilator)

Filmpje op Vidyard een video sharing site. - https://share.vidyard.com/watch/2hsYSciYXSqR7z3XdS63tV?

Super bedankt voor de feedback!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Haal eens wat takken weg zodat de rookgassen ook goed weg kunnen.
   

  Nicodejong

  • #3
  Dank je doe ik. Die takken is pas recent doordat de erfscheiding opgehoogd is, maar het kan geen kwaad. Het zal alleen de oorzaak niet zijn vrees ik.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Persoonlijk zou ik een rookgas meting doen in de ketel met gesloten mantel, dan zie je wel of er rookgas terug komt.

  Een concentrische afvoer kan idd lekkage krijgen, zeker als deze 6 jaar geleden niet vervangen is samen met de ketel.
   

  Nicodejong

  • #5
  Dank voor de reactie. De rookgasafvoer is destijds ook vernieuwd. Daar keken we eerst niet, althans niet bij de parallel adapter. Nu wil ik graag uitsluiten dat het alsnog die adapter is.

  Die meting van rookgas als hij gesloten is, is een goede.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #6
  De rookgassen lijken ook uit de aanzuigopening van de doorvoer te komen. Dat zou betekenen dat de rookgasafvoer niet dicht is en er een verbinding is naar de luchttoevoer.
   

  Nicodejong

  • #7
  Ja - dat leek mij ook. Maar in een parallel systeem zitten beide buizen in een adapter. Als die buizen los komen dan komt de rook mischien elders maar niet perse uit de aanzuiging lijkt mij. Ik heb nog nooit een parallel adapter bekeken om het te begrijpen. Maar als dit vaker voorkomt dan ga ik het plafond open maken.. goedkoper en effectiever dan de ventilator vervangen.
   

  Marcn.88

  • #8
  Zoals gezegd meten op recirculatie met gesloten mantel, het o2 percentage moet dan 21%blijven, zakt deze dan rookgasafvoer vervangen
   

  JeffreyD94

  • #9
  Dit probleem is overduidelijk een transport probleem of recirculatie probleem.

  Afvoer / Toevoer verkeerd om.
  Inwendige verstopping.
  Inwendige rookgas lekkage / Recirculatie.

  Dat de oorzaak de ventilator is nooit meegemaakt, wel eens meegemaakt dat toestel zo slecht onderhouden was dat alle brander gaatjes verstopt zaten. Zonder kap had het toestel net voldoende weerstand om te kunnen branden, kap erop en hij viel gelijk uit.

  Omdat toestel in de buurt van een boom zit kunnen pluisjes etc eventueel van de boom zorgen voor een versnelde verstopping.

  Wanneer is hij voor het laatst open geweest?
   

  Nicodejong

  • #10
  De rookgasafvoer is voor het deel bij de ketel (totale lengte 6 meter horizontaal) recent open geweest en vernieuwd (over 2.5 meter. Ik heb ook nog wel de stofzuiger aan het eind gehad (bij de ketel).

  De ketel heeft 6 jaar lang prima gedraaid en is onderhouden waarbij veelal ook de opmerking dat de waarden zo goed zijn/waren.

  Dank voor alle feedback - fijn dat jullie allemaal zo actief zijn op dit forum.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Als ik het filmpje vergroot, dan lijkt het erop dat de luchtaanvoer en de rookgasafvoer verkeerd om zijn aangesloten..... De rookgassen moeten uit de binnenste pijp van de rookgasafvoer komen en dat lijkt nu niet het geval.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #12
  Mn22, scherp gezien.

  @ts laat eens een foto van je ketel zien.
   

  Wilibald

  Specialist Verwarming
  • #13
  Er ligt geheid een verbinding uit elkaar waardoor je recirculatie hebt.
  De geveldoorvoer is ook veel te lang, dit kan problemen met harde wind geven.
   

  Nicodejong

  • #14
  Hierbij twee foto's van de ketel zelf.
  Voor de afvoer gaat het meerendeel van de rook met kracht uit de middelste pijp.

  Wederom dank voor alle reacties. We waren helemaal vastgelopen.

  IMG_20200623_090357.jpg IMG_20200623_090438.jpg
   

  Marcn.88

  • #15
  De ketel is ook niet voorzien van een rookgas keerklep deze dient toegepast te worden met een gevel doorvoer
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #16
  Het ging mij om de aansluitingen van de rookgas
   

  Nicodejong

  • #17
  Te zien op deze foto's de rookgasdoorvoer - links. Die heeft de monteur aangepast (ipv omhoog en dan 90 graden naar nu, waarmee er ook meer afschot onstond richting de ketel. Tweede foto is het traject van 6meter dat er direct op volgt. Op twee plekken waar gipsplaten zitten was de koof open om een deel dat doorboog te vervangen door alluminium. Dit vervangen zou een oorzaak kunnen zijn dat de paralel adapter niet meer goed aansluit welke bij de muur zit.

  IMG_20200623_130624.jpg IMG_20200623_130706.jpg
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #18
  Je mag nooit 2 verschillende materialen/merken gebruiken in een rookgas systeem. Jammer dat niet de hele pijp netjes concentrisch is tot deze uit het plafond komt, je kan nu het broekstuk niet controleren.
   

  Marcn.88

  • #19
  Sorry dat ik het zeg maar dit is gewoon prutswerk
  2 verschillende materialen, niet gebeugeld, delen van een rookgasafvoer vervangen.
  Plaats gewoon zoals het hoort een nieuwe cocentrische of parallele rookgasafvoer van 1 merk/fabrikant en beugel dit volgens de rogafa en zorg dat het afschot 5cm per meter is.
   

  De loodgieter

  • #20
  Juist ik zou eerst eens beginnen met de rookgas te monteren zoals het hoort! in jou situatie ken de rookgas gewoon tegen de muur, wat is de reden dat deze er zo ver van af zit?

  Dan zie ik nog het volgende de luchttoevoer zit wel heel ver doorgeschoven in het toestel voorbij de aanslag.
  Als hier de installateur al een paar keer naar gekeken heeft vraag ik me af waarnaar, dan erbij een co, co2 meting in de luchttoevoer met gesloten kap geeft je gelijk uitsluitsel over recirculatie. Wel of niet zo moeilijk is het niet hoor.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Nicodejong

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu