Automaat springt door grondspot

pba7

  • #1
Beste, vorige week viel er in onze gemeente zeer uitzonderlijk 120 mm water in 48 uur.

Op de oprit hebben we 4 grondspots, die plots stopten met werken. Als ik de automaat schakelaar terug aanzet, dan werkt alles naar behoren tot ik de grondspots activeer. Dan springt hij terug af.

Uiteindelijk heb ik de grondspots bij droog weer opengedraaid en er bleek eentje vol water te zitten, zelfs boven het witte eilandje op de foto in bijlage. Op dit witte eilandje zijn de kabels voorzien alsook de aarding.

Ik heb een en ander al wat laten uitdrogen maar de automaat schakelaar springt nog altijd.

De vraag is nu: wacht ik nog even af (uitdrogen) of is de hele grondspot allicht kapot? Of ... zie ik iets over het hoofd?

Dank!

20200930_195234.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor een automaat schakelaar is dat? Een automatische zekering? Een aardlekschakelaar (lekstroomschakelaar, differentieelschakelaar)? Of een combinatie daarvan in één schakelaar?

Een aardlekschakelaar gaat eruit bij 30 mA lekstroom naar aarde, dat heb je bij een beetje vocht (en vooral als dat vocht flink vies is) erg snel. Waarschijnlijk moet je de spot eruit halen, grondig schoonmaken, spoelen met schoon water en dan goed laten drogen of droogblazen met een haarföhn.

Vervolgens zit de kans erin dat de afdichting niet meer in orde is en dat dus aandacht verdient, anders heb je het zo weer. Of inderdaad de spot vervangen.
 

pba7

  • #3
Het betreft automaat 4 op de foto in bijlage. Dank.

20200928_204247.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dat is een automatische zekering. Ik zou de grondspot waar water in zat voor de zekerheid vervangen en daarna een isolatiemeting laten uitvoeren. Wat is dit voor een enge groepenkast, trouwens.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vermoedelijk is dit niet in Nederland, maar in België. Ik vermoed dit vanwege het taalgebruik in de eerste post, en de opbouw die we zien. Wat in België 'eng' en normaal is, weet ik niet precies.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Je bedoelt zonder deksel en zonder aardlekschakelaars zou normaal kunnen zijn in België?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Geen idee of het normaal is maar gevaarlijk is het sowieso, in welk land dit ook is.
 

pba7

  • #8
Is enkel de kast in de garage, niet de hoofdkast.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Is een oude schakelkast van Rittal, aan de oranje kleur van de achterplaat te zien. En nog lussen onder klemmenstroken dus ook al een tijd geleden aangelegd. Ik hoop dat de stalen deur ervoor nog goed afsluit en dat niemand (kinderen etc) er zomaar bij kan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Moet trouwens inderdaad een Belgische kast zijn. De oranje 10 Ampere steekzekeringen midden bovenste rij gebruiken wij in Nederland niet. Ik vraag mij wel af waarom daar ook de blauwe nulleiding door een smeltzekering is beveiligd. Als die doorbrandt krijg je op de nullijn aan de verbruikerszijde een fasespanning te staan. :denk:

Als er toch een elektricien naar de grondspot komt kijken en een isolatiemeting uitvoert zoals @Tom345 voorstelde, gelijk ook even naar de totale functionaliteit en veiligheid van deze kast laten kijken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu