Atag vaatwasser VA301 I Pompt water niet weg

Mardaso

  • #1
Misschien dat iemand hier een oplossing voor heeft:

Onze vaatwasser (een Atag VA301 I) pompt het water niet meer weg. Na het draaien van het programma hoor je 5 piepjes en staat er nog ongeveer 10 liter water onderin de vaatwasser.

Ik heb de tip met soda al enkele keren geprobeerd maar dit helpt in dit geval dus niet.
De pomp aan de rechterzijde van de vaatwasser doet het nog. De pomp aan de linkerzijde daarvan kan ik niet zien of deze het nog doet (en volgens mij is dit de afvoerpomp).

Tijdens het draaien van het programma zie je in het labyrint verschillende vloeistoffen lopen en schakelen de microswitches van de vlotter (met rode hendel) en de drukopnemer (blauwe hendel). De geribbelde slang van af de filterbak is niet vervuild.

Aan de linkerzijde van het labyrint zit volgens mij de waterafvoer en daar komt dus geen vloeistof langs.

Heeft iemand een idee? Pomp of terugslagklep kapot of toch aansturing.
Schema zou ook welkom zijn dan kan ik de pomp doormeten.

Alvast bedankt voor de moeite!

Marcel
 

Co de Witgoedman

  • #2
Start de machine eens, hij begint direct met afpompen.
Is de machine nu wel leeg?
 

Mardaso

  • #3
Als ik de machine opnieuw start is het eerst even stil en daarna begint het programma weer opnieuw te draaien. (normaal start inderdaad eerst de pomp en start de machine daarna).

Ik heb een vermoeden dat er iets in de afvoerpomp heeft gezeten. Het kunststofkapje over de waaier heeft aanloop sporen en het zou dus kunnen zijn dat de pompmotor doorgebrand is. Daarom zou ik deze ook door willen meten zonder de halve machine te demonteren maar daarvoor heb ik meer informatie nodig (schema etc.).

Weet iemand wat een nieuwe afvoerpomp voor deze vaatwasser kost?
 

Janavg

  • #4
Loopt de pomp wel als je het kunstop kapje er af laat?

Jan
 

Janavg

  • #5
Heb je misschien een foto van de machine. Ik namelijk geen schema's van deze machine. Maar ik heb namelijk de indruk dat dit een door de bsh gebouwde machine betreft.
Dan zou ik even voor je kunnen kijken in een schema.

Jan
 

Co de Witgoedman

  • #6
@ jan, Is een bsh machine.
 

Janavg

  • #7
Mardaso ik weet niet hoe handig als je bent maar de pomp is vanaf de hoofdmodule door te meten. Dit alleen als je goede meter hebt en verstand van zaken. zeg het maar.

jan
 

Mardaso

  • #8
Volgensmij is het ook een Bosch de volgende nummers staan op het typeplaatje:
VA301 I5U/A01
SGVATH1
typ: SGVT1A

Machine met uitgestelde starttijd, resttijd indicatie, 5 programma's, zout en glansmiddel indicatie.

Dat met het doormeten gaat wel lukken. (moet alleen weten waar)
:)
 

Janavg

  • #9
Volgens mij moet je op de module meten tussen I2.4-2 en I2.1-1 dit natuurlijk met de stekker uit de wcd. Het makelijkste is natuurlijk gewoon de vaatwasser uitbouwen. Je pomp is zeer waarschijnlijk toch defect.


jan
 

Mardaso

  • #10
Wat kost zo'n afvoerpomp? Als het te gek wordt denk ik toch aan een compleet nieuwe. Vorig jaar is onder garantie de stuurprint vervangen maar als nu achter elkaar dingen kapot gaan is een nieuwe misschien verstandiger. (even afhankelijk van de kosten van de pomp).

Nog tips voor het uitbouwen zodat ik zo min mogelijk hoef te demonteren? Zoals ik het nu kan bekijken moet de vlotter/drukunit uit gebouwd worden om fatsoenlijk bij de pomp te komen.

Marcel
 

Janavg

  • #11
Eurotje of 30 is goedkoper dan een nieuwe.
Uitbouwen is wel wat werk maar is goed te doen.

jan
 

Mardaso

  • #12
Ik heb de pomp inmiddels uitgebouwd en doorgemeten is inderdaad kapot (geen weerstandwaarde tussen de aansluitingen). Volgens mij heeft er een stukje glas of keramiek in gezeten (slijtsporen in het pomphuis).

Het uitbouwen is inderdaad goed te doen. Deurplaat front demonteren, Beschermlijst onderzijde deur en dempingsmateriaal verwijderen, geribbelde slang eruit, bekabeling loshalen, pompklipje wegdrukken en pomp een kwartslag draaien thats all!

Iedereen bedankt voor zijn/haar input!

Marcel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu