Atag Q38S - blokkering bl85

Pascal_6oh9

  • #1
Goedenavond,

Wij zijn recent verhuisd naar een nieuwe woning, bouwjaar 2007. Betreft een verwarmingsketel Atag Q38S met buitenvoeler in combinatie met een indirecte buderus SU 200/1 boiler. Beide verwarmingscircuits, dit zijn zowel de indirecte groep (vloerverwarming) als de directe groep (radiatoren), staan op standby met vorstbescherming op de ketel. De bereiding van het warm water staat op de automaat-stand met overdag 50 en 's nachts 40graden.

We krijgen constant de bl85 blokkeringscode op de ketel en dan stopt die volledig met aanmaken van warm water. Het is nu gelukkig zomer want anders lag de verwarming er ook constant uit. Na een reset van de ketel doet die het kort terug perfect (het warme water komt op temperatuur) om dan terug te blokkeren. De installatiehandleiding van de ketel leert mij dat bl85 het volgende betekent:

"Blokkering 85:
Door de regeling is geen waterstroming geconstateerd. Automatische ontluchtingscyclus wordt
gestart. Wanneer tijdens deze cyclus waterstroming wordt geconstateerd, wordt de ontluchtingscyclus
beëindigd en de brander vrijgegeven."

Veel wijzer word ik hier echter niet uit. Alle thermostatische kranen op de radiatoren staan volledig open.

Scheelt er iets met de pomp(en)? Er is namelijk nog een externe circulatiepomp voor het gedeelte vloerverwarming naast deze in de ketel zelf.

De druk in de ketel ligt tussen 1.6 en 1.7 bar. Ik heb de indruk dat de circulatiepomp van het cv toestel zelf (niet deze op de menggroep vloerverwarming) constant blijft draaien. Is dit normaal? Is dit voor de aanmaak van het warme water? Hoe kan ik zeker weten dat deze blijft draaien?

Ik heb enkele foto's bijgevoegd om het allemaal nog wat te verduidelijken. Ik ben redelijk handig en zou graag zelf eerst aan de gang gaan vooraleer een technieker in te schakelen. Ik ken echter weinig van verwarmingssystemen dus hulp gevraagd a.u.b.

Alvast bedankt.

20230717_152256.jpg 20230717_152305.jpg 20230717_152319.jpg 20230717_152329.jpg 20230717_152358.jpg 20230717_152500.jpg
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #2
    waarschijnlijk zit het probleem in de pomp of de druksensor, ervanuitgaande dat de doorstroming nergens geblokkeerd word
     
    • Like
    Waarderingen: Pascal_6oh9

    Pascal_6oh9

    • #3
    Bedankt voor de reactie.

    Enkele nieuwe bemerkingen van mijn kant:

    1) Ik heb wat water van het systeem gelaten en de druk op het display daalt netjes mee, is het dan veilig te zeggen dat de druksensor niet defect is?
    2) Als alle verwarming en warm water op stand-by staan in de madQ controller en tevens de knoppen voor deze op de ketel zelf afstaan, is het dan normaal dat de grundfos circulatiepomp blijft draaien? (ik heb dit bekeken door de moer aan de voorkant te verwijderen en te zien dat de pompas effectief draait)
    3) er hangt 1 kabeltje gewoon los in de behuizing van de ketel die komt van poort 30 op de madQ controller, het andere eind is dus nergens op aangesloten. Hoort dit zo? Volgens de installatiemanual is poort 30: "30 - Variable input 1". Wat betekent dit?

    Alvast bedankt.
     

    Pascal_6oh9

    • #4
    Is er iemand die mijn vragen kan/wil beantwoorden?
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #5
    Trek heel uw boiler eens leeg via de warm water kraan.
    De boiler zal nu de ketel volledig aansturen kijk ook even af de motoer van de driewegklep omloopt.
    Loopt uw driewegklep om en word uw boiler niet opgewarmd dan 99% pomp defect.
     

    Pascal_6oh9

    • #6
    Beste Loodgieter, ik heb gedaan wat u mij heeft aangeraden en dit keer had ik gewoon 'geluk' denk ik want de ketel heeft gewoon de boiler terug opgewarmd zonder in alarm te gaan. Een tijd nadien gewoon terug de error 'bl85'. De 3wegklep loopt om.

    Wanneer ik daarna de ketel 36u heb uitgezet (en dus het warme water in de boiler voldoende was afgekoeld teneinde de ketel te verplichten deze terug op te warmen) schoot de ketel direct in 'bl85' na opnieuw inschakelen. Een tijd terug heb ik sowieso voor de goede orde een beetje druk van de ketel gelaten aangezien deze tegen zijn bovenste limiet zat. Als ik vervolgens de vulkraan een beetje open en dus wat meer druk steek op de ketel gaat deze uit zijn bl85 en functioneert terug normaal.

    Dit ben ik die op deze manier een drukwijziging simuleer (de druksensor is op deze manier ook bewezen te werken denk ik) en de ketel zijn normale werking forceer. Op deze manier wordt het water in de boiler terug perfect opgewarmd. Tot een hele tijd nadien de bl85 terug keert natuurlijk.

    Is het correct te stellen dat de pomp niet zozeer kapot is in het 'niet draaien' maar dus wel in het 'constant draaien'? Vanaf ik de ketel inschakel begint de pomp te draaien (en pompt dus koud water rond) maar kan er geen drukverhoging worden geregistreerd door de ketel bij het opwarmen van de boiler aangezien de werkdruk reeds werd bereikt vanaf de start van de ketel en vliegt deze dus als veiligheid in bl85.
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #7
    Oke driewegklep loopt en pomp loopt dus.
    Druk eens op de info toetst als het goed is krijgt u hier de druk te zien. Normaliter ergens rond de 1.5 - 1.8.
    Als deze waarde te hoog licht dus hoger als 2 is laat dan wat water uit uw installatie.
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #8
    als de pomp continu loopt ziet de druksensor geen verhoging want de pomp wordt ter controle aan uit aangestuurd zodat er een verhoging gedetecteerd kan worden, uw probleem is dus of de pomp of de print
     

    Pascal_6oh9

    • #9
    Voor het starten van dit topic was de druk in de ketel 1.8bar, ik heb deze toen een beetje verlaagd naar 1.5bar.

    Ik heb ergens gelezen dat het normaal is dat een CV-circulatiepomp constant blijft draaien indien het een systeem betreft met buitenvoeler? Zolang de temperatuur buiten lager is dan binnen blijft de circulatiepomp draaien. Klopt deze uitspraak? Zou dit hier ook het geval kunnen zijn (aangezien ons systeem een buitenvoeler heeft)?
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #10
    de atag beschikt over een modulatiepomp dit deel kan kapot zijn dat deze altijd op 100%draait en niet terug toert
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #11
    Neen die bewering klopt niet, pomp schakeld gewoon uit. Alleen bij de ingestelde vorst temp gaat de pomp continu lopen ter bescherming van bevriezing. Standaard bij de meeste regelingen 5 graden.

    Pomp defect bijna 100% (99%) uw boiler heeft een zeer klein circuit met minder weerstand dus kan een defecte modulerende pomp dit op een lage stand overbruggen, wanneer naar cv grote weerstand (circuit groter, afsluiters, voetventielen enz.).

    Nogmaals conclusie Pomp defect.
     

    Auto-Geen

    • #12
    Ik zou aan een ketel van die leeftijd niet te veel tijd en geld spenderen. Tijd voor wat nieuws, solo of combi.
     

    Pascal_6oh9

    • #13
    Ik heb de pomp uit de ketel gehaald en zowel het pomphuis als de elektronica bekeken. Ik kon op het eerste zicht niets speciaal waarnemen die het probleem zou kunnen veroorzaken.

    Ik vind het eerlijk gezegd voorbarig om nu reeds tot de aankoop van een volledig nieuwe ketel over te gaan van enkele duizenden €'s als ik de huidige ketel zou kunnen depanneren.

    Als ik de pomp (Grundfos UPER20-70) volledig wil vervangen moet ik deze dan 1op1 vervangen met hetzelfde model of kan ik een recenter model kopen? Ik vind deze originele pomp nogal prijzig (zowel nieuw als tweedehands).
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #14
    Ken niet in je portomone kijken maar 80-100 euries duur voor een gebruikte pomp als?
    Ja en nieuw zijn ze aan de prijs. Maar wat wil je?
    S4528500 plak dit maar eens in je zoek machine.
     

    Lodos

    • #15
    Je platenwisselaar is verstopt
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #16
    dat is die zeker want op de fotos is die niet aanwezig, de indirect gestookte boiler wel:lol::lol:
     

    Pascal_6oh9

    • #17
    Ik begrijp deze berichten niet.

    @Marcn.88 Is uw antwoord sarcastisch bedoeld?

    Ik begrijp er niets meer van, het heeft bijna 2 weken gewerkt zonder storing en nu is het terug schering en inslag de 'bl85' error...
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #18
    mijn bericht was idd sarcastisch bedoelt
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #19
    Je schrijft in het begin " Alle thermostatische kranen op de radiatoren staan volledig open ".
    Bij de huidige temperaturen kan dat best betekenen dat de kranen dan toch dichtgaan.
    Als ik me niet vergis is stand 5 op veel kranen ca. 28°C.

    Maar dan nog zou de bypass op de verdeler open moeten gaan, staat die misschien te ver dicht?
     

    Pascal_6oh9

    • #20
    De CV-functie van de ketel staat op stand-by, die zou dus in principe nooit water moeten willen verpompen naar de radiatoren, ik heb deze in het begin allemaal open gezet om eventueel zo de bl85 te vermijden.

    Ik heb ook reeds de bypass verder opengedraaid, dit bracht voor langere tijd (10 dagen ofzo) soelaas, tot het weer verkeerd liep. Voor de zekerheid: de bypass is toch de kraan met de rode stickers rechtsonder op de foto met schaalverdeling in bar?

    Het is vreemd dat de vorige eigenares hier geen problemen mee had (ik ga er van uit dat ze eerlijk is aangezien ze dit voor andere zaken ook wel is geweest).

    Kan dit probleem eventueel veroorzaakt worden doordat er te weinig druk op het expansievat zit?

    Het is ook behoorlijk irritant dat deze ketel geen eigen aftapkraan onderaan de unit blijkt te hebben.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu