ATAG Inductiekookplaat met F1 storing // aansluiting wel oké

Senecas

 • #1
Beste Forumleden,

wellicht kunnen jullie mij helpen.
het betreft een ATAG inductiekookplaat van 2007.
en wij ondervinden momenteel weer een probleem met de kookplaat.
De kookplaat functioneert niet op de middelste groep. Deze groep wil niet starten, bij het indrukken komt een constante pieptoon te horen. Na in en uitschakeling via de groepenkast is er geen wijziging. De storingscode duidt aan dat de netspanning te hoog is?. Nu heb ik eerder al wat knoppen gelijktijdig in gedrukt maar denk niet dat ik de 2-fase / 3 fase omschakeling heb gedaan. Deze groep is in het verleden ook al eerder vervangen. Soms geeft de plaat op deze zone spontaan F9 (kookplaat verkeerd aangesloten/netspanning te hoog aan). De grote eenheid aan de linkerzijde functioneert normaal, de 2 eenheden aan de rechterzijde functioneren normaal.


de eerste foto toont binnenwerk van de ATAG HI18071MDe tweede foto toont het aangesloten schema:
bovenste deel is binnen in de kookplaat (zie foto 4) en onderste deel is aansluiting (foto 3). Opvallend is dat ik concludeer dat de fase aansluiting (P) en neutraal (N) omgewisseld zijn voor middenzone en rechterzone tov de perilex afkomende bedrading.foto 3 toont perilex afkomende bedrading.foto 4 toont aansluiting binnen in de kookplaat.foto 5 en 6 tonen de algemene aansluitschema's, deze kookplaat is aangesloten volgens schema in linkerbovenhoek. 3 fasen + 1 NFoto 7 toont schakeling in de meterkast.Wat mij bevreemdt is de omgekeerde aansluiting van de midden en linker zones.
mijn vraag is eigenlijk of dit wat uitmaakt.
verder of iemand bekend is met de storing en wat men verwacht wat er stuk is.
Ik zag geen doorgebrande elementen op de printplaten, maar meten is weten en alvorens ik zaken onderling uitwissel voor het foute component te vinden wil ik graag weten of de fase omwisseling nou bewust gekozen was of een fout is geweest in de aansluiting door de service monteur bij eerdere reparatie.

met dank voor het lezen en mogelijke antwoorden
mvg
N Stevens
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Senecas

  • #2
  Hallo Forummers,
  reeds bericht gehad ga verder op storingsonderzoek.
  Groet

  Topic wat mij betreft gesloten
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #3
  Omschakelen naar 2 of 3 fase heeft betrekking op hoe het vermogen , lees stroomverbruik wordt geregeld als de wokzone aan staat.
  Als de wok hoog staat zullen de linker 2 zones niet hoger kunnen dan een vooraf ingeprogrammeerde stand als het toestel op 2 fase staat ingesteld , immers er zal dan een stroom kunnen lopen van meer dan 16 ampere.
  Instelling kun je zien direct na inschakelen toestel er verschijnt dan 2f of 3f na opstarten toestel.
  De foutcodes die je beschrijft zullen van de vermogensprint komen niet van de bediening , deze vervangen is de beste optie , je kan ze switchen maar wel goed opletten je hebt zo een bedradingsfout gemaakt.
   

  Senecas

  • #4
  Beste Soldeerbout,

  bedankt voor je reactie en voor de uitleg van 2f/3f.

  je hebt gelijk wat de storing betreft, ik heb de bediening van midden zone op linker vermogensprint aangesloten en tevens midden powerprint spanningsloos gezet.

  Storing verholpen. geen pieptoon meer.

  vervolgens voor de zekerheid de hitte elementen van midden en linkerzone ook verwisseld. Nu draait de midden zone weer als vanouds met de linker powerprint.

  Linkerzone nu spanningsloos omdat oude midden zone powerprint niet werkt.

  ik heb foto bijgevoegd.  ik zal met ATAG contact zoeken wat zoiets gaat kosten om te vervangen, maar misschien zijn er nog vakmensen die de benodigde componenten kunnen vervangen op de powerprint. Ik woon in Hof van Twente nabij Hengelo.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu