Asbestplaat als aftimmering onder schrootjes plafond?

trbknl

 • #1
Beste klussers,

Heb ik hier te maken met vlakke asbestcementplaten?
Ik ben een schrootjes plafond op de beneden verdieping in de keuken en woonkamer aan het slopen in een jaren 50 huis en ik ben verdachte platen tegen gekomen onder een klein stuk van het schrootjes plafond.

Details:
- Bouwjaar huis 1954
- Aangetroffen onder een stuk van het schrootjes plafond
- De platen zijn hard
- Op 1 foto zie je een plek waar een spijker is meegekomen uit de plaat bij het verwijderen van een schrootjes schot.

Ik ben hier gelukkig redelijk voorzichtig aan begonnen, en er is minimale schade aan de platen. Ik heb behoorlijk wat forum posts hier bekeken, en heb nog geen platen gezien die exact op deze platen lijken. Ben benieuwd wat jullie hier van vinden!

plafond3.jpg plafond2.jpg plafond1.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Hoe dik zijn de platen?
   

  trbknl

  • #3
  Ergens tussen de 5 en 10mm. Ik ben er niet, anders had ik het uiteraard opgemeten.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Twijfelgeval voor mij.
  Monster opsturen.
   
  • Like
  Waarderingen: trbknl

  trbknl

  • #5
  Dank voor je antwoord! Ik laat het zitten, en laat er professionals naar kijken.
   

  trbknl

  • #7
  @MrHusky Dat lijkt inderdaad op de geverfde variant van de platen die ik heb: zelfde textuur, de rand van de platen ziet er hetzelfde uit.

  Ik vermoed dat ik te maken heb met eternit menuiserite vezelcementplaten
  Na nog meer vergelijken denk ik dat ik te maken heb met: eternit menuiserite vezelcementplaten die mogelijk asbest kunnen bevatten gezien de leeftijd van het plafond. De platen vertonen een asbest bloem, vergelijkbaar met figuur 9 in de bijgevoegde pdf.
  Let op: Ik ben absoluut geen expert! dus dit kan uiteindelijk niet blijken te kloppen. Als ik over een paar weken duidelijkheid heb, zal ik het hier laten weten..
   

  Bijlagen

  trbknl

  • #8
  Ik verwacht hier geen reacties op ik post het puur ter documentatie.

  Onder het schrootjes plafond in de uitbouw zitten precies dezelfde platen, er zijn dus helaas veel meer platen dan ik in eerste instantie had gedacht.

  De vezels in de plaat branden niet
  Ik heb de vezels proberen aan te steken en ze branden niet.

  plafond5.jpg plafond4.jpg
   

  MrHusky

  • #9
  Ga er maar vanuit dat het asbestplaten betreft. Betreft het een koopwoning? Zo ja, heb je de woning bij de koop bouwtechnisch laten keuren? Zo ja, wat heeft de keurder gezegd? Als die de asbestplaten over het hoofd heeft gezien, en ook nergens heeft gezegd dat er mogelijk nog asbest in de woning kan zitten vanwege het bouwjaar, dan kun je de keurder mogelijk aansprakelijk stellen voor de schade van het verwijderen van de asbest. Want jij kunt dan stellen "als ik geweten had dat er asbest platen in de woning zat had ik de woning niet gekocht". Die keurders zijn gewoon verzekerd voor dit soort aansprakelijkheidsschades. Dan moet je natuurlijk wel 100% zeker door een professional laten vaststellen dat het om asbest gaat. En echt NIET, helemaal nooit, zelf met dit soort gespijkerde asbest gaan saneren. Dat mag niet en is echt levensgevaarlijk. Er hoeft maar 1 vezeltje je longen in te komen om asbestlonkanker te krijgen. Niet te behandelen meestal. Ik heb er iemand aan zien overlijden. Geloof me: dat gun je niemand.

  Asbestsanering van golfplaten mits geschroefd, is een ander verhaal. Wanneer je dat op de juiste wijze doet en de platen zijn nog niet bros, kun je dit wel zelf doen. Bij ons bij de gemeente kun je daar folie voor ophalen, gratis. Om ze in te kunnen doen. Nathouden is dan handig. Maar ook het met vaseline insmeren van de randen van de schroefgaten. Zodat eventueel gruis blijft plakken aan de vaseline.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  Bij een aankoopkeuring wordt er geen destructief onderzoek uitgevoerd, dus als het niet zichtbaar is..
  @TS: heb je al een monster opgestuurd?
   

  trbknl

  • #11
  @MrHusky Precies wat Rola zegt, ik heb het pand bouwkundig laten keuren, maar het plafond afbreken voor de koop zat er niet :wink:. In het rapport staat wat er in zou moeten staan, er kan mogelijk asbest in de woning aanwezig zijn naast het standaard plaatje boven (en onder) de cv, wat ook aanwezig is in deze woning. De plaatjes zitten in dit geval ook gespijkerd en niet geschroefd en ze zijn niet in goede staat, dus ik raak dat ook niet aan.

  Ik zal zelf de kosten voor sanering moeten dragen
  Wat aansprakelijkheid betreft. Ik heb willens en wetens een jaren 50 woning gekocht van de familie van de vorige bewoners, en die wisten na al die jaren niet meer wat er onder het plafond zat. Ik heb ook getekend dat zij niet aansprakelijk zijn voor dit soort vondsten, en vind ik ook niet meer dan logisch.

  Ik laat mijn aannemer hier een beslissing over nemen
  @Rola Ik heb geen sample opgestuurd naar een lab. Ik ben nu voorbereidend werk aan het doen voor een renovatie bedrijf dat in september aan de slag gaat, ze renoveren meestal oude bedrijfspanden en scholen, genoeg ervaring met asbest lijkt me. Ik laat hen er naar kijken. Ik reken al op vertraging, de kosten van een asbest inventarisatie plus sanering.
   

  trbknl

  • #12
  Het scheelt mij weer sloop werk... maar goed, die extra kosten zit ik ook absoluut niet om te springen.
   

  MrHusky

  • #13
  Zo'n test bij een lab is cht niet peperduur. Als je geluk hebt, zijn het cementvezelplaten. Dat scheelt je dan een hoop sloopkosten!
   

  trbknl

  • #14
  Conclusie van deze post: de aannemer zei direct dat het asbest houdende platen waren, ik laat het zitten en we werken er omheen. Ik heb het uiteindelijk niet laten testen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #15
  De aannemer is sowieso verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren voor alle onderdelen waar hij aan gaat werken. Ook om nog meer verrassingen uit te sluiten.

  Als het een flinke verbouwing betreft kan je overwegen het wel te laten verwijderen. Het is zonde om een prachtig gerenoveerde woning te hebben met dit soort oude troep erin. Bij een toekomstige verkoop is een asbestvrije woning ook een stuk fijner.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #16
  Bij een toekomstige verkoop zul je zeker moeten melden dat er asbest in het plafond zit. Anders wordt het wel een verborgen gebrek. Daarbij zou ik zelf ook beter slapen als ik weet dat het er uit is.
   

  Jeroen Maarschalkerweerd

  • #17
  @IJkenhout: er hoeft niet per definitie een asbestinventarisatie te worden uitgevoerd. Als de werkzaamheden omhelzen dat een sloopmelding moet worden gedaan of dat er meer dan 10m³ afval vrijkomt én het pand komt van voor 1994 dan moet er inderdaad een asbestinventarisatie worden uitgevoerd.

  Ondanks dat er wellicht in dit geval geen verplichting tot asbestinventarisatie is, zou ik het in dit geval wél doen. Zeker omdat er nu al een asbestverdachte bron is aangetoond. Eventueel ernstig beschadigd, niet hechtgebonden asbesthoudend materiaal draagt een hoog risico voor de gezondheid met zich mee.

  Als de bron niet ernstig is beschadigd, dan zou ervoor gekozen kunnen worden dat er omheen wordt gewerkt. Dan zou ik altijd adviseren om het asbesthoudend plaatmateriaal te laten coaten voordat deze wordt weggewerkt. Beste advies blijft om het plaatmateriaal te saneren.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  9
  5
  8
  11
  1

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu