Asbest in rookafvoer kanaal?

MarcoVDM

  • #1
Beste leden,

Ik ben bezig met het grondig renoveren van onze nieuwe woning die is gebouwd in 1938. Nu hebben ze ooit, waarschijnlijk ergens tussen 1960 en 1970 de open haard verplaatst. De originele schoorsteen is nog in takt vanaf de 1ste verdieping tot aan het einde op het dak. Dit is een gemetselde muur waar volgens mij verder geen pijp oid in zit. Nu willen wij de verlegde schoorsteen op de begane grond weg halen maar ik het vermoede dat hier asbest in zit. We hebben een klein gat gemaakt in het, wat lijkt een soort cement te zijn, en hierachter zien we een plaat zitten. Deze plaat lijkt mij sowieso asbest, maar kan er ook asbest zitten in het soort cement wat er aan de buitenkant omheen zit? Voor de duidelijkheid hier wat fotos:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Moeilijk te zeggen, wel op een plek waar vaak asbest is toegepast. Dus monster nemen en alten testen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Mortel aan de buitenzijde zeer waarschijnlijk niet, plaat 99% zeker asbesthoudend
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Je kan zelf op de foto zien welke stenen ze hebben losgehaald om de buis er in te krijgen.zit er in de rest van het kanaal ook ?Abest ,of zit er boven de vloer metselwerk waar ze ooit bij zijn geweest?
 
  • Like
Waarderingen: Raymond92

MarcoVDM

  • #5
De open haard zelf is verzet, origineel stond deze recht onder het rookafvoer wat het plafond in gaat. De openhaard zelf is trouwens ook vernieuwd denk ik. Het rookafvoer bestaat vanaf het plafond tot aan het dak gewoon uit gemetselde stenen. Wat binnenin het verlegde deel zit is idd hoogstwaarschijnlijk asbest. Het gaat er mij voornamelijk om of dat er ook in de mortel die eromheen zit gesmeerd asbest kan zitten.
Hier nog een foto van het originele rookafvoer wat dus vanaf het plafond tot aa het dak loopt:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu