Asbest in ondervloer(platen)?

FransdV

 • #1
Goedenavond,
Ondanks al eindeloos veel onderwerpen over asbest en heel veel te hebben meegelezen o.a.op dit forum blijf ik met een vraag zitten m.b.t. meerdere stukken (gelijmd) ondervoer. Ik kan weinig vinden over asbest in oudere onderplaten (zoals de welbekende groene) die in het verleden gebruikt zijn. Ik vermoed althans dat dit losse platen geweest zijn en dat deze al een poos zitten. Bestonden deze platen überhaupt.met ab? Huis is overigens jaren 70.
Ik heb voor andere twijfelgevallen al een aantal tests laten uitvoeren bij gerenomeerd asbest analyse lab, (plafondplaten, zeil, geen ab beide) maar ik wil voor deze graag eerst eens wat meningen.
Ook heb ik een stukje losgehaald en in vlam gezet, het brandt amper, maar wordt wel volledig zwart. Stukje 2x2cm. Hier dus de vraag wat wordt verstaan onder branden; het is niet zo dat het volledig in brand vliegt, maar er is van de oorspronkelijke kleur niks meer over. Het verkoolt lijkt wel. Het brandt niet als papier, goeie vlam zeg maar, het smeult meer naar zwart.
Ben benieuwd naar de meningen. Alvast dank voor de genomen moeite.
Gr, Frans

20210720_193955.jpg 20210720_193947.jpg 20210720_193941.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Gewoon zachtboard vloerplaten. Asbest zou niet verkolen.
   

  FransdV

  • #3
  Dat klinkt op zich als een prima argument.
  Het vreemde vind ik alleen dat algemeen bekend is dat zachtboard snel brandt en daarom ook beter (bijv plafonds) verwijderd kan worden. Van dat snelle branden was hier alleen geen sprake, een aantal pogingen moeten doen om het aan te krijgen (zoals gezegd echt aan niet, maar smeulen)
  Gaat de opmerking over asbest wordt niet zwart/verkoolt niet nog steeds op hier?
   

  Evenwatanders

  • #4
  Ik zie het zelf ook als (verteerde) zachtboard platen.
  Maar als je het zeker wilt weten, dan zul je toch ook van dit materiaal een monster op moeten sturen.
   

  Klusruub

  • #5
  Beste Frans,

  Weet je al of er asbest in zit? Ik heb bijna identieke ondervloer platen. Er zit aan 1 zijde een dunne grijs/gele laag op die niet gaat branden als ik er een aansteker onder houd. De andere zijde brandde wel.

  Groet, Ruben

  IMG_20210808_175259.jpg IMG_20210808_175324.jpg IMG_20210808_175247.jpg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Die platen zijn echt niet identiek, in jouw geval is het hardboard.
   

  Klusruub

  • #7
  Bedankt voor de info Rola. Ik ben ook maar een leek en jij een specialist. Zou jij als specialist ook een uitspraak kunnen doen over de toplaag die over het hardboard zit. Zou dat asbest kunnen zijn of is dat heel onwaarschijnlijk? Ik heb al een test besteld maar dat duurt een paar dagen en ik sta te springen om weer verder te kunnen gaan.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Volgens mij is het hardboard met aan een zijde lijmresten. Er zijn geen hardboardplaten in de handel geweest met een dunne asbestlaag o.i.d.
   

  FransdV

  • #9
  Inderdaad Ruben zoals al aangegeven zien deze er anders uit. Ze lijken dan wel weer erg op mijn plafondplaten waar ik een analyse op heb losgelaten (al hebben die een iers wittere toplaag, maar kan wellicht verg zijn) en deze waren njet van asbest maar idd hardboard. Maar goed, daar kan ik niet mee aangeven dat bij een ander het dan ook zo is:cool:
   

  FransdV

  • #10
  FransdV schreef:
  iers wittere toplaag, maar kan wellicht verg zijn) en deze waren njet
  Iets, verf en niet :P
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
  is het geen thermovelt
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Voor de plaatjes uit # 1 zou dit heel goed kunnen.
  De plaatjes uit #5 zijn van hardboard.
   

  FransdV

  • #13
  Zou dit dan alsnog geheel zwart worden na aansteken? Aangezien eerdere reactie asbest verkoolt niet. Het lijkt mij ook een zachtboard, maar ondervloerplaten van asbest kom je nauwelijks tegen toch? Ik heb de stukken nog zitten, even aan t concentreren op n ander klusje, dus wel of geen analyse staat nog even ter discussie.
   

  Jeroen

  • #14
  Dag Frans,

  Ik ben gecertificeerd asbestinventariseerder en bijna 10 werkzaam in de branche. Op basis van hetgeen je aan fotomateriaal hebt gestuurd zou ik zeggen dat het niet asbestverdacht is.
   

  FransdV

  • #15
  Hoi Jeroen,
  Bedankt ook voor je reactie hierop. Ik vermoed t ook niet aangezien het materiaal vrij zacht voelt als je er op drukt en verkoolt. Ik laat het nog even bezinken voordat ik besluit neem analyse of uit voorzorg nat/vet maken en voorzichtig weghalen. Dus behandelen alsof. Maak nog even n klusje af
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu