Antenne-, Telefoon- & UTPkabels door PVC buizen

Invisibleman

 • #1
Hallo,

Voor mijn huis, moet ik van de ene kant van de kamer naar de andere kant, 1 antenne-, 1 telefoon- & 2 UTP-kabels leggen. Nu dacht ik dit over de vloer te doen, maar daar ligt vloerverwarming in en toen ik deze week ging kijken, was er aan de kant waarvan alles moet komen, geen ruimte om een gleuf te leggen in de vloer.

Ik had er aan gedacht om dan maar horizontaal een gleuf te maken in de muur, en hier PVC leiding(en) in te leggen. Maar het is een gipsmuur van maar 7cm dik en de leiding zou dan bijna over de hele muur gaan. Lijkt me niet een beste oplossing. Zal de muur behoorlijk verzwakken.

Nu zijn er hole plinten, maar die wil ik als laatste redmiddel doen.

Nu ligt er wel een lege leiding van de basis naar ongeveer daar waar ik moet zijn. Zal dan nog zo'n 2 meter horizontaal over de muur een gleuf moeten leggen, maar de muur is ongeveer 8-9meter lang dus ik denk, dat het dan wel zou kunnen. Is een kalkzandstenen muur daar. En zou aan de ene kant zo'n 2 meter hele muur blijven en de andere kant zo'n 3.5 meter. Ik bedoel daar waar geen gleuf gemaakt wordt.


Nu zijn mijn vragen;
1/ Denk ik goed dat ik daar horizintaal een gleuf kan trekken?
2/ Mag je de PVC buis zo vol mogelijk maken met dergelijk kabels, of zit hier ook een bepreking aan, zoals stroomkabels?
3/ Is het beste,om alle kabels in 1 keer erdoor probeert te trekken, of is kabel voor kabel het beste?

mvg
Hans
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Hans, dat gaat je nooit lukken, een buis zit al vol met 2xutp bij 5/8, bij 3/4 kan je met moeite nog iets erbij krijgen zolang er maar geen bochten in zitten, bij 1 bocht heb je al een probleem.

Dan zal je alle kabels in eenmaal trekken bijtrekken gaat niet lukken.Er mag geen enkele draai in de kabels komen en je moet ze continu blijven smeren met een speciaal kabelglijmiddel of water.

Ik zou 1x utp en 1x cai leggen.
telefoon is doorgaans heel goed te doen met een dect station.
Extra aansluitingen voor pc regel je met een switch.
 

Invisibleman

 • #3
Hallo Headhunter,

Okay met de telefoon, zou dect inderdaad een optie kunnen zijn. Maar de aansluiting zit in de meter kast. Maar ik zou evt. deze kabel naar de slaapkamer kunnen trekken en daar dan de basis teloon neer kunnen zetten. Hier zit n.l. ook een ledige buis.

Maar de reden waarom ik graag 2 UTP-kabels heb is het volgende. Het huis is in Eindhoven en is glaskabel klaar. En ik heb gelezen, dat bij sommige provider, van glaskabel, de TV signaal door 1 UTP kabel gaat en dan aangesloten wordt op een kastje. Anderen ook glaskabel, hebben gewoon voor de antenne de reguliere coax kabel. En ook is het daar mogelijk om gewoon internet en TV via de reguliere kabel te krijgen.

Het modem van de provider wil ik graag in de meterkast laten zitten. Wat dan weer via WiFi evt. voor de data kan zorgen, echter is dan het signaal weer afhankelijk van diverse factoren en zal niet constant zijn.

Maar om nu voor iedere mogelijkheid klaar te zijn met zo min mogelijk storing gevoeligheid. Zou ik dus graag 2 UTP kabels bij de TV willen (1 voor data en 1 voor evt. TV) hebben alsook de coax. Indien er echter maar 1 coax & 1 UTP doorheen kan, dan zal ik kijken om de 2de UTP via de vloer te doen. Er komt laminaat in de keuken welke 3.35 breed is. Dus ik denk dat dit wel zal kunnen, zeker omdat aan de ander kant de keukenblok komt waaronder nauwelijks laminaat komt te liggen. Je moet sowieso 1cm speling overhouden en ik denk daar dan de UTP kabel in te leggen.

En ook de reden waarom ik het modem in de meterkast wil laten, omdat ik ook UTP kabel (of kabels) naar boven wil trekken, ook hier zijn ledige leidingen voor, in de meterkast. Zodat dan boven evt. een router of iets dergelijk aangeslotan kan worden om daar draadloos internet te hebben. Iets wat vanuit de meterkast zeer zeker storingen op zal leveren, alsik het van daaruit met WiFi zou doen.

mvg
Hans
 

Gamecat

 • #4
Aparte UTP is inderdaad nodig.

Andere alternatieven zijn om eronderdoor te gaan (bij voorkeur via de kruipruimte) of eroverheen (via plafond of vloer kamer erboven). Als je goed materiaal gebruikt dan zou de extra afstand geen probleem moeten zijn.
 

Invisibleman

 • #5
Hallo Gamecat,

Onderdoor gaat niet, ik heb geen kruipruimte. En over het plafond een kabel laten lopen zie ik niet echt zitten.

Ik zit er echter ook aan te denken, om maar 4 kabels van de UTP per kanaal te gebruiken. Thuis wordt toch geen netwerk aangelegd en 1000kb snelheid hebben we niet nodig. Dus zou ik in principe 4 van de 8 aders kunnen gebruiken, voor de data, krijg ik wel maar 100kb snelheid, maar is voor deze situatie genoeg.

Echter weet ik niet hoe dit zit, met evt. TV via de UTP kabel, hoeveel aders je bij deze nodig dient te hebben. Weet jij dat toevallig? Ik kan dit zo niet terug vinden met Google.

gr.
Hans
 

Invisibleman

 • #6
Hallo,

Iedereen, mocht het lukken, ik kan altijd proberen, om deze kabels erdoor te krijgen. Is dan eigenlijk ook mijn vraag, mag dit? Met stroom mag je, zover ik weet, maar een aantal paren door 1 buis trekken, maar is dit met datakabel, antennekabel en telefoon ook zo, of mag je hiervan gewoon de buis volproppen zeg maar?

Gr.
Hans
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #7
Je mag bij sterkstroom maar een bepaalde hoeveelheid draad in een buis trekken ivm warmte ontwikkeling in de draden, dit kan niet weg als de buis te vol zit.

De data en cai/telefoon draden worden niet warm, dus daar kan je een buis volledig mee vullen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Gamecat schreef:
Aparte UTP is inderdaad nodig.
Nee, bij KPN Glasvezel zeer zeker niet. Ook geen gedoe met managed / unmanaged switches...

Gewoon 1 UTP kabel naar de plaats waar je de settop-box van de TV wilt hebben, en daar een standaard Gigabit switch tussen plaatsen voor je etv smart TV / media player etc.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #9
Een gipsmuur van 7 cm zal geen draagmuur zijn. Als je voorzichtig bent, kun we er wel twee horizontale gleuven in maken, zonder dat de muur in elkaar stort.
Je mag de leidingen ook zonder buis ingipsen, dan heb je minder diepe gleuven nodig. Maar dat is bij antenna- en netwerkkabel niet handig, omdat je over tien jaar misschien ander kabel nodig hebt voor den nieuwste technische snufjes.
 

Invisibleman

 • #10
Hallo Tom,

De gipsmuur, trouwens alle binnenmuren daar zijn geen draagmuren inderdaad. Maar als ik een 16 of 19 buis erin zou frezen, dan moet die gleuf toch zo'n 2 tot 2.5 cm diep komen te liggen, denk ik, om het geheel weer vlak te kunnen krijgen. Blijft er dan nog maar 4.5 - 5 cm muur over. Lijkt mij toch wel weinig, voor de muur. Je zult best wel gelijk hebben, dat zeg ik niet. Maar voor mijn gevoel. En inderdaad, de kabels kaal in de muur, is zeker geen oplossing. Deze moet je gewoon kunnen verwisselen, dus ze moeten sowieso in een buis.

Maar ik ga eerst proberen om 2 UTP & 1 CAI kabel door de lege buis proberen te trekken, zodat deze dan aan de goeie kant van de kamer liggen. En zoals Headhunter al aangaf, de telefoonkabel naar de slaapkamer. Hier nog bedankt voor, had aan dit helemaal niet gedacht.

Mocht de kabels teveel zijn om er doorheen te trekken, dan 1 CAI & 1 UTP. En de 2de UTP via de vloer achter de plinten en onder het keukenblok dan 'n stuk PVC buis, zodat ik deze er altijd onderuit kan trekken.

Maar zoals Walter aangaf, dat is voor mij geen oplossing, daar ik geen modem maar ook geen switch in de huiskamer wil. Ik wil een evt. Switch, indien nodig, dat deze ook in de meterkast blijft. Mar toch bedankt Walter.

Nu even een andere vraag. Zover als ik weet, heb je met een 100mb netwerk, maar 4 van de 8 aders nodig om de data te krijgen met die snelheid. 1 gb heb je de 8 aders nodig. Daar er geen 1gb snelheid gevraagt wordt door ons, heb ik in principe met 100 genoeg en dus ook 4 aders die ik kan gebruiken. Nu weet ik niet of de TV via UTP of deze alle 8 de aders nodig heeft of dat ik ook gewoon 4 aders voor de TV zou kunnen gebruiken. Indien de TV ook maar 4 aders nodig heeft, zou ik in principe 1 UTP kabel hoeven te trekken. Als iemand hier antwoord op heeft, hoor ik dit graag?

Ik heb dit nagevraagt, bij een glasvesel provider en hij gaf me een vreemd verhaal. De kabels die ik heb zijn CAT6, en hij vertelde me, dat deze kabels te snel waren voor TV via glasvezel en zij altijd CAT5 aanraden. Maar ik heb hier nog nooit iets van gehoord, dat een kabel te snel zou zijn. Het is toch de aanbod, welke de snelheid bepaald. En ook cat5 en cat6 hebben volgens mij sowieso dezelfde snelheid, alleen heeft cat6 een grotere bandbreedte. En bandbreedte heeft toch niks met snelheid te maken, alleen het aantal data wat er tegelijk doorheen kan. Of zie ik dit verkeerd?

mvg
Hans
 

Invisibleman

 • #11
Hallo,

Ik wilde even laten weten dat de kabels nu aan de goede kant van de kamer heb liggen.

Het scheen dat er ook 2 lege leidingen van 16mm, naar het keukenblok liepen, die ook van de meter kast kwamen.

Dus heb nu bij 1 (1xantenne & 1xUTP) en de andere (1xUTP & 1xTelefoon) erdoorheen getrokken.

Achteraf zijn deze 2 zelfs nog dichterbij de uiteindelijke en kunnen achteraf evt. makkelijk eruit en vernieuwd worden. Mocht dat nodig zijn. Er komen na nu wel nog bochten bij en dient allemaal te worden verlengt, dus dat vernieuwen zal ook moeilijker worden. Maar dat is dan weer een zorg voor later.

In ieder geval allemaal bedankt voor de inputs en hulp.

Gr.
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu