Anbo ring lijkt te los te zitten

bstonez

  • #1
Forumleden,

Ik heb afgelopen weekend radiatoren aangesloten waarbij ik dmv een verloop (22mm naar 15mm knel) een verzinkte dunwandige buis heb aangesloten op een bestaande dikwandige buis.

Aan de dikwandige zijde heb ik gebruikgemaakt van een 3/8" vsh superblue anbo ring. Het valt mij echter op dat deze ring toch wat speling op de buis heeft als ik deze de eerste paar keer aandraai. Om die reden is het ook vrij lastig om de knelkoppeling recht uit te lijnen t.o.v de buis.

Ik heb er nog geen water op gezet maar verwacht dat deze gaat lekken.

Is het normaal dat de anbo ring relatief gezien vrij los over de buis zit? Bij een messing ring over ern koperen buis is dit vele malen minder heb ik het idee.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de anbo ring gaat zich pas klemmen bij aandraaien van de koppeling, het is bij deze ringen erg belangrijk dat de buis schoon is aan de buitenkant waar de ring komt dus geen verf of roest resten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik heb ze hier ook wel gebruikt om leidingen tijdelijk af te doppen tijdens een verbouwing. Inderdaad de leiding goed ontbramen en met schuurlinnen kaal maken.

De blauwe ringen zitten inderdaad losjes in het begin. Ik moest ze met een flinke baco aantrekken voor ze dicht waren. Dat lukt niet met de steeksleutel uit de standaard gereedschap setjes.
 

bstonez

  • #4
Bedankt voor jullie reactie! Dan verwacht ik dat ze wel goed moeten zitten. Ik was al bang dat ik de verkeerde maat had besteld. Na flink aantrekken met de bahco zitten ze inderdaad wel strak. Dan ga ik er binnenkort druk op zetten en kijken of ze allemaal dicht zijn.

Ik had de buisuiteindes inderdaad al goed schoongemaakt, eerst met de staalborstel op de flex en daarna nog een keer met fijn schuurpapier.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Je schrijft:
een 3/8" vsh superblue anbo ring
Klopt dat wel?

Je gebruikt een verloop 22 naar 15, en dan ga ik er van uit dat 22 de dikwandige kant moet zijn.
3/8" komt niet overeen met 15mm maar ook niet met 22mm.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Screenshot_20230127-123312_Google.jpg
 

Auto-Geen

  • #7
3/8" anbo ring past in een 22mm knelfitting.
 

bstonez

  • #8
Mannen bedankt! Kan ik met een gerust idee mijn ketel opstarten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu