Aluminium ramen en deur verven

Sjurjeken

  • #1
Ik heb aluminium ramen en voordeur. kan ik deze degelijk verven in een kleur? met welke verf of primer?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
De vraag is hier: heeft u onbehandeld aluminium of geadoniseerd?

Onbehandeld aluminium kunt u, na zeer grondig schuren en reinigen met een watergedragen acryl verfsysteem behandelen. Gebruik geen alkydharsprimer, die gaat namelijk verzepen op aluminium.

De makke hier is, dat raam- en deurprofielen vaak geadonisserd zijn. Deze glasachtige, zeer harde laag is alleen effectief te behandelen door stralen. In de praktijk is dit vaak niet mogelijk zoder de onderdelen te de-monteren.

U kunt een 2K-hechtprimer op basis van epoxyhars aanbrengen. U kunt, om de duurzaamheid te verhogen, aflakken met een PU-lak.

Maak eerst proefstukjes om de hechting te kunnen controleren!
 

Targa

  • #3
Hou er rekening mee dat acrylaat verf op alu een drama is.vooral als het buiten koud is en binnen warm heb je condens en droogd slecht.


gr anton
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Geachte heer Targa,

Ik ga er wel van uit dat de buitentemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid voor verwerking van acryllak niet onder de op de verpakking aangegeven waarde plaatsvidt.

In de praktijk is acrylverf thermoplastischer dan alkydverf. De tegenwoordige PU-acryllakken, dus watergedragen poly-urethanlakken, zijn goed duurzaam, zeer kras- en stootvast.

Aluminium is een materiaal dat zeer trek- en krimpspanning gevoelig is. Het geleidt warmte uitstekend, maar staat het ook weer snel af. Hiervoor heb je dus een lak nodig die deze snelle wisseling kan volgen.

Onbehandeld alu. kan eventueel ook nog met een vinyl- of chloorrubberverf worden behandeld. Zoals ik al schreef: in de meeste gevallen zijn de te schilderen alu. oppervlakken geadoniseerd / gecoat. Gaan we toch nog even technisch worden:
bij gecoat aluminium kunt u direct onder de coatlaag filiforme corrosie aantreffen. Dat zijn van die draadvormige banen in het alu. waarin zich van alles ophoopt. Het is daarom zo belangrijk dat de ondergrond absoluut volkomen vrij is van vuil.
 

Targa

  • #5
Ja ik weet het wat er allemaal is.en ik werk zelf ook met de beste producten die er zijn.maar ze blijven op koud alu slecht drogen en in water oplosbaar.vaak word er meer schilder werk gedaan zoals latexen of de stucadoor is nog ergens bezig.kortom veel vocht inj huis.
in de zomer allemaal niet zoeen probleem.maar in de wintermaanden is het toch wel wat lastiger zelfs voor de schilder.
2 k produten werken dan wel beter maar dat verwerkt weer niet fijn.



gr anton
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu