Alternatief voor rubberprofiel bij bovenlicht?

Mmdevries

  • #1
Ik heb metalen deurkozijnen met daarin een deur (uiteraard) en een glazen bovenlicht. Aan drie kanten (links, rechts en onder) zit het glas in een metalen sleuf. Aan de bovenkant ontbreekt het kozijn en zit er tussen glas en plafon een wit, rubberen H-profiel.

Die rubber strip is nu aan vervanging toe en ik kan nergens nieuwe witte rubberen H-profielen aanschaffen. Komt iemand dit probleem bekend voor? Is dit wellicht een verouderde manier om het glas wat stevigheid te verlenen (ik neem aan dat het H-profiel daarvoor dient en om rammelen tegen te gaan). Zijn er misschien alternatieven om die ruimte tussen glasplaat en plafond te overbruggen. Het zou ook zonder strip kunnen, maar ik ben dan toch bang dat het glas minder houvast heeft en sneller naar beneden komt mocht het breken. Ik hoor graag een goed advies.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een hele uitleg :mrgreen: Die geeft ik u ook: u heeft ( ga ik vanuit) een Polynorm bruynzeel stelkozijn. De strip boven krijgt u eruit als u de ruit weghaalt, deze zit los op de ruit. Dit kan door de plastic profielen links en rechts eruit te wippen en vervolgens de lippen die aan het kozijn zitten terug te duwen. De ruit wordt hiermee vastgehouden. De ruit staat op veertjes die u iets naar beneden kunt drukken zodat de ruit uitgenomen kan worden door deze naar u toe te kantelen. Het zijn deze veertjes die de ruit met de strip op het plafond laten aansluiten. Hierbij komt tevens de strip vrij.

Mogelijk heeft u geluk en kunt u de strip verwijderen door de ruit iets te kantelen, tenminste als de glasboer voldoende omtrekspeling heeft aangehouden.

Afhankelijk van het productiejaar kunt u bij een leverancier proberen een strip te bemachtigen. Informeer hier eerst naar, want 10 tegen 1 dat die juist bij uw type kozijn niet meer te krijgen zijn.

Voorwaar een hele operatie om de afdichtingsstrip te vervangen. Misschien beter om de strip met een universele verfreiniger schoon te maken en dan het resultaat beoordelen. U kunt de strip ook reinigen en met een kunststofhechtprimer overschilderen en aflakken. De ruimte die erboven dan nog over blijft ( vrijwel altijd bij een spackgespoten plafond) kunt u opvullen met acrylaatkit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu