Alpha2 en autoadapt

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik vraag mij af of het verbruik van mijn pomp niet aan de hoge kant is.

Ik heb een 5-groeps optimum-flow verdeler van Robot. Alle groepen zijn even lang (80m) en de kranen staan helemaal open. Er is nu in de hele verdieping (60m2) een aangenaam klimaat. De pomp is uitgevoerd met een Alpha2 pomp van Grundfos. De pomp staat sinds de oplevering (maand terug) in de "Auto-Adapt" mode. Tijd genoeg om te 'wennen' lijkt mij..

Bij warmtevraag is de aanvoertemperatuur op de verdeler 30 graden. De retourtemperatuur staat dan op 26 a 27 graden. De pomp toont dan een verbruik van 36 tot 39 watt.
Zou het, gezien het kleine verschil tussen aanvoer en retour niet beter zijn om de pompsnelheid te verlagen? Lijkt me dat er dan meer tijd is om de warmte af te geven en zo het verschil tussen aanvoer en retour groter te krijgen. Ik vind een verbruik van rond de 40 watt vrij hoog.

In de handleiding van Robot staat dat als alternatief een functie PP1 of PP2 kan worden geselecteerd. Terwijl in de handleiding van Grundfos juist als alternatief de standen CP1 of CP2 worden genoemd.

Ik dacht dat, voordat ik aan de knoppen ga zitten, hier eens te informeren. Het hoe en waarom wil ik graag weten.
 
Als het temperatuur verschil op de verdeler groter wordt zal je meer gas gaan verbruiken. Al je het verbruik van gas en elektra kan meten weet je welke optie voordeliger is. mvgr bernhard.
 
De pomp kan gerust wat lager, mag ook wel op een 'vaste' stand, want het debiet over de vloer is ook constant.

De pomp staat ideaal als er ongeveer 8-10 graden verschil is tussen aanvoer en retour. Waarschijnlijk is dit ongeveer de laagste stand van de pomp.
 
Bedankt voor de reacties. Ik heb hem nu op de laagste stand "I" staan. Verbruikt is dan 7 watt. Dat scheelt nogal.

Benieuwd hoe we de stand ervaren.

Nog een paar aanvullende vragen:
De vloer is zeer goed geïsoleerd. Wanneer de delta T klein blijft dien ik dan de retourventiel van de verdeler te knijpen?

Ik zie op de flow meters dat het water in de leidingen vrij zwart is. Heeft het zin om de leidingen te spoelen?
 
Het betreft slaapkamers. De cv staat hier het dichtste bij.

De thermostaat hangt in de woonkamer en de cv blijft stoken totdat het daar op temperatuur is.

Ik had de thermostaatknop van de verdeler al teruggedraaid naar 30 graden omdat het anders te warm wordt. Er wordt nu dus maar weinig heet water gebruikt door de verdeler. Het meeste zal via de retour weer teruggaan naar de cv.

Is het dan niet zo dat de CV minder hard zal gaan werken?

Op zich wordt het in de woonkamer ook gewoon warm, maar ik merk wel dat de radiatoren vrij lauw (en niet heet) worden. Wat ik zo lees over CV-tuning kan ik wellicht eens gaan kijken naar de instellingen van de CV. Deze staat nu standaard ingesteld (Intergas Prestige CW6).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan