Alles op CAP?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Om veilig een stopcontact in de badkamer te kunnen hebben, zit nu ook de wasmachine-groep achter een aardlekschakelaar. Voorlopig heb ik even een stekkerdoos achter de trekschakelaar gehangen en met montagetape aan de wand bevestigd, maar op termijn wil ik een mooiere oplossing. (Het geheel zit in zone 3, en bovendien achter een tussenwandje.)

Mijn vraag gaat over potentiaalvereffening: moet de aarde van de wasmachineaansluiting (waar nu dus een wandcontactdoos zit) verbonden worden met het centraal aardpunt? Beide zijn in de meterkast al aan elkaar verbonden, dus het lijkt me weinig toevoegen. Ik hoop dat het niet nodig is want het CAP zit aan de andere kant van de badkamer...

De verlichting zit overigens op een andere groep, en de aarde daarvan is ook niet met het CAP verbonden.
 
Nee dat hoeft niet.
het centraal aardpunt is om vreemd geleidende metalen delen te aarden, zoals je radiator en kraan, en in de meeste gevallen de vloer.
gewoon de fase/nul en aardedraad van je te verwijderen trekschakelaar op je nieuwe wcd aansluiten.
 
Alle vreemd geleidende delen moeten worden geaard d.m.v. een CAP om alle delen potentiaal te verheffenen. Dit houdt ook in alle aparte groepen. Het feit dat ze in de groepenkast al zijn verbonden wil niet zeggen dat het potentiaal in de badkamer tussen de aansluitingen goed is.

Tik even op google (afbeeldingen) centraal aardpunt badkamer in. Dit geeft een duidelijk overzicht welke onderdelen aan het CAP moeten.

suc6
 
Tja, met Google vind ik ook tegenstrijdige info.

Ik had gehoopt hier eenduidigheid te vinden maar blijkbaar zijn jullie het ook niet met elkaar eens.
 
Alles moet aan CAP.

Je wilt alle gelijktijdig aanraakbare delen op gelijke potentiaal hebben.

De randaarde van een ecd word gebruikt om de buitenzijde van een apparaat welke uit een geleidend materiaal bestaat te aarden.
Bij gebruik van bv een wasmachine kan je de buitenzijde van dat apparaat en de vloer gelijktijdig aanraken dus moeten beide op hetzelfde punt vereffend worden om te voorkomen dat er een spanningsverschil ontstaat tussen apparaat en vloer met daartussen een gebruiker als geleider.
 
@Headhunter,

Je wasmachine aansluiting (groen/gele aarddraad) wordt toch in de groepenkast al aan CAP gelegd ? Dat hoeft toch niet apart nog een keer gebeuren ?. Althans ik heb nog nooit een wasmachineaansluiting gezien in een badkamer waar een blanke aarddraad in zat.
 
Ik maak een CAP, verbindt daar alle vreemde metalen zaken mee zoals kranen, radiator, douchebak, enz. en ga met 1 draad naar de centraaldoos. Zo worden alle wcd's en lampen in de badkamer ook direct met het CAP verbonden.

Een wasmachine, die op een aparte groep in de badkamer zit, heb ik echter niet apart verbonden met het CAP omdat die in een directe leiding naar de meterkast gaat. Achteraf gezien had deze misschien toch met het CAP verbonden moeten worden.
 
Het CAP is niet om te aarden!, Je vereffend ermee en dat is een heel ander principe.

Als ik de verbinding van de centraaldoos naar de CAP losmaak werkt de CAP nog steeds.
Zit je wasmachine niet op de cap dan zal deze werking teniet gedaan worden
 
Okay, dus ik moet de wasmachine afzonderlijk verbinden met het CAP? Immers, als de stekker eruit is ie ook niet meer geaard.

Mag je in plaats van verbinden met het CAP ook verbinden met de waterleiding, die al op het CAP aangesloten is? Dat scheelt een boel breekwerk en tegelen...
 
Nee, door de vloer lopen leidingen en ijzerbewapening.
Hang jij een lamp op en boor je door de buis kan het zijn dat je de wapening onder spanning zet.
Hetzelfde geld bij lekkage, het water loopt door het beton zo buizen en lasdozen in en kan daarbij de gehele wapening onder spanning zetten.

Ik heb het eens meegemaakt in een woonblok van 5 woningen waarbij in woning 1 de mensen niet meer konden douchen omdat deze dan soms volledig onder spanning kwamen te staan.
Zelfs zonder hoofdzekeringen stond er 160v op de vochtige vloer tov de waterleidingen.

Ik heb toen via de woningbouw de vereffening in de douche compleet opnieuw gemaakt, net in de vloer, vereffeningen aan alle leidingen.
Het probleem bij deze mensen was toen over, maar 4 huizen verderop konden ze de ene zekering na de andere indraaien, ze hadden een lamp door de leiding geboord bij aanzetten van die lamp kwam het betonijzer van het hele blok onder spanning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan